Teraz jest piątek, 23 października 2020, 10:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Film z chapterami ale z jednego avi ?? da się ?? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 lutego 2006, 01:18
Posty: 5
Post Film z chapterami ale z jednego avi ?? da się ??
Jak w temacie...
zgrałem z mini DV na HDD film do formatu avi - i teraz wrzucam go do Power Director 3 - taki dostałem po legalu z kamerką, w ładnie sobie wycinam, robię montarzyk z tego pliku AVI, ale nie mogę ustawić chapterów itp. Czy aby film był podzielony na chaptery musi się składać z tylu właśnie pliczków avi?
Czy możecie mi poradzić w tej sprawie??
Pozdro


wtorek, 28 lutego 2006, 19:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:38
Posty: 71
Post 
rozdziały można ustawic w programie montażowym lub przygotowania dvd - nie trzeba dzielić - nie używam PD więc nie powiem jak to się robi ale może ktoś z forumowiczów ci opisze


wtorek, 28 lutego 2006, 20:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 lutego 2006, 01:18
Posty: 5
Post 
No ja jeszcze dostałem w zestawie program Ulead VideoStudio 7... ale tam też nie można tak z jednego AVI... pewnie można w Adobe Premiere... ale czy ktoś używa tych, które ja mam i czy to działa??
Pozdr....


wtorek, 28 lutego 2006, 20:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
Chaptery mozna ustawić w Workshopie 2.0 przeznaczonego do authoringu DVD.
W Workshopie można zaimportować np. jeden plik avi w całości i w nim zaznaczyć chaptery i zrobić ładne menu.
Ja eksportuje w A.Premiere do formatu mpeg2 a potem wszystko kończe w Workshopie już
bez ponownego przeliczania do mpeg2.


wtorek, 28 lutego 2006, 21:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A jak dołozyc napisy do filmu , jezeli robie tak jak ty.Czyli w premierze do mpeg2 i poznije Worksop??czy juz w premierze jest mozliwosc czy trzeba uzyc czegos innego a moze Worksop da rade chociaz tam nie moeg znalzec..??


środa, 1 marca 2006, 23:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
Napisy można nałożyć na film już podczas edycji w A.Premiere.
Klikając w premierze na File/New/Title uruchomisz właśnie aplikacje do robienia napisów,
które po zapisaniu umieszcza się na ścieżce Video 2.Do napisów można użyć też bardziej
zaawansowanych pluginów takich jak: TitleMotion Inscribera, Pinnacle TitleDeko lub moim zdaniem najbardziej ciekawego Adorage Heroglyph 2.0 lub 2.5.Z tym że po exporcie do mpeg2 napisy będą cały czas widoczne w filmie tam gdzie je wstawiłeś bez możliwości ich
wyłączenia np. podczas oglądania filmu.


czwartek, 2 marca 2006, 00:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A mogłbys napisac jak zrobic wlasnei takie napsiy ktore mozna wybrac w menu DVd??Bo w premierze to wiem jak zrobic zwykle title..Moze np jakis artykulik, moglbys mnie nakierowac??Nie moge znalzec na ten teamt informacji


czwartek, 2 marca 2006, 00:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
Polecam pozycje książkowe na temat montażu w Adobe Premiere 6.5 lub Pro
wydawnictwa Helion.Lub authoring dvd w Adobe Encore DVD.Wejdź na stronę http://www.helion.pl
i wpisz w wyszukiwarke te tytuły a po przeczytaniu tych bibli będziesz dużo więcej wiedział
na temat edycji video i authoringu niż siedząc tak przed monitorem i czekając na odpowiedź
do twojego pytania.Pozdrawiam.

[ Dodano: Czw Mar 02, 2006 12:43 am ]
Wiem jak się robi takie napisy w programie Sony DVD Architect 2.0 też służącym do authoringu dvd.Natomiast w Workshopie o ile pamiętam to po zaimportowaniu pliku mpeg2
do programu i ścieżki dźwiękowej mamy możliwość dodania napisów wtedy gdy znajdujemy się w zakładce EDIT poniżej mamy trzy pozycje do wyboru:Video/Audio/Subtitle.Wybieramy Subtitle a następnie Add/EditSubtitles.
W nowo otwartym oknie tworzymy napisy wtym miejscu gdzie ustawimy suwak podglądu video,możemy też ustalić czas trwania napisów lub też dodać dodatkowe ścieżki z napisami,wybrać język np. polish lub inne.Popróbuj, praktyka czyni mistrza.
tak jak mówiłem nie od razu te funkcje są dostępne dopiero po wczytaniu pliku mpeg2 lub avi (chyba też musi być audio,dokładnie nie pamiętam). :lol:

[ Dodano: Czw Mar 02, 2006 12:49 am ]
Napewno jest to do zrobienia w Workshopie 2.0.pozdrowionka.


czwartek, 2 marca 2006, 00:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki wielkie poprubuje w Worksopie..pzdrawiam


czwartek, 2 marca 2006, 00:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
Może ta fotka Ci pomoże.

[ Dodano: Czw Mar 02, 2006 1:22 am ]
Lub


czwartek, 2 marca 2006, 01:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 19:44
Posty: 101
Post 
Witam !

Ja troche nie na temat, ale - z jakiej kamerki te screeny...?

Serdecznie pozdrawiam.

_________________
- Po co kłamać, skoro wystarczy mówić prawdę, żeby nam nie wierzono. (Henri René Albert Guy de Maupassant)


czwartek, 2 marca 2006, 03:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
Zrzut zrobiony z pulpitu z otwartego okna workshopa 2.0 a to co w nim widać to kawałek video nagranego Sony VX2100.


czwartek, 2 marca 2006, 06:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ok dzieki za podpowiedz , wszsytko sie udało .:) Teraz jeszcze jedno pytanko skoro zrobilem juz napsiy , am wszystko poukladane , jakim sposobem podlinkowac napisy tak zeby w menu moznabyło wybrac aby były lub nie. Szukam szuam i zaraz sie wsciekne..czeam na nifo zeby nie rozwalic kompa:) pozdrawiam

[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 7:41 pm ]
Teraz juz wszsytko git, udalo sie 100% zrobic to co chcialme dziekuje za podpowiedzi gddyby ktos potrzebowal wiedza sie podziele..peace


poniedziałek, 6 marca 2006, 22:43
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL