Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 22:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Napisy w After Effects 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post Napisy w After Effects
Witam. Mam pytanko jak w After Effect 7.0 zrobic eksport animowanych napisów do Premiere 2.0. Chodzi mi o to w jakim pliku zapisać aby wyeksportować z kanałem alfa. Kupiłem sobie bardzo mądrą książkę Helion ale nie napisali byli. Jak eksportuje w dv to mam pięknie ale z czarnym tłem. Poradziłem sobie tak, że klip dv zaimportowałem do After Effects i tam jeszcze raz zrobiłem animację. ALe chcę ją wykorzystać jeszcze raz i nie potrafię. Please pomóżcie !!! Dopiero sie wgryzam w Effect naprawdę fajny ale przyznaję dość trudny. I jeszcze jedno pytanie. Jak wrzucam duzy klip wideo do Effect to nie zawsze odtwarza mi go z prędkością 25 klatek. (not realtime) Zauważyłem, że Effects nie buduje preview tylko ma taki lokalny na danym obszarze rendering zaznaczony zielonym polem.
Czy tak ma być ? na tym swoim lokalnym zielonym polu odtwarza dobrze.
Bardzo dziekuję za podpowiedzi. Mam nadzieję, że ktoś się będzie na tym znał, bo jak nie to pogryzę zaraz ten podręcznik z Heliona :))))


poniedziałek, 6 marca 2006, 20:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 17 grudnia 2005, 14:48
Posty: 63
Post 
Z exportem nie bardzo czaje problem. Ja robie zwykle białe napisy na czarnym tle, generuje je i pobieram do APP. Tam dopiero dobieram kolor napisów, a to co czarne jest przezroczystoscią. Ewentualnie mozesz przygotowac tez napisy w samym APP.

Co do zielonego pola w Effects to jest po podgląd RAM generowany przez program. Mozesz w ustawieniasz przydzielic odpowiednia ilość RAM do generowania tego podgladu (wydłuzyc lub zmniejszyć). Dopiero po wygenerowaniu tego podgladu program prezentuja animacje w naturalnej szybkosci i wygladzie. W ksiazeczce Helionu było o tym kilka linijek, nie czytałes dokładnie hihihi :) Dlatego dobrze miec mocnego kompa do AE :)


poniedziałek, 6 marca 2006, 20:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
kelly napisał(a):
Z exportem nie bardzo czaje problem. Ja robie zwykle białe napisy na czarnym tle, generuje je i pobieram do APP. Tam dopiero dobieram kolor napisów, a to co czarne jest przezroczystoscią. Ewentualnie mozesz przygotowac tez napisy w samym APP.
Tak sie tylko zapytam, do czego generujesz te napisy, że czarny staje sie przeźroczystym
Cytuj:
Mozesz w ustawieniasz przydzielic odpowiednia ilość RAM do generowania tego podgladu (wydłuzyc lub zmniejszyć).
Przydziela sie ilość pamięci dla całego programu, a nie dla podglądu. Oprócz tego można ustalić ilość RAM-u kartu graficznej
Cytuj:
Dopiero po wygenerowaniu tego podgladu program prezentuja animacje w naturalnej szybkosci i wygladzie.
Można robić podgląd w mniejszej rozdzielczości, z pominięciem niektórych klatek, więc nie musi mieć "naturalnego wyglądu i szybkości."


poniedziałek, 6 marca 2006, 20:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 17 grudnia 2005, 14:48
Posty: 63
Post 
Ilosc RAMu dla programu oznacza ilosc RAMu dla podgladu. Oczywiscie moge sie mylic bo nie jestem wielkim znawcą. :wink:
A gdzie ja napisałam ze podczas generowania czarne staje sie przezroczystoscia :?:


poniedziałek, 6 marca 2006, 20:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
kelly napisał(a):
Ilosc RAMu dla programu oznacza ilosc RAMu dla podgladu.
Tak? A proces afterfx.exe, wszystkie biblioteki niezbędne do funkcjonowania programu, projekt i jeszcze pare innych rzeczy niby nie zajmują nic ramu
Cytuj:
A gdzie ja napisałam ze podczas generowania czarne staje sie przezroczystoscia :?:
Ja robie zwykle białe napisy na czarnym tle, generuje je i pobieram do APP. Tam dopiero dobieram kolor napisów, a to co czarne jest przezroczystoscią.


poniedziałek, 6 marca 2006, 21:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 17 grudnia 2005, 14:48
Posty: 63
Post 
Co do RAMu to masz rację. Nie wyraziłam sie zbyt dokładnie. Jednak starałam sie odpowiedziec w miarę prosto tak zeby Kossof, zupełnie nie zamieszac. Jak laik z laikiem :)

Co do generowania to czytasz chyba nie do konca ze zrozumieniem. Gdzie napisałam ze generuje do formatu który zamienia czarne na przezroczyste? Napisałam ze generuje a potem przenosze do APP. Gdzie tu jest wzmianka o automatycznej zmianie w przezroczyste? Moze moja technika nie jest najbardziej profesjonalna, ale skoro człowiek o cos pytał to starałam sie cos podpowiedziec jak umiem. Rozumiem ze starasz mi sie udowodnic ze nie znam sie na rzeczy. Luzik nie ma problemu :)

Ale moze zamiast mnie o cos atakować, podpowiedz koledze jak ma postapic z napisami bo chyba to jest tu tematem.


poniedziałek, 6 marca 2006, 21:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Kelly bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak myślałem, że to cos zielone to z ramem ma cóś wspólnego. No kompa to mam chyba mocnego Pentium D 820 + 1GB ramu.
Powiedz please jak generujesz ??? Do jakiego pliku ? Jak zapisujesz i do czego. W jakim pliku później otwierasz a AP ??? Bo o to mi głównie chodzi aby czarne stało sie białym.

Baardzo dziekuję za odp.

[ Dodano: Pon Mar 06, 2006 9:44 pm ]
tzn czarne transparentnym of course


poniedziałek, 6 marca 2006, 21:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Kossof napisał(a):
Powiedz please jak generujesz ??? Do jakiego pliku ? Jak zapisujesz i do czego. W jakim pliku później otwierasz a AP ???
Cały czas sie o pytam, a w odpowiedzi dowiaduje sie że nie potrafie czytać ze zrozumieniem


poniedziałek, 6 marca 2006, 22:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Swoja drogą Damian Ty wydajesz się wiedzieć jak to zrobić, ale odpowiedzi nie udzielasz. Lubisz sobie tylko pokrytykować co. Tak ciezko pewnie przyszła ta wiedza, że teraz innym napewno nie udzielisz podpowiedzi. Tak to juz bywa. No chyba , że się mylę.


poniedziałek, 6 marca 2006, 22:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Kossof napisał(a):
Lubisz sobie tylko pokrytykować co.
Ja nie krytykuje, tylko poprawiam błedy. Zresztą ta książka z helionu to zapewne AE 6.0 oficjalny podręcznik i jest tam opisane eksportowanie klipów z alfą do formatu qt.


poniedziałek, 6 marca 2006, 22:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Dzieki ta lakoniczną odpowiedzią rozjasniłeś mi umysł. qt !!! Teraz juz wiem że format ma być quick time. Jakoś nie przypuszczałem, że w QT. Czy jakość nie jest za niska. Qt kojarzy mi się jakos kiepsko. Czy z After Effects nie ma innego sposobu na eksport do AP niz QT. Owszem jest to opisane ale w kontekście filmu, który za pomocą tego badziewnego podręcznika się tu robi. I przypuszczałem, że jest to eksport na potrzebę danej kompozycji.
Fakt jestem niecierpliwy i czytam co drugą linijkę. Zresztą na pierwszy dzień z effects to juz fajne napisy robię mimo wszystko. Naprawdę czadzik polecam. W samym Premierze nawet 2.0 nie można takich cudów robić.
Dziękuję.


poniedziałek, 6 marca 2006, 22:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Kossof napisał(a):
Teraz juz wiem że format ma być quick time. Jakoś nie przypuszczałem, że w QT. Czy jakość nie jest za niska. Qt kojarzy mi się jakos kiepsko.
Ten qt jest albo nieskompresowany albo skompresowany bezstratnie, dokładnie nie wiem.
Cytuj:
Czy z After Effects nie ma innego sposobu na eksport do AP niz QT.
Sekwencja plików tiff, targa, png


poniedziałek, 6 marca 2006, 23:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Zgadzam sie z Damianem, ja także exportuję do QT ->Compresion PNG

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 6 marca 2006, 23:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
No taak Ja jednak mam After Effect 7 a heliona mam do 6 i są różnice. Jakoś nie udaje mi się wyeksportowac qt z kanałem alfa. W 7.0 jest tez jeszcze taka opcja save as AP project.
Po czym Premiere nic nie widzi w tym projekcie. Pustka. Ech kurtka. Poprostu w 7.0 nie moge znalezc gdzie zmienic format podczas eksportu. W helpie piszą tylko o eksportowaniu projektu do Ap. Szukam dalej dzięki za odpowiedzi.

[ Dodano: Pon Mar 06, 2006 11:58 pm ]
Juz mam piekny qt z zachowaniem alfa !!!! Jakoś doszedłem !!!

Pozdrawiam.


poniedziałek, 6 marca 2006, 23:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
W opcjach rendera trzeba zmienić Channels na RGB+Alpha, a w ustawieniach kodeka compression na animation (powinno być domyślnie)


wtorek, 7 marca 2006, 00:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL