Teraz jest piątek, 23 października 2020, 14:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Jak to ugryść?? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 3 lutego 2006, 08:11
Posty: 5
Post Jak to ugryść??
Witam.

Na samym początku chciałbym zaznaczyć że nie jestem żadnym profesjonalistą w tej dziedzinie. I nawet nie ten dział pewnie wybrałem ale problem mam tak obszerny że w każdym dziale coś bym nasmarował.

Zacznę od tego że jakiś czas temu filmowałem przedstawieni w szkole kamerą Sony MiniDV Handycam dokładnie modelu nie pamiętam. Teraz chciałbym zgrać ten film najpierw na HDD obrobić i zgrać na kasete wideo. Do zgrywania na komputer urzyłem standartowego oprogramowania, kabla USB i tu zaczynają się schody. Film zgrał się na dysk w rozdzielczości 320x240 z rozszerzeniem AVI. Nie ima się go żaden program do odtwarzania wideo począwszy od WMP na All player 2.2.7 kończąc wszędzie tylko dzwięk a obrazu brak. Jedyny który jakoś to odpalił był Nero Show Time ale oczywiście w niskiej rozdzielczości i tak rozpikselowane że załamać się idzie. Jeśli ktoś chciałby napisać że nie mam kodeków to zainstalowany mam ACE Mega CoDecS Pack 6.03 Professional Edition http://www.instalki.pl/programy/downloa ... CoDecS.php Do tego oprogramowanie od kamery Picture Package.

Jeśli ktoś wie jak mam to ustawić żeby zgrało mi co namniej w rozdzielczości 640x480 i jakim programem.

Inna sprawa to fakt że mam partycję FAT32 i 32 minutowy film mam w 4 plikach które muszę połączyć w jedną całość (wiem że na FAT 32 nie zgram całości razem) ale chcę obrobić to nieco w programie Adobe Premiere Pro 2.0 (właśnie pobrałem) napisy początkowe i to wszystko.
Teraz jak to skonwertować np do pliku divx lub jakieo kolwiek innego o dobrej jakości obrazu. Jak ustawić farm rate i bit rate (i co to wogóle jest?). Na sam koniec mojej potyczki z tym nieszczęsnym filmem będę chciał połączyć to w jedną całoś ale tutaj znów urzyję APP 2.0. No i muszę to jeszcze tylko zgrać na kasetę wideo. Dysponuję kartą Ati Radeon X1300 Profesjional 512 mb / 128 bit z wyjściem S-video i magnetowidem Aiwa. to już jakoś sobie połącze.

Planuję podłączyć komputer do telewizora za pomocą S-video podać dzwięk z karty do wejść audio telewizora a na koniec kablem SCART podłączyć nagnetowid do telewizora. Tylko nie wiem czy to zda egzamin.

Bardzo proszę o pomoc i jeśli ktoś dostrzeże błędy w moim rozumowaniu niech mnie o tym powiadomi.

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.


piątek, 3 lutego 2006, 08:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
Witam
Zapewne problem z rozdzielczością spowodowany jest zrzutem filmu z kamery na PC przez port USB. Tylko nieliczne kamery posiadają możliwość zrzutu obrazu w pełnej rozdzielczości DV poprzez USB!
Musisz użyć kontrolera IEE1394 - FireWire aby uzyskać pełną rozdzielczość.
Do zgrania możesz użyć np Nero!
Pozdrawiam

_________________
NV-GS75; FS Amilo Pro V7010; UVS 8.0


piątek, 3 lutego 2006, 11:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 3 lutego 2006, 08:11
Posty: 5
Post 
Wydaje mi sie ze to nie bedzie to pobniewaz kolega od ktorego pozyczalem kamere zrzucal sobie filmy w wyrzszej rozdzielczosci, jednak jest takim samym spece jak ja tylko bardziej zamotanym i nie pamieta jak to zrobil. Czyli obwinianie USB to nie to.


piątek, 3 lutego 2006, 15:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Musisz tylko użyć kontrolera IEE1394 - FireWire aby uzyskać pełną rozdzielczość. Jeśli USB to tylko 2.0, które jest w nielicznych najnowszych kamerach. Bez FireWire zapomnij o wysokiej jakości zrzutu filmu! Pozdrawiam.


piątek, 3 lutego 2006, 15:43
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 10 marca 2008, 14:37
Posty: 26
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Jak to ugryść??
Czytając ten temat i odpowidzi trochę się wystraszyłem i juz pytam:
- czy zrzucając film na kompa z kamery Sony VX2100 poprzez urządzenie zewnętrzne Pinnacle 500 USB, już na wstępie tracę na jakości ??
Bo juz sam nie wiem czym się różnią urządzenia zewnętrzne od wewnętrznych, jedynie widzę różnicę w cenie. Te pierwsze są droższe.


środa, 12 marca 2008, 10:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL