Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 20:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 AP export pliku wynikowego i inne :-) 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post AP export pliku wynikowego i inne :-)
Witam!
1. Posiadam karte graficzna GF6600GT TV-OUT oraz mam mozliwosc pozyczyc karte video pinnacle studio AV/DV. Chce materiał zapisany DV Avi (bo chyba to jest najbardziej bezstratny format) nagrac na kasete VHS w zwiazku z czym pojawia sie pytanie jezeli grafika jest wystarczajaco dobra, to jakiego playera uzyc zeby nagralo sie to w miare wyraznie, a jezeli karta video posiada w tym wieksze mozliwosci to jakiego programu uzyc zeby ten plik przez nia odpalic. mialem dawniej GF MX440 i gdy nagralem impreze okolicznosciawa z TV-OUT na VHS to byl koszmar wszystko rozmyte brak ostrosci.

2. przekonwertowalem material Procoderem do DVD i moje male pytanko jak podzielic go na 2 DVD moze w procoderze sie cos ustawia albo jakis prograik do tego potrzebny tak bardzo obeznany w tym nie jestem dlatego prosze o mala pomoc.

3. w PS-ie gdy odpalalem nowy obrazek o wymiarach 720x576 z ramka mialem wlasnie te linie bezpieczenstwa ale teraz mi sie posialo czy ktos wie jak to przywrocic ?

Z GORY WIELKIE DZIEKI DLA WYTRWALYCH :-) KTORZY POSWIECILI CZAS NA PRZECZYTANIE TEGO POSTA I UDZIELA ODP. POZDRAWIAM!


niedziela, 2 lipca 2006, 11:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
ad. 1
nie zgrywaj przez kartę graficzną, bo to półśrodek. zgrywaj przez karty do tego przeznaczone. niektórzy też nagrywają na dvd i wtedy z dvd na magnetowid, no ale wiadomo...

ad. 2
podziel np. tmpgenc mpeg editorem. jest pewnie mnóstwo innego softu co to robi, ale nie znam. następnym razem kompresuj od razu w dwóch częściach.

ad. 3
włączanie wyłączanie ctrl+;
to się nazywa guides. jeśli ich na obrazie nie ma to musisz je stworzyć.
view -> new guide...
jak nie będziesz wiedział co i jak użyj helpa wyszukująć "guides".

pozdrawiam

_________________
Obrazek


niedziela, 2 lipca 2006, 12:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post 
dzieki za info przydatne dla punktu 2 :-) z ierwszym i 3 sie jeszcze motam.
3. gdy ustawiam nowa linie pomocnicza to pisze mi zebym podala odstep w cm a ja niestety nie wiem ile to wynosi bo sa dwie linie bezpieczna dla filmu i bezpieczna dla tekstu i nie wiem jakie wartosci wpisac chodzi tu oczywiscie o roz. 720x576.

1. Teraz wiem ze bede musial pozyczyc ta karte video tylko ktorym programem wyeksportowac to przez ta karte na VHS bo material mam juz gotowy i zapisany w DV.


niedziela, 2 lipca 2006, 15:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
użyj softu, który dołączony jest do karty. ewentualnie trial pinnacle czy ulead. jest też sporo bardzo prostych, darmowych programów, np. DVIO lub programy komercyjne jak scenalyzer.

co do guide'ów, to najlepiej przy new project wybierz preset "PAL D1/DV, 720 x 576 (with guides)" i po sprawie.
natomiast jeśli chcesz użyć pixeli zamiast centymetrów (i to nie tylko w przypadku guide'ów ale i np. szerokości czy rozmiaru czcionki) piszesz po wartości "px", dla lewego pionu 36 px i 72 px, dla górnego poziomu 29 px i 58 px i oczywiście po przeciwnych stronach. przynajmniej tak mam w presecie.

pozdrawiam

[ Dodano: Nie Lip 02, 2006 5:43 pm ]
uuu... z tymi programami to się zapędziłem. one są do wypuszczania chyba tylko przez firewire. no to może ktoś inny ci podpowie, bo ja się tym nie zajmuję.

_________________
Obrazek


niedziela, 2 lipca 2006, 16:39
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 2 kwietnia 2006, 09:12
Posty: 192
Post 
wlasnie jak daje "PAL D1/DV, 720 x 576 (with guides)" to pojawia mi sie okno ale bez lini mimo to wielkie dzieki za pomoc i pozdrawiam!

[ Dodano: Pon Lip 03, 2006 1:56 pm ]
GrassHoppeR
Wlasnie bylem u znajomego zobaczyc karte pinnacle studio AV/DV zobaczylem w programie pinnacle 9 jak to pracuje i w ustawieniach przelaczylem przy wyjsciu na tasme na karte AV/DV, karta ladnie pokazuje obraz na ekranie tylko ze musialem przygotowac krotki filmik z dwoch krotkich klipow z przejsciem pozniej jak daj export na tasme program renderuje calosc potem gdy daje PLAY ladnie wszyskto wyswietla na TV. Problem w tym ze gdy Probowalem wrzucic plik DV i poscic go w podobnyy sposob program zaczyna go renderowac i dopiero puszcza. pozatymz tego co widzialem pinnacle obsluguje tylko AVI, MPEG, MPEG2 "jest to karta kupiona w USA z tym oprogramowaniem" linki ktore podales sa bardziej do Cpaturingu niz do wypuszczania materialu z AV/DV na VHS mi wlasnie chodzi o nagranie gotowca na VHS a skoro grafajest do bani to jak wlasnie to zrobic zeby sygnal poszedl przez karte tylko bez renderingu bo bedzie raczej stratny wtedy i kicha :-(


niedziela, 2 lipca 2006, 19:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL