Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 03:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Czy fire wire ma znaczenie 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 21:39
Posty: 28
Post Czy fire wire ma znaczenie
Mam karte fire wire na chipsecie via vt6306 i nie zawsze mi wykrywa kamerkę ale jak juz ja wykryje to jakos idzie ale zgrany materiał jest słabej jakości czy to wina portu? A może sa jakieś sterowniki? Testowałem to w kilkuch programach i zawsze to samo. Ustawienia sa ok jakość przechwytywanego obrazu zgodna z formatem DV 216mb/1min 25 kaltek, transfer tez ok .Co moze byc nie tak? Materiał po obróbce zgrany na płytke DVD i ogladany na dużym ekranie. :(

_________________
mico


środa, 25 stycznia 2006, 22:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
Sprecyzuj - czy
1. Materiał jest słabej jakości po zgraniu na komputer (czyli słaba kamera lub filmowane przy złym oświetleniu itp.
czy
2. Materiał jest słabej jakości po obróbce do do DVD-Video (czyli słabe parametry kodowania lub złe ustawienia itp.)


środa, 25 stycznia 2006, 22:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 21:39
Posty: 28
Post 
Soullessman napisał(a):
Sprecyzuj - czy
1. Materiał jest słabej jakości po zgraniu na komputer (czyli słaba kamera lub filmowane przy złym oświetleniu itp.
czy
2. Materiał jest słabej jakości po obróbce do do DVD-Video (czyli słabe parametry kodowania lub złe ustawienia itp.)


Materiał jest dobrej jakości taki wychodzi z kamery a po zgraniu juz na kompie widac utratę jakości a dopiero to jest widoczne po całkowitej obróbce i wypaleniu płyty DVD .
pozdrawiam

_________________
mico


środa, 25 stycznia 2006, 22:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
hmm, ciekawe...
1.Sprawdz jaką rozdzielczość pliku wykrywa program, którym zgrałeś materiał.
Miałem kiedyś taką cudaczną historię - zgrywałem DV przez Ulead Video Studio i montowałem na AP 6. I wiesz co? AP traktował zgrany tak DV PAL jako 360x288 rozdzielczości! Przyznam, byłem baardzo zdziwiony. Od tamtego czasu montaż robię tylko tym programem którym ściągam plik...

2. Może po prostu "materiał jest dobrej jakości" tylko na małym ekranie LCD, co? Dopiero na komputerowym, większym, widać niedoróbki?
Jaka kamera, jakie warunki filmowania?


środa, 25 stycznia 2006, 23:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 21:39
Posty: 28
Post 
Soullessman napisał(a):
hmm, ciekawe...
1.Sprawdz jaką rozdzielczość pliku wykrywa program, którym zgrałeś materiał.
Miałem kiedyś taką cudaczną historię - zgrywałem DV przez Ulead Video Studio i montowałem na AP 6. I wiesz co? AP traktował zgrany tak DV PAL jako 360x288 rozdzielczości! Przyznam, byłem baardzo zdziwiony. Od tamtego czasu montaż robię tylko tym programem którym ściągam plik...

2. Może po prostu "materiał jest dobrej jakości" tylko na małym ekranie LCD, co? Dopiero na komputerowym, większym, widać niedoróbki?
Jaka kamera, jakie warunki filmowania?


Kamera to sony, filmowanie w słoneczku piekny był to dizonek a filmowaniem zajmuje sie dobre 10-11 lat tylko teraz zmieniłem kamerę na cyfrową i obraz na 29" tel jest OK jesli chodzi o pliki to są zgrane 720x576 i sprawdzane lub obrabiane na tym samy programie co jest robiony zrzut.

_________________
mico


czwartek, 26 stycznia 2006, 07:43
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 19:39
Posty: 122
Lokalizacja: Kraków
Post 
Fire-wire nie ma znaczenia. Prawdpodobnie masz włączoną kompresje podczas zrzucania przez ten port. Wyłącz kompresje. W AP - capture seting - capture format - DV/IEEE1394 Capture... sprawdź to i napisz czy problem ustąpił...

_________________
Pozdrawiam
ROBSON


czwartek, 26 stycznia 2006, 08:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 21:39
Posty: 28
Post 
robsonek napisał(a):
Fire-wire nie ma znaczenia. Prawdpodobnie masz włączoną kompresje podczas zrzucania przez ten port. Wyłącz kompresje. W AP - capture seting - capture format - DV/IEEE1394 Capture... sprawdź to i napisz czy problem ustąpił...

eureka!!! właczyłem dzis kamerkę i 1 min zrzutu na dysk parametry opisane w poscie mała lekcja w adobe i o dziwo wypalona płytka a na nej obraz SUPER na cały ekran. tylko zrobiłem jakies transkodowanie AP i dopiero póżnej export na DV
pozdowionka

_________________
mico


czwartek, 26 stycznia 2006, 20:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Chyba to nie było transkodowanie:), chodzi o to że transkodery służą do obniżenia transmisji danych np. w locie( używa się w telewizji podczas transmisji na żywo) lub do transkodowania dużych plików filmowych na mniejsze, jest to technika znacznie szybsza od kodowania, z reguły jednak obniża ona jakość materiału.

Pozdrawiam

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


czwartek, 26 stycznia 2006, 20:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 21:39
Posty: 28
Post 
pawelvideo napisał(a):
Chyba to nie było transkodowanie:), chodzi o to że transkodery służą do obniżenia transmisji danych np. w locie( używa się w telewizji podczas transmisji na żywo) lub do transkodowania dużych plików filmowych na mniejsze, jest to technika znacznie szybsza od kodowania, z reguły jednak obniża ona jakość materiału.

Pozdrawiam

hmm teraz chyba najgorsze kolejne 20 min bez dodatkowego montarzy SUPER! ale trzeba sie za montarz zabrac i nie wiem czy w dobrej kolejności będe to robił a mianowicie:
1wiadomo capture itp
2.cięcia, wstawianie efektów , napisów, dodatkowego dżwieku,
3.renderowanie
4. transkodowanie
5. export na DV
P.S. a w AP jest moze gotowe menu do płyty DVD? i odnosniki do kolejnych fragmentów ?

_________________
mico


piątek, 27 stycznia 2006, 07:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
abyś nie miał problemów to zrób , pkt.1, pkt2, pkt5. dopiero tak przygotowany materiał renderuj innym programikiem np:VirtualDub'em, nie będziesz miał niespodzianek
pozdrawiam


piątek, 27 stycznia 2006, 08:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
do renderowania polecam procoder 2.0


wtorek, 31 stycznia 2006, 02:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL