Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 14:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem z Pinnacle Studio 9 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z Pinnacle Studio 9
Witam. Byłem ostatnio u kumpla na weselu (było ciężko). Jak się okazało nie miał kamerzysty, a że ja zawsze mam kamerkę przy sobie to postanowiłem z żoną że zrobimy im dodatkowy prezent ... film z wesela. Nagrałem ok. 60 min materiału. Wczytałem na kompa. Utworzyłem cały projekt. Do tej pory wszystko jest OK. Wchodzę w tworzenie dysku (dvd). Czekaj ... Trwa renderowanie. Program przechodzi przez cały film po czym wraca do początku i leci od nowa (tym razem już szybciej). Niestety w pewnym momencie staje i to by było na tyle - zostawiłem go nawet na noc ... ale rano był w tym samym miejscu. Po powtórnym odpaleniu programu i włączeniu tworzenia dysku program znowu staje w tym samym miejscu. Nie wiecie co to może być ?


wtorek, 8 sierpnia 2006, 11:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post Re: Problem z Pinnacle Studio 9
akrol napisał(a):
Witam. Byłem ostatnio u kumpla na weselu (było ciężko). Jak się okazało nie miał kamerzysty, a że ja zawsze mam kamerkę przy sobie to postanowiłem z żoną że zrobimy im dodatkowy prezent ... film z wesela. Nagrałem ok. 60 min materiału. Wczytałem na kompa. Utworzyłem cały projekt. Do tej pory wszystko jest OK. Wchodzę w tworzenie dysku (dvd). Czekaj ... Trwa renderowanie. Program przechodzi przez cały film po czym wraca do początku i leci od nowa (tym razem już szybciej). Niestety w pewnym momencie staje i to by było na tyle - zostawiłem go nawet na noc ... ale rano był w tym samym miejscu. Po powtórnym odpaleniu programu i włączeniu tworzenia dysku program znowu staje w tym samym miejscu. Nie wiecie co to może być ?


witam
pinnacle 9 ogólnie jest fajnym programem, lecz niektóre wersje są niestabilne. Chyba wersja od 9.3.4 była już dopracowana, chyba że jeszcze coś innego masz nie tak, np:kodeki
pozdrawiam


wtorek, 8 sierpnia 2006, 18:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 19:34
Posty: 49
Lokalizacja: Elbląg
Post 
Ściągnij ostatnią wersję studio9, zainstaluj i powinno być dobrze.
Pozdrawiam


wtorek, 8 sierpnia 2006, 18:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Przyczyn może być kilka.
1.Po pierwsze zainstalowane w systemie inne kodeki niż te od Pinnacla (np. DivX, Xvid lub inne "empegi")
2.Zainstalowany Win. Media Player 10,
3.Błąd w klipie zgranym z kamery, jeśli zatrzymuje się w tym samym miejscu proponuję sprawdzić lub wywalić ten fragment,
4.Wersja programu Studio, polecam 9.3.0 lub 9.3.5 nie wyższą! gdyż następne wersje były oparte o inny engine rodem z Liquid Edition, który ma spore wymagania, jest "ślamazarny" i częściej się sypie.
I jesze rada praktyczna: plik wynikowy DVD powinien się znajdować na innym dysku fizycznym (nie partycji) niż plik źródłowy DV.

Pozdro :)


wtorek, 8 sierpnia 2006, 20:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Janoo napisał(a):
Przyczyn może być kilka.
1.Po pierwsze zainstalowane w systemie inne kodeki niż te od Pinnacla (np. DivX, Xvid lub inne "empegi")
2.Zainstalowany Win. Media Player 10,
3.Błąd w klipie zgranym z kamery, jeśli zatrzymuje się w tym samym miejscu proponuję sprawdzić lub wywalić ten fragment,
4.Wersja programu Studio, polecam 9.3.0 lub 9.3.5 nie wyższą! gdyż następne wersje były oparte o inny engine rodem z Liquid Edition, który ma spore wymagania, jest "ślamazarny" i częściej się sypie.
I jesze rada praktyczna: plik wynikowy DVD powinien się znajdować na innym dysku fizycznym (nie partycji) niż plik źródłowy DV.

Pozdro :)


Jeśli chodzi o wersję programu to mam zainstalowaną 9.4.3 ... chyba cofnę się do 9.3 i sprawdzę to jeszcze raz.

Jeżeli chodzi o błąd w klipie to wywaliłem całą scenę - ok. 5 min materiału ... nic to nie pomogło - teraz staje w innym miejscu.

A co do kodeków ... to napewno mam zainstalowane divx i xvid ... co z tym zrobić ? Wywalić je ? W jaki sposób ?

Nie wiem jeszcze czy ma znaczenie rozmiar wolnego miejsca na dysku. Przed tworzeniem dysku mam ok. 22 GB wolnego miejsca. Plik źródłowy DV znajduje się na innym dysku fizycznym i zajmuje ok. 14 GB.

Jeszcze jedno pytanko. Pierwszy raz przetwarzam tak długi film. Czy zmieści się to na jednej płycie DVD 4.7 GB ? Pinnacle pokazuje mi rozmiar projektu ok. 8 GB, ale wartość ta maleje w trakcie tworzenia dysku. Niestety z powodu "zacinania" się programu jeszcze nigdy nie deszedłem do końca i boję się że to się nie zmieści. A niestety nie wiem jak siędzieli na kilka płyt :)

Dzięki za podpowiedzi ... pozdrawiam


środa, 9 sierpnia 2006, 09:01
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Tak jak pisałem wcześniej - wersja nie wyższa niż 9.3.5.
Jeśli wywaliłeś całą scenę, a błąd nadal występuje to przyczyna leży raczej po stronie sterowników. Odinstalowanie DivX-ów i innych jest kłopotliwe, lepiej na nowo postawić windę, najnowszy DirectX9c, stery do płyty i grafiki itd. A przy okazji jakiej konfiguracji używasz: płyta, procesor, pamięć, grafika.
Podobny efekt zatrzymywania bez powodu miałem kiedyś po aktualizacji biosu płyty głównej Asus. Musiałem wrócić do poprzedniej wersji!
Ilość wolnego miejsca program oblicza sam więc jeśli umieściłeś katalog Auxiliary Files na innym dysku fizycznym i program nie komunikuje o braku miejsca to nie ma problemu. Czasem jednak trzeba dodać jakąś rezerwę, bo program źle to miejsce wylicza. We wspomnianym katalogu znajdują się oprócz katalogu wyjściowego DVD pliki pomocnicze, przeliczone efekty, przekonwertowana do *wav muzyka, skrypty pomocnicze *dtl i wiele innych.
Jeśli materiał źródłowy ma 14GB to jest tego ponad godzinę. Przy najlepszej jakości DVD pojemność płyty może przekroczyć 4,7GB więc lepiej ustawić bitrate na mniejszą wartość np. 6000 tak, aby nie przekroczyć tych 4,7GB.
Pozdro :)


środa, 9 sierpnia 2006, 10:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Janoo, dla mnie dziwne jest to, że przy filmach trwających ok. 30 min nie miałem tego problemu ... od początku do końca wszystko było OK. Czyli tutaj nie przeszkadzały sterowniki ni nic takiego. Mam nadzieję, że problem tkwi tylko w wersji programu bo format w tej chwili na 100% odpada. Te 14 GB pliku źródłowego DV to podałem tak na oko. Bardziej dokładne będzie 13 GB z hakiem :) A na taśmie nagrane było dokładnie 62 minuty materiału. Z czego część odpadła. Wyliczyłem, że po wstawieniu plansz z napisami materiał wynikowy powinien mieć ok. 60 min. Wskaźnik w Pinnaclu (ten w trzecim etapie - tworzenie dysku) pokazuje mi zajęte 64 min i 14 wolnych (chyba, dokładnie nie pamiętam teraz). Także chyba powinno być ok, nie ?

A tak przy okazji, pytanie z innej beczki. Wiesz czy w Pinnacle jest taki efekt, który powoduje w danym momencie zatrzymanie na danej klatce, np. na kilka sekund - żeby można było wypisać imiona świadków, za jakiś czas rodziców, itp ?
Pozdro ;)


środa, 9 sierpnia 2006, 13:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Specjalnej funkcji chyba nie ma, ale mozna to zrobic w prosty sposob. Zatrzymujesz wskaznik w tym danym momencie. Kopiujesz klatke filmu jako obraz. Rozcinasz klip w tym miejscu na dwa i wsadzasz miedzy nie skopiowany wczesnie obraz (image). Efekt dokladnie taki jaki chcesz czyli chwilowe zamrozenie obrazu. Dlugosc zatrzymania regulujesz oczywiscie rozciagajac lub sciskajac klip z klatka.


środa, 9 sierpnia 2006, 14:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki DiscoLED ... rzeczywiście ... człowiek nie pomyśli tylko odrazu pyta :)


środa, 9 sierpnia 2006, 15:13
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 21 lipca 2005, 16:26
Posty: 110
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Jest to dokładnie opisane w instrukcji. Nie zapomnij tylko przed wychwyceniem klatki zaznaczyć "deinterlace" (usuwanie przeplotu), bo jeśli nie, to na tym zamrożonym kadrze będzie widoczne nieprzyjemne migotanie.

Pozdro*


środa, 9 sierpnia 2006, 16:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Janoo, a co sądzisz o tym, że przy krótszych filmach nie miałem takich problemów ? W takim przypadku chyba nie może to być wina kodeków ? Właśnie odinstalowałem Pinnacle. Będę instalował na nowo ... tylko do wersji 9.3.

Dzięki i pozdro ;)

[ Dodano: Czw Sie 10, 2006 6:46 pm ]
OK, udało się. Zrobiłem tak:
Zainstalowałem program Pinnacle Studio w wersji 9.0. Zrobiłem update do wersji 9.3.5. Dodatkowo przeniosłem materiał źródłowy na osobny dysk (jednak myliłem się - był tylko na innej partycji). Przy odinstalowywaniu Pinnacle wywaliłem też kilka sterowników, jakoś się udało.

Po instalacji niższej wersji stworzyłem projekt na nowo i wszystko poszło OK. Co prawda tworzenie dysku staneło na moment w tym samym momencie ... ale to była dosłownie chwila. Po jakimś czasie poszło dalej i dysk się utworzył.

Dziękuję wszystkim za pomoc ;)

Pozdrawiam


środa, 9 sierpnia 2006, 16:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Witam czytam i tak się zastanawiam czy te 22GB wolnego masz w momencie tworzenia dysku DVD, czy jeszcze przed wgraneim materiału n a HDD.
Bo w najgorszym przypadku jeżeli film zajmuje 14GB, a np urozmaicasz film efektami itp albo np na całosci filmu dasz jakiś filtr tym samym program przeliczy cały materiał powtórnie czyli zapisze na dysku kolejne 14GB, a do tego jeżeli chcesz utworzyć płytkę DVD potrzeba Ci 2x4,7GB + miejsc na działający Windows i plik wymiany kilka GB. Te 22GB może być mało!!
Druga sprawa to sam problem z dyskiem może występuje, sprawdź go scandiskiem, jeżeli faktycznie masz problem z wiekszymi plikami może dysk odmawia posłuszeństwa. No wszystkie dyski masz sformatowane pod NTFS.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 10 sierpnia 2006, 23:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie, nie Pedro79. Te 22 GB miałem już po zgraniu materiału z kamery (to było właśnie te 14 a raczej 13 GB). Dodatkowo plik źródłowy znajdował się na innym dysku. Zrobiłem jeszcze dodatkowo jakieś 2 GB wolnego miejsca i spokojnie wystarczyło ... jesczez sporo zostało. Nie wiem dokładnie co pomogło w moim problemie, ale wygląda mi na to że to było cofnięcie się do wersji 9.3.5

PS. Poszukuję kilku cyfrowych ramek do zdjęć. Nie chcę zajmować się zawodowo filmowaniem wesel a w związku z tym nie chcę inwestować kasy w kupno takich ramek. Może ma ktoś kilka do podesłania ?

Pozdrawiam


piątek, 11 sierpnia 2006, 08:25
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL