Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 21:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Cienie napisów w After Effects. 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post Cienie napisów w After Effects.
Witam. bardzo proszę o pomoc szanownych kolegów. W Premierze 2.0 mozna robić bardzo ładne cienie napisów, ale jak importuje Animowane napisy z Effects to nie mam juz cieni bo nie wiem czy mozna je zrobić w After Effects. Pewnie jest tam jakaś ukryta funkcja, przecież jak tam mozna bez cieni :)

Bardzo dziekuję za ewentualną pomoc i Pozdrawiam

Kossof.


czwartek, 25 maja 2006, 10:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 maja 2006, 08:24
Posty: 9
Lokalizacja: Wrocław
Post 
--> Effects/Perspective/Drop Shadow

...albo zduplikuj sobie layera textowego, wrzuć na niego efekt - generate/fill (wrzuć taki kolor jaki chcesz cienia), ustaw pod tekstem, odpowienio zeskaluj (może dodaj lekkiego blura). I masz prosty statyczny cień (zresztą możesz go zanimować).
Edit: Aa teraz jak sobie myślę to text wystarczy, że skopjujesz i ustawisz kolor we właściwościach tekstu (zamiast wrzucac efekt->fill) :P

...inny motyw to zrób z tekstu 3D Layer, wrzuc w "material options" zeby akceptował światła (accept lights) i rzucał cienie (cast shadows), a potem dodaj tylko jakieś światła do sceny.

_________________
Back to the Ground
http://zalesie.internetdsl.pl/sygnatury/wookiss.jpg
-=[ http://www.bttg.pl ]=- Mój numer GG: 1806689


czwartek, 25 maja 2006, 11:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Dzięki :))))

Domyślałem się, że można się bawić w kopiowanie napisu i dodanie go jako cienia, ale
wiedziałem, że gdzieś jest taka funkcja. Oczywiście działa. Już mam cienie jak sie masz !!!
Bardzo bardzo dziękuję. Widzę, że masz Effects w małym palcu. Czy eksportując napisy do Premiera w Quick time nie robie jakiegoś faux pas ? Czy to dobry format do eksportu ?
Zapisuję RGB+Alpha i jest w miarę dobrze dopóki nie mam jakiegoś graficznego tła na napisach wygenerowanego wraz z napisami. Po renderingu w Premierze napisy tracą jakość. Teraz rozkładam to na warstwy czyli np bmp wrzucam na timeline już w Premierze a napisy ida z Effecta solo i wtedy jest ok. Czy dobrze robię ?

Pozdrawiam i wielkie dzięks :))


czwartek, 25 maja 2006, 11:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 maja 2006, 08:24
Posty: 9
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi. Robisz sobie w AE tekst i później zapisujesz go z Alpha i wrzucasz do Premiera? Chyba troche bez sensu :P
Nie lepiej zrobić ten tekst w Premierze, albo tą cześć filmu (z tym tekstem i podkładem pod niego) wykonać w AE i wyeksportować jako nieskompresowany Avi/Dv, a przy montażu dorzuć do premiera?
Zresztą ja się nie znam. Ktoś inny chyba powinien udzielić bardziej "pro" rad :P

_________________
Back to the Ground
http://zalesie.internetdsl.pl/sygnatury/wookiss.jpg
-=[ http://www.bttg.pl ]=- Mój numer GG: 1806689


czwartek, 25 maja 2006, 12:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Hmmm. Robię napisy w AE bo można je tam animować w przerózny sposób. A Premier ma w tej kwestii bardzo okrojone możliwości. Np tekst zwijający się w koło itp.
Ale chyba coś właśnie zrozumiałem dzieki Tobie. Chyba faktycznie lepiej zmontować klip, potem go wrzucić do AE i tam dorobić napisy i wyeksportować jako avi dv.
Hmmm chyba postaram się tak zrobić.

Pozrovka i jeszcze raz dziękuję.


czwartek, 25 maja 2006, 12:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 maja 2006, 08:24
Posty: 9
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Nie nie. Zrób w AE tylko tą scenę, w której pojawiają się te napisy. I tylko ją wyeksportuj do nieskompresowanego avika/dv. Potem tą scene dorzucisz sobie przy montażu w Premiere.

_________________
Back to the Ground
http://zalesie.internetdsl.pl/sygnatury/wookiss.jpg
-=[ http://www.bttg.pl ]=- Mój numer GG: 1806689


czwartek, 25 maja 2006, 12:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 20:42
Posty: 135
Lokalizacja: warszawa
Post 
Hmmm trochę to komplikuje sprawę gdy masz na timelinie np 6 video tracków, pierwszy z tłem potem kilka masek potem z dwie scieżki video (picture in picture) i na to chcesz wrzucić animowany napis. To teraz taki kawałek trzeba by zrenderować i wyeksportować.
A jesli się on łaczy przez przenikania z innymi to już kiepsko :( Także takie nakładanie napisy na timeline w AP nie jest chyba takie całkiem głupie. Albo napisy na końcu w AE.


Kossov.


czwartek, 25 maja 2006, 12:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Kossof napisał(a):
Hmmm trochę to komplikuje sprawę gdy masz na timelinie np 6 video tracków, pierwszy z tłem potem kilka masek potem z dwie scieżki video (picture in picture) i na to chcesz wrzucić animowany napis.


Pewną odpowiedzią na Twoje rozterki będzie ten tutorial ale tylko pod warunkiem, że używasz pakietu Adobe Production Studio.


czwartek, 25 maja 2006, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
wookiss napisał(a):
...inny motyw to zrób z tekstu 3D Layer, wrzuc w "material options" zeby akceptował światła (accept lights) i rzucał cienie (cast shadows), a potem dodaj tylko jakieś światła do sceny.
nie ma to, jak komplikować sobie zycie. Zresztą i tak opisany sposób nie zadziała.


czwartek, 25 maja 2006, 15:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL