Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 15:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 gniazda edycyjne w kamerach cyfrowych 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post gniazda edycyjne w kamerach cyfrowych
Pozdrawiam.

Jestem zielony w temacie cyfrowym, więc zwracam się z prośbą o pomoc.
Czy w kamerach cyfrowych są gniazda do edycji liniowej, jeśli tak to:

- w których,
- jakie są możliwości wykorzystania kodu, ewentualnie licznika kamery do montażu liniowego?

Z opisów kamer nie mogę wywnioskować. JVC podaje w wyposażeniu
przewód montażowy, ale może do płączenia z komputerem?

Zaznaczam, że nie posiadam kamery cyfrowej, a ewentualny wybór uzależniam od możliwości montażu liniowego przez wyjście analogowe.


Dzięki za wyjaśnienia


poniedziałek, 10 marca 2003, 18:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Obawiam się że z tańszych modeli kamer żadna nie będzie posiadała tego co chcesz.Pewnie będa miały to kamery z wyższej pólki np SONY VX 2000 (ok 12000zł) albo Sony PD 150 (ok 17 000zł)A zapytam czemu nie chcesz wykorzystać możliwości montarzu nieliniowego?????


poniedziałek, 10 marca 2003, 19:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
)A zapytam czemu nie chcesz wykorzystać możliwości montarzu nieliniowego?????[/quote]

Ponieważ nie mogę mieć wszystkiego od razu, tzn. i kamery i karty do montażu. Obecnie montuję liniowo z wykorzystaniem edytora.

Pozdrowienia


poniedziałek, 10 marca 2003, 22:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Nie wiem czy czasem gniazdo LANC w Canonach nie nadaje się do tego celu.
Do montażu jest potrzebne oprogramowanie,a karta do przechwytu (od 100zł wzwyż).


poniedziałek, 10 marca 2003, 23:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
No to tak jak kolega beton napisał
1)Oprogramowanie- większośc ludzi którzy bawią sie amatorsko w montowanie posiada je nielegalnie czyli koszt zakupu nie jest wysoki.Jeśli zamierzasz jednak prowadzic firmę i będziesz montował jakieś wesela itd to niestety będziesz musiał kupić legalne
2)Do montowania materiału z kamer cyfrowych wystarczy najprostrzy nawet nie firmowy kontroler FireWire(najtańsze od 100zł).Niektóre płyty głowne(te nowsze)mają już go na pokładzie.I to w zasadzie tyle.Nie ma sensu montowac liniowo przy dzisiejszych możliwościach komputerów.
Tak więc radze przemyślec temat, no chyba ze kupiłes już jakiś mikser obrazu.


wtorek, 11 marca 2003, 16:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: gniazda edycyjne w kamerach cyfrowych
Hej - nie wiem czy o to chodzi ale w mojej JVC GR-DVL 157 jest takie małe złącze o nazwie JLIP. Jest też do tego kabelek. Z tego co wyczytałem w instrukcji jest coś o montowaniu przy pomocy magnetowidu i tego kabelka, ale to chyba działa nie na każdym magnetowidzie. Na pilocie do kamerki też są jakieś przyciski edycyjne. Szczerze mówiąc nie zagłebiałem się w temat bo sam bawię się komputerem i FireWire.

Pozdrawiam.


wtorek, 11 marca 2003, 19:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
To jest zapewne odpowiednik tego co wymyślił SONY czyli złącze LANC, za jego pomoca możesz sterowac kamerą,włączyć , wyłączyć, nagrywać, przewijać, sterować zoom'em i ostrością.Natomiast wydaje mi sie że autorowi chodzi o wykorzystanie podczas montarzu kodów czasowych(sa tam jakies SMPTE czy coś takiego )jeśli chcesz to moge napisac ci trochę o tym bo mam to gdzieś w instrukcji do AdobePremiere.Zapewne można tak montować tzn podłączysz sobie kamerę do magnetowidu i przewijasz taśmę i w ten sposób ustalasz sobie kolejność ujęć.Ale jesli będziesz baaaaaaaaaaardzo dużo przewijał to spowoduje to że mechanika kamery szybciej sie zużyje, tasma tak samo.Pozatym montaż taką metoda jest pracochłonny i ograniczony możliwościami kamery.Tak wiec jeszcze raz polecam montaż nieliniowy przez FireWire!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


wtorek, 11 marca 2003, 20:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: gniazda edycyjne w kamerach cyfrowych
Dziękuję za wyjaśnienia. Czuję się trochę oświecony. Mam jeszcze pytanie odnośnie montażu przy pomocy Fire Wire, jakie możliwości montażowe są, czy można zainstalować oprogramowanie pozwalające na przejścia, napisy etc. i jaka jest jakość obrazu.
Czy jeśli kamera ma aktywne wejście cyfrowe, można zmontowany materiał zgrać na taśmę kamery, na magnetowid użuwając kamery jako przetwornika c/a?

Dziękuję i pozdrawiam.


piątek, 14 marca 2003, 00:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Możliwości edycji filmu w dużej mierze zależy od pogramu jaki będziesz używał do montażu.Nawet proste amatorskie aplikacje pozwalają na dodawanie napisów,przejść,dodawanie dzwięku,itp.Jeśli zdecydujesz się użyć profesjonalnej apilkacji np. Adobe Premiere to będziesz ograniczony jedynie własną wyobraźnią.Jeśli chodzi o jakość to jest dużo lepsza niż na analogu,rozdzielczość to 720x576.
Wejście cyfrowe nie służy do przetwarzania obrazu z analogowego na cyfrowy,do tego jest przetwornik A/C.Przetwornik A/C umożliwia zgranie materiału ze źródła analogowego np.magnetowid do komputera w locie bez udziału mechaniki kamery.Nie każda kamera posiada taki przetwornik.Wejście cyfrowe służy do np.zgrania zmontowanego filmu spowrotem na kasetkę.
Taki zgrany i wyedytowany materiał można w późniejszym etapie wypalić na płytkę w formacie VCD,SVCD,Divx.
O kasetach VHS można już zapomnieć.


piątek, 14 marca 2003, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziękuję bardzo za przybliżenie mi techniki cyfrowej.
Nie będę już patrzył na montaż z pozycji sprzętu analogowego, choć pracuję na edytorze Hama 231 CTI, tylko w kierunku zmiany na nieliniowy, a w dalszej kolejności na zamianie sprzętu na cyfrowy.
Jeszcze raz Dziękuję i pozdrawiam.

switkowski


niedziela, 16 marca 2003, 12:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Tak jest ,technologia cyfrowa to już nie przyszłóśc tylko teraźniejszość chociaz nie podobają mi się zbytnio filmy robione w HDTV,taśma 35 ma swój urok,ale pomimo tego nawet guru J.Lucas zapowiedział że nie zrobi już żadnego filmu na 35 tylko na HDTV.


niedziela, 16 marca 2003, 19:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post gniazda edycyjne w cyfrówkach
To jeszcze raz ja.

Wiem już że kamery Panasonic mają gniazda 5 pin, które można wykorzystać do montażu liniowego. Przećwiczyłem to i bardzo mi się spodobał montaż liniowy z taką kamerą. Jakość obrazu lepsza niż z S-VHS, Kod czasowy VITC ten sam co w analogowych, więc montaż z dokładnością do 1-nej ramki, co mam od dawna opanowane i nie muszę tracić czasu na okiełznanie komputera i programu montażowego.

_________________
Stanisław


czwartek, 30 października 2003, 20:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Kamera w czasie montażu liniowego jest magnetowidem i steruje się tymi magnetowidami gniazdem LANC. Można nawet przy pomocy sterownika montażowego lub cyfrowego miksera ze sterownikiem, wtedy programuje się przejścia na podstawie T.C. razem z efektami i można sobie iść spac a maszyny wszystko zrobią same.
Pozdrawiam

_________________
xxx


czwartek, 30 października 2003, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post gniazda edycyjne
Właśnie korzystam z edytora Hamy 230, który robi mi to wszystko i jeszcze więcej, o czym napisałeś, ale ze sprzętem analogowym. Chciałem wiedzieć czy tak samo mogę pracować z kamerą cyfrową. I wiem że tak.
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam.

_________________
Stanisław


środa, 5 listopada 2003, 09:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Oczywiście że tak jedyna wada to jednak utrata jakości bo wszystkie przejścia wychodzą po analogu, można to ominąć ale wtedy tylko cięcia.
Zależy też co ma być rezultatem montażu jeśli VHS czy SVHS to wszystko ok.
Pozdrawiam.

_________________
xxx


środa, 5 listopada 2003, 10:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL