Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 21:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jak uzyskać efekt filtra na obiektywie? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 18 września 2005, 02:09
Posty: 63
Post Jak uzyskać efekt filtra na obiektywie?
Nie mam filtru na obiektywie,a chcialem uzyskać efekt filtru UV,a dokladnie podkreślić kolory nieba.
Mozna by to poprostu potraktowac np.saturation ale zalezy mi aby polowa ekranu-górna część-niebo zostala nasycona a reszta bez zmian. (!)
Niby proste ale nie wiem co robic....
APP

:roll:


piątek, 21 kwietnia 2006, 15:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
ja bym wymaskowal niebo na gornej sciezce, a na dolnej to co jest pod spodem. I na ta gorna z niebem nalozyl filtr/efekt ;)


piątek, 21 kwietnia 2006, 19:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Filtr UV na obiektywie nie sluzy do tego celu, prawdopodobnie chodzi ci bardziej o filtr polaryzacyjny lub szara polowke.

Cyfrowo nie osiagniesz takiego efektu jak za pomoca filtra na obiektywie ale mozeszsprobowac uzyc albo ktoregos z filtrow polowkowych DFT 55mm, lub recznie kombinujac oddzielnie z kolorystyka nieba i reszty kadru i laczac to za pomoca maski


piątek, 21 kwietnia 2006, 21:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Jesli ujecie jest statyczne to jest to jakas mysl ale jesti sie rusza to juz slabiej. Sposobow jest kilka powiedz w czym chcesz ten efekt wykonac. Ewentualnie pobaw sie filtrami do korekcji barwnej.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


piątek, 21 kwietnia 2006, 21:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Jest cała masa lepszych, lub gorszych nakładek pluginów na premiere, kiedyś bawiąc się z czystej ciekawości znalazłem coś takiego, co właśnie dało taki efekt. Jeśli ktoś siedzi w Photoshopie warto tu dodać, że filtry, pluginy i inne wtyczki tego programu świetnie chodzą w AP. Ku miłemu zaskoczeniu pliki mają takie samo rozszerzenia, więc bez trudu łatwo je wkleić w odpowiednie miejsca. Warto z samej ciekawości zobaczyć co daje np. efekt "wariacje" zastosowany w filmie, gdzie nagle możemy przyciemniać światła, lub rozjaśniać cienie.
Uważam Photoshopa i Premiere, jako nierozłączny duet, a nie może nic lepiej ze sobą współgrać jak dwa programy Adobe.
Pozdrawiam gorąco


Ostatnio edytowano niedziela, 23 kwietnia 2006, 11:04 przez Montażysta Darek A., łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 23 kwietnia 2006, 11:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 18 września 2005, 02:09
Posty: 63
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
Jesli ujecie jest statyczne to jest to jakas mysl ale jesti sie rusza to juz slabiej. Sposobow jest kilka powiedz w czym chcesz ten efekt wykonac. Ewentualnie pobaw sie filtrami do korekcji barwnej.



Adobe Premiere Pro 1.5

Adobe After Effects 6.5

ujęcie raczej statyczne


niedziela, 23 kwietnia 2006, 11:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Tym bardziej jeśli to statyczne ujęcia sprawa jest prostrza.
P. G.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 23 kwietnia 2006, 11:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL