|
Teraz jest czwartek, 28 stycznia 2021, 16:18
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
materiał HDV z kamery sony
Autor |
Wiadomość |
kamilos
Nowy
|
 materiał HDV z kamery sony
Witam,mam techniczne pytanko, czy materiał nagrany kamerą sony w rozdzielczości HDV na kasetach mini DV sony PREMIUM , przegrany nastepnie na kompa już kamerką średnio- wyższej klasy np Panasonic NV GS 400, nagrany w wersji ostatecznej programem do autoringu np. Ulead DVD Workshop 2 na płytkę DVD nie straci na rozdzielczości formatu HDV, jak tak to juz w której fazie nie otrzymamy obrazu HDV.Dzieki i pozdrawiam.
|
środa, 22 lutego 2006, 23:39 |
|
 |
Tadeusz
Aktywny bywalec
Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03 Posty: 510 Lokalizacja: Hajnówka
|
Materiał nagrany w formacie HDV obojętnie na jakiej kasetce mDV nie odtworzysz na żadnej kamerce czy magnetowidzie systemu DV.
Do odtworzenia musisz użyć kamery lub magnetowidu pracującego w formacie HDV.
|
czwartek, 23 lutego 2006, 00:26 |
|
 |
itv24
Stary wyjadacz
Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02 Posty: 176 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
HDV mozesz nagrac tylko z kamery HDV. Najlepiej przekonwertowac do AVI, latwiej bedzie obrabiac niz Mpega2. Tak czy inaczej, na dzisiaj, mozesz DVD zrobic tylko w tradycyjny sposob. Wiec HDV straci na jakosci, bo to bedzie zwyczajny Mpeg2 z Bitrate max 8000. Na HDV rozpowszechnione wsrod ludnosci poczekamy jeszcze troszke, niestety:-(
_________________ Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl
Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl
|
czwartek, 23 lutego 2006, 01:08 |
|
 |
panjacek
Aktywny bywalec
|
Ja próbowałem HDV z FX-1 zakodowac Windows Mwdia Encoderem 9 do formatu WMV o rozdzielczości 1440x720 pikseli . Jakośc jest rewelacyjna.
Wady: dosyc długo to koduje, można to odtworzyc tylko komputerem ale warto sie pobawic
W Stanach można kupic pełnometrażowe filmy zakodowane w WMVHD na płytach DVD.
Mój komputer ostatnio nie pisze literki "c" z kreseczką.
|
piątek, 24 lutego 2006, 00:42 |
|
 |
kamilos
Nowy
|
jeszcze jedno pytanko, a jaka jest wielkość godzinnego filmu zapisanego kamerą w formacie HDV zrzucanego na kompa,i czy różni sie taki materiał zgrany na standardowe DVD,chodzi o kolory, ostrość itp przy odtwarzaniu na stacjonarnym DVD na telewizorze
[ Dodano: Nie Lut 26, 2006 9:21 am ] czy nikt sie nie orjętuje w temacie
|
sobota, 25 lutego 2006, 16:45 |
|
 |
leszek1979
Stary wyjadacz
|
Z tego co czytałem to w kamerze HDV na konkretnej długości kasetce mieści się tyle samo materiału HDV co DV - ale HDV nie można nagrywać w LP. Czyli jak przypuszczam godzina materiału HDV zgranego z kamery zajmuje tyle samo miejsca co godzina materiału DV czyli ~13GB
|
niedziela, 26 lutego 2006, 18:14 |
|
 |
kamilos
Nowy
|
czy ktoś zrzucał już kidyś materiał HDV na twardziela i może napisać coś więcej i bardziej szczegółowo,dzięki
|
wtorek, 28 lutego 2006, 23:21 |
|
 |
Ulv
Aktywny bywalec
|
HDV to przy formacie 720p/i strumień 19 Mbps, a przy 1080p/i 25 Mbps. Więc porównując z DV, które ma 25 Mbps, wychodzi, że zajętość dysku jest torchę mniejsza, lub identyczna w zależności od standardu, w którym kręci dana kamera.
Zresztą ten, mały bądź co bądź, strumień jest źródłem głównej krytyki HDV i przez wielu podważany jest jego profesjonalizm. Dla porównania Cinealta dla trybu 60i ma strumień 185 Mbps, a nowy Panas AG-HVX200 ma 100 Mbps przy trybie DVCPRO HD, czyli kręcąc na karty P2.
Pozdrawiam
Ulv
_________________ "It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud
|
środa, 1 marca 2006, 00:46 |
|
 |
inver_
Stary wyjadacz
|
ja dodam tylko że:
HDV (na kasecie) i jako format jest skompresowane bodajże MPEG2 CBR
ale jakie proporcje kompresji i bitrate nie wiem. może ktos doda?
A DV kodekiem ... DV. (5:1)
Dlatego zajmują 13GB / Godzinę
|
środa, 1 marca 2006, 08:58 |
|
 |
Ulv
Aktywny bywalec
|
Strumień = Bitrate, 19 lub 25 Mbps, mpeg2 cbr, long gop, a stopień kompresji? z tego co wiem 27:1 dla 720p/i i 47:1 dla 1080i/p
Pozdrawiam
Ulv
_________________ "It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud
|
środa, 1 marca 2006, 09:35 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|