Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 05:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 jaka konfiguracja komputera 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post jaka konfiguracja komputera
WItam

Aktualnie dysponuje komputerem Intel Celeron 1,03 GHz 246 MG RAM i dyskiem 20 gigowym karta geforce2 mx/mx 400. Chcialbym sie dowiedziec co musze zdobycb by swobodnie montowac filmy w programie adobe premiere. Nie chodiz mi o zwykle laczenie ujec ale on kombinowanie z tzw "film look", kolorami i rzeczami wymagajacymi dluzszego renderowania. Prosze o jakas mozliwa konfiguracje ktora pozowli zmienic moj komputer w kombajn do takich rzeczy:) wiem ze jest to kwestia ramu i procka. mysalem o dokupieniu ramu do 1gb i procka jakiegos athlona ale prosze o szczgeoly. chcialbym uniknac kupowania karty za 4000 chociaz wiem ze to wlasnie one wspomagaja renderwowanie. co wiec lepiej zrobic, zupgradowac komputer cyz kupic taka karte? cyz jedno moze wykluczac drugie?

mam nadzieje ze ktos mi pomoze, pozdrawiam

dodam ze glownie chodiz mi o krecenie teledyskow.


piątek, 14 marca 2003, 00:34
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: jaka konfiguracja komputera
Po pierwsze zacznij montować a nie wywalać od razu kasę. Sprzęt się liczy ale nie to jest najważniejsze. pobawisz się trochę z filmami a sam dojdziesz czego Ci brakuje (na początek może trochę większy dysk)
Ja bawię się w montaz na nieco słabszym sprzęcie i jest OK. Montować da sie prawie na wszystkim, inną kwestią jest, że na wyliczenie niektórych efektów czeka się nieco dłużej.

Pisałem już o tym w innych wątkach, ale pozwolę sobie na powtórkę -
To człowiek a nie sprzęt robi fajne filmy.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.


piątek, 14 marca 2003, 02:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Pobaw się najpierw tym co masz i sam stwierdź czy to za mało.Tylko pamiętaj że godzina zrzutu zajmuje na dysku ok. 13GB.Te Twoje 20GB może być mało.Ale dysk zawsze można dołożyć.
Pozdrawiam.


piątek, 14 marca 2003, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
No więc zrób tak jak koledzy radza ,najpierw zobacz czy cię to "kręci" bo okaże się ze wydasz kasę a po miesiącu ztwierdzisz że jest to nudne,tu ci cos nie wychodzi i wogule ci się niechce.W twoej obecnej sytuacji jedynie dysk może byc za mały (system,rózne programy,pliki wideo).Nawet nie wiem czy byś na nim godzinę materiału zmontował bo adobe to co przeliczy (zrenderuje) tez musi zapisać na dysku a to przeciez też sporo miejsca zajumuje. Ale jeśli po pewnym czasie stwierdzisz że cię to kręci i chcesz sobie wymienić sprzęt to:
-procesor ,sądze ze AMD 2GHz wystarczy i wcale nie jest taki drogi
- dyski,no napewno 7200obr/min, niektórzy radża 2 , jeden na system drugi na materiał wideo.no czyli np 40GB + 80GB
-jesli zamieniasz wymieniac płytę główną to teraz na rynku sa płyty główne z nowymi chipsetami które oferują 2 krotną przepustowośc pamięci(musża być jedynie dwa takie same moduły,więc np 2x 256MB,no a jak masz za dużo kasy to 2x512- teraz są wyjątkowo tanie więc się zastanów bo ceny już powoli rosną
- co do kart graficznej,wydajnośc karty graficznej przy montarzuwideo nie ma znaczenia,wpływa ona jedynie na jakośc obrazu,jeśli ci nie zalerzy na szybkości w grafice 3d to bardzo dobrym rozwiązaniem jest Matrox,najleprzy obraz 2 D pozatym bardzo dobra jakośc wyjścia TV.Tak samo ATI ma dobre karty i dodatkowo sa dobre przy grafice 3 D a jakośc wy TV jest znacznie lepsza niaż w GeForce (porównywalna z matroxem)
I to chyba wszystko,kontroler FireWire,WIn XP lub 2000 i montujesz.
Co do drogich kart ktore oferują efekty real time,wykonują one nie wszystkie efekty w czasie rzeczywistym ,jedyna ich zaleta to że mają dobrej jakości we / wy analogowe.Przy dośc mocnym komputerze twoje efelty będą się szybko przeliczać.


piątek, 14 marca 2003, 12:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL