Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 05:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Zgrywanie materiału VHS. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 13:13
Posty: 5
Post Zgrywanie materiału VHS.
Witam

Próbowałem w programie VirtualDub zgrać materiał VHS na dysk twardy. Wszystko byłoby ok gdyby nie to że co jakiś czas obraz po prostu przyspiesza. Jakieś 3 godz. materiału trwają teraz nieco ponad 2 godz. :? Może wie ktoś w czym problem?

Pozdrawiam


sobota, 1 lipca 2006, 13:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
zamiast VD polecam iuVCR lub freeVCR kodek M-jpg :wink:


sobota, 1 lipca 2006, 23:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
iuVCR, też polecam, kiedyś używałem w czasie rzeźby z VHS


niedziela, 2 lipca 2006, 01:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Ja od dłuższego czasu używam Scenalyzera - też OK. :lol:


niedziela, 2 lipca 2006, 06:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
8 napisał(a):
Próbowałem w programie VirtualDub zgrać materiał VHS na dysk twardy. Wszystko byłoby ok gdyby nie to że co jakiś czas obraz po prostu przyspiesza.

prawdopodobnie gubisz klatki. nie zwalajcie winy na vduba, bo to nie jego wina, jest bardzo dobrym i darmowym programem. wystarczy go poprawnie skonfigurować i wszystko śmiga. jakim kodekiem zgrywałeś? co będziesz robił ze zgranym materiałem? vdub pokazuje ci dużo informacji po prawej stronie, włącznie ze zużyciem czasu procesora i zgubionymi klatkami. zaobserwuj co to mówi. jaki masz procesor i dysk?

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 2 lipca 2006, 12:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 13:13
Posty: 5
Post 
Klatek nie gubie, w sumie były to tylko dwie podczas 3 godzinnego nagrania. Kodek którym zgrywałem to DivX 6.0. deinterlace to jedyny filtr którego używam. Mam kilka starych kaset które chciałbym sobie skopiować na płytki dvd, a ze zgranym materiałem nic już więcej nie będe robił.

Moja konfiguracja to:
AMD Athlon 1.4ghz, Seagate Barracuda 7200.7 Plus, karta Pinnacle Systems DV/AV

Kilka zrzutów.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek


niedziela, 2 lipca 2006, 22:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
po pierwsze nie zgrywamy do divx...
po drugie za duży bitrate,
po trzecie 25 fps chyba, że zgrywasz z ntsc,
po czwarte nie interleaved tylko planar,
po piąte po co deintrlace przy półpolu!
no i coś tam masz z rozdziałką zamieszane...

pozdrawiam

[ Dodano: Nie Lip 02, 2006 11:35 pm ]
no a w ogóle ustawiasz yuy2 a potem rgb filtering... no to mu ustaw od razu rgb24, bo żeby przefiltrować musi to do rgb i tak przeliczyć!

_________________
Obrazek


niedziela, 2 lipca 2006, 22:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 13:13
Posty: 5
Post 
[quote="GrassHoppeR"]po pierwsze nie zgrywamy do divx...
-> Więc do czego mam zgrywać?

po drugie za duży bitrate,
-> Jakie powinno być optymalne bitrate?

po piąte po co deintrlace przy półpolu!
-> Nie mam pojęcie co to półpole, :oops: ale zrezygnuje z tego filtra.

no i coś tam masz z rozdziałką zamieszane...
-> Też nie bardzo ogarniam :?

Pytania pewnie dla Ciebie głupie, ja jestem kompletnie zielony, ale będe próbował.
Dzięki za wskazówki.

pozdrawiam


niedziela, 2 lipca 2006, 23:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2006, 15:00
Posty: 4
Post 
A moznaby napisać jak zgrać VHS na PC?
Tak krok po kroku dla laika...


sobota, 26 sierpnia 2006, 15:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 10 lutego 2005, 20:19
Posty: 8
Lokalizacja: 3miasto
Post Z vhs na pc
Cześć!
Jak masz wejście analog w kamerze to podłączasz magnetowid vhs do camery DV; tu play tu rec i po bólu. Potem normalny zrzut...

pozdr
pm


sobota, 26 sierpnia 2006, 20:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post Re: Z vhs na pc
roger napisał(a):
Cześć!
Jak masz wejście analog w kamerze to podłączasz magnetowid vhs do camery DV; tu play tu rec i po bólu. Potem normalny zrzut...

pozdr
pm


Pod warunkiem ze kamera ma analogowe wejśćie. Przy okazji czy jest możliwość zgrywania przez kamerę cyfrową bez nagrywania na taśme DV tylko prosto do komputera?

_________________
Powoli do celu...


sobota, 26 sierpnia 2006, 21:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post Re: Z vhs na pc
cactus-corp napisał(a):
roger napisał(a):
Cześć!
Jak masz wejście analog w kamerze to podłączasz magnetowid vhs do camery DV; tu play tu rec i po bólu. Potem normalny zrzut...

pozdr
pm


Pod warunkiem ze kamera ma analogowe wejśćie. Przy okazji czy jest możliwość zgrywania przez kamerę cyfrową bez nagrywania na taśme DV tylko prosto do komputera?



witam
nie ma takiej możliwości. osobiście zgrywam VHS na kamerę cyfrową JVC GRD-73 poprzez przejściówkę euro-chincz (z przesyłem w dwie strony in/out)najpierw na taśmę DV. Potem capture na PC i dalej to już wszyscy wiedzą. załączam scriny

pozdrawiam


sobota, 26 sierpnia 2006, 22:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 lipca 2006, 22:12
Posty: 30
Lokalizacja: Dabrowa Tarnowska
Post 
ja mam taka sama karte jak ty i zgrywam z analoga za pomoca Pinnacle studio 9 do pelnej jakosci DV i dopiero kompresuje czy to do divx czy do dvd za pomoca prokodera wyniki idealne jak na zrzut z vhs pozdrawiam


niedziela, 27 sierpnia 2006, 10:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL