Teraz jest wtorek, 27 października 2020, 11:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Montaz na 2 kompach 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Montaz na 2 kompach
czy ktos wie moze jak bedzie sie pracowalo (i czy oczywiscie czy jest to mozliwe) na 2 kompach spietych ze soba kartami sieciwymi ale tylko jede z nich posiada karte video ( w tym wypadku Matrox rt2000). Chodzi mi o to czy bedzie mozna montowac materialy na 2 kompach kozystajac z dyskow twardych jednego z nich.
pozdrawiam i z gory dziekuje za najmniejsza pomoc

vidmax@wp.pl

grzes


czwartek, 27 marca 2003, 12:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Szybkość wymiany danych jest zbyt wolna, aby można było przechwytywać materiał i jenocześnie przesyłać go wprost do drugiego peceta, więc może on służyć jedynie za składnicę materiału, lub niezależne narzędzie do montowania grafiki dla filmu w czasie renderowania na tym pierwszym. Połączenie pecetów ze sobą nie na wiele się zda jak tylko unikniesz przenoszenia i przekładania dysków twardych.


czwartek, 27 marca 2003, 21:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dodać muszę, że nie spotkałem się z programem przechwytującym potrafiącym zapisywać na dysku sieciowym.


czwartek, 27 marca 2003, 21:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie no kazdy to potrafi. Czym z punktu logicznego rozni sie dysk lokalny od mapowanego ? A jesli chodzi o transfer to 100mbps teoretycznie powinno wystarczyc, biorac pod uwage ze jest to ok 12,5Mb/s a transfer DV to 4,5MB/s.

Ale lepszym rozwiazaniem jest zrobienie sieci na FireWire pomiedzy nimi. Win XP ma ja wbudowana. Wtedy (osobiscie nie sprawdzalem) podono drugi komputer widzi urzadzenie dv podlaczone do pierwszego. No i przede wszystkim siec ma przepustowosc 400mbps.

Wiecej na ten temat znajdziesz tutaj.
http://dv.swiatobrazu.pl/index.php?subs ... ody1&id=61
http://dv.swiatobrazu.pl/index.php?subs ... ody1&id=66


Jesli chodzi mozliwosci jego wykorzystania to rzeczywiscie nie bedziesz na nim mogl montowac bo o ile sie nie myle rt2000 posiada codec sprzetowy.
Chyba ze potrzawi pracowac w trybie kontrolera OHCI to moglbys zgrywac material w nativ DV, no ale to juz prosciej kupic sobie kontroler FireWire za gora 150 PLN.

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


czwartek, 27 marca 2003, 22:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dzieki za pomoc ale .....
czy moge wykozystywac 2 komp(tego bez karty) do tego aby renderowac material zmontowany przez premiera na 1 kompie , zgrywac na dv lub vhs??
pozdrawiam
grzesiek


piątek, 28 marca 2003, 10:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie bardzo. Podzczas renderingu system wykorzystuje karte, a dokladnie sprzetowy kodek wbudowany w twoja karte. Oczywiscie nie dotyczy to nativ DV o czym wspominalem.

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


poniedziałek, 31 marca 2003, 22:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL