Teraz jest piątek, 22 marca 2019, 18:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Popularny efekt - jak go uzyskać... 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 19:44
Posty: 101
Post Popularny efekt - jak go uzyskać...
Witam !

Temat byl juz kilka razy poruszany, ale z kiepskim skutkiem... Chodzi mi o efekt stosowany w czolowkach seriali ("M jak Milosc", "Pierwsza Milosc" itp.)
Mam gotowy obraz stolu ze starymi fotografiami i potrzebuje w miejsca zdjec wstawic filmy.
Wielkosc grafiki ze stolem bedzie kilka razy wieksza niz wielkosc ekranu i "kamera" ma sie poruszac nad tym stolem z porozrzucanymi, animowanymi zdjeciami.
Czy w AE dam rade to zrobic (przyznam szczerze, ze nie mam doswiadczen z tym programem) - moge to zrobic w 3D Studio, ale bedzie to dosc pracochlonne.

Prosze o wszelkie podpowiedzi - z gory dzieki.

PS. Montuje w Ulead Media Studio Pro.

_________________
- Po co kłamać, skoro wystarczy mówić prawdę, żeby nam nie wierzono. (Henri René Albert Guy de Maupassant)


poniedziałek, 27 marca 2006, 20:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Panie uzyj opcji szukaj. Tam wszystkie informacje zjadziesz a nawet wiecej. AF potrafi duzo, duzo wiecej niz tylko zrobienie czołówki "M jak marskość wątroby". Rupta cos ambitnego bo jak dotad to prawie wszyscy beda miec na poczatku filmu czołówke z tv.


poniedziałek, 27 marca 2006, 21:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 19:44
Posty: 101
Post 
Host21 nie chce Cie obrazic, ale to pytanie nie bylo skierowane do Ciebie...
Czytajac Twoje posty dotyczace AE - widac, ze jestes PROFESJONALISTA...

Poza tym nie pytam Cie jaki efekt jest lepszy od tego ktory chce uzyskac...

Na forum jestem obecny troszke dluzej niz Ty - wiem gdzie jest opcja "szukaj".

Chce uzyskac jak najlepszy efekt - klip bedzie podkladem do menu DVD.

Pytanie kieruje do znawcow tematu: -Damian-, GrassHoppeR, jeesoo, Luka_Brazzi, TOKKSA, Ulv...

PS. Nie wiem co to jest AF...

_________________
- Po co kłamać, skoro wystarczy mówić prawdę, żeby nam nie wierzono. (Henri René Albert Guy de Maupassant)


poniedziałek, 27 marca 2006, 21:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Takich mondral na sieci pełno. Ustwiasz wielkosc filmu przez przyciecie lub skalowanie. Potem wkladasz w odpowiednie miejsce tam gdzie jest zdjecie i ustawiasz parenta na glowny obraz. I animujesz podklad jak chcesz, wiec nie pisz mi tu bzdur bo tylko cisnienie ostatnio mi wysoko skacze...

A jesli chodzi o AF to kuzwa pomylic sie nie mozna ? Tacy sa najgorsi


poniedziałek, 27 marca 2006, 22:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 5 lutego 2006, 19:52
Posty: 323
Post 
Sni jeżeli to nie było do niego to trzeba im było PMa wysłać a nie pisać tutaj a jak ktoś odpowie to powiedzieć że nie do niego ... co to chat jest ?


poniedziałek, 27 marca 2006, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Sni napisał(a):
PS. Nie wiem co to jest AF...
AutoFocus :lol:
Za bardzo kombinujesz host. Jedna duża kompozycja, w której jest tło z alfą i na niższych warstwach video. Tą kompozycje ładujemy do kompozycji finalnej i animujemy. Jeżeli video ma być na górze i np. rzucać cień, to rysujemy maske piórkiem. Jeżeli to ma być "wielokrotnego użytku" to tą maskę lepiej narysować na solidzie, zrobić pre-compose i ustawić jako matte dla video. Ma to tą zaletę, że operacje na materiale video są niezależne od maski (w odróznieniu od rysowania maski, gdzie obracamy video, to obraca się maska)


poniedziałek, 27 marca 2006, 22:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
To jest najprostsze, i jesli ktos nie wie jak sie poruszac z maskami i nowym comp. to moze nie zalapac. Ale ja sie nie znam i nie jestem tak dlugo na forum jak inni. Wiem, to bylo zlosliwe :evil: he he he


poniedziałek, 27 marca 2006, 22:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
host21 napisał(a):
Ale ja sie nie znam i nie jestem tak dlugo na forum jak inni. Wiem, to bylo zlosliwe :evil: he he he
Niebardzo.


poniedziałek, 27 marca 2006, 22:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 19:44
Posty: 101
Post 
-Damian- bardzo dziekuje, o taka odpowiedz mi chodzilo. (Oczywiscie masz racje z AF).

Nie pisalem PM'a bo nie jestem egoista, a odpowiedzi jaka dal -Damian- nie znalazlem w archiwum. Oczywiscie chodzilo mi o konkrety - teoretycznie doskonale wiedzialem jak to wykonac (moglem to zrobic w 3D Studio - ale chyba nie tedy droga)...

Z AE nie mialem do czynienia bo dotad nie przewidywalem jego zakupu (zajmowalem sie grafika 2D, 3D i animacjami Flash) - stad moja niewiedza w tym temacie...

Host21 - bierz przyklad z ludzi ktorzy chca pomagac i dziela sie swoja wiedza - a nie ludzi, ktorzy uwazajac sie za fachowcow "bluzgaja" wszystkich, nie majac nic konkretnego do powiedzenia...

Serdeczne pozdrowienia i podziekowania dla Wszystkich pomagajacych.

PS. Wszystkim innym zycze fachowej wiedzy i satysfakcji jaka niesie okazana pomoc...

_________________
- Po co kłamać, skoro wystarczy mówić prawdę, żeby nam nie wierzono. (Henri René Albert Guy de Maupassant)


poniedziałek, 27 marca 2006, 23:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Chyba ktos wczesniej zaczal bluzgac.


poniedziałek, 27 marca 2006, 23:18
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 22:55
Posty: 167
Lokalizacja: Łajszczew ;)
Post 
Serdeczne pozdrowienia i podziekowania dla Wszystkich pomagajacych.

PS. Wszystkim innym zycze fachowej wiedzy i satysfakcji jaka niesie okazana pomoc..

Nic dodać nic ująć :D


wtorek, 28 marca 2006, 00:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
Sni napisał(a):
Mam gotowy obraz stolu ze starymi fotografiami i potrzebuje w miejsca zdjec wstawic filmy.
Wielkosc grafiki ze stolem bedzie kilka razy wieksza niz wielkosc ekranu i "kamera" ma sie poruszac nad tym stolem z porozrzucanymi, animowanymi zdjeciami.


witam.
niedługo zabieram się do kolejnego takiego efektu. oczywiście najprościej jest jak -Damian- napisał, ale trzeba mieć AE... coż więc, jeśli go nie mamy?
odpada możliwość ułożenia wszystkiego na raz i "przejazd kamerą".
pozostaje nam rozbić kompozycję na części, w jaki sposób?
jakie oprogramowanie wykorzystamy?
:mrgreen:
pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 28 marca 2006, 12:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
witam.
niedługo zabieram się do kolejnego takiego efektu. oczywiście najprościej jest jak -Damian- napisał, ale trzeba mieć AE... coż więc, jeśli go nie mamy?
odpada możliwość ułożenia wszystkiego na raz i "przejazd kamerą".
pozostaje nam rozbić kompozycję na części, w jaki sposób?
jakie oprogramowanie wykorzystamy?
:mrgreen:
pozdrawiam


W Liquid Edition 6 da się to zrobić. :)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


wtorek, 28 marca 2006, 13:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 403
Post 
W Adobe Premiere 2.0 też da radę.
Pozdrawiam


wtorek, 28 marca 2006, 14:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL