Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 20:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Zmiany na Płycie DVD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 22 sierpnia 2006, 19:11
Posty: 1
Post Zmiany na Płycie DVD
Witam.

Sprawa jest tego typu ,iż znajomi znajomych brali ślub i gościu filmujący imprezę zawalił sprawę wstawiając w 5-cio sekundowym ujęciu na dvd zły napis.

No i moje pytanie jest takie jakim programem rozłożyć dvd na poszczególne ujęcia a następnie podmienić (zamaskować napis innym na tle) to nieszcęsne ujęcie i potem wypalić nową płytę dvd.

Dzięki z góry za wszelką pomoc.


wtorek, 22 sierpnia 2006, 19:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
http://www.videohelp.com/guides.php?howtoselect=5;18 odrobina znajomosci angielskiego i jazdaa! Ogromna strona z ogromna ilością wiedzy, jak wsrod tego eni znajdziesz problemu wpisz ponownie wyszukaj z interesujacym cie problemem na 100% znajdziesz tam rozwiazanie. O ile wczesniej nikt ci tu nie pomoze :]

_________________
:mrgreen:


wtorek, 22 sierpnia 2006, 20:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Zapewne chciałbyś stracić jak najmniej na jakości więc odpadają zgrywania przez wyjścia analogowe pozostaje import DVD do jakiegoś programu. Możesz użyc Pinnacle Studio PLUS 9.4.3 lub nowszego 10.5. Nastepnie wybrac opcję importu i zaimportować płytkę. Program przekształci cały film w pojedyńczy plik mpg.
Teraz wrzucasz materiał na Time Line w programie i podkładasz na Twoje nieszczęsne napisy np napisy umieszczone w ramce lub na małym prostokątnym tle. (wybór wzorów w Pinnacle jest spory).
Po podmianie bierzesz się za kodowanie do DVD i tutaj BARDZO WAZNA SPRAWA. Aby jak najmniej utracić na jakości musisz znać bitrare Twojej zgrywanej wczesniej płyty (tj przepływnośc danych podczas wyświetlania obrazu). Możesz do tego użyć programu Virtual DUB (z opcja wczytywania plików mpeg otworzy wtedy też VOB z płyty DVD). Wczytując plik wybierasz informacje o pliku a tam program poda Ci dokładnie parametry odnośnie kompresji obrazu i dźwięku. Jezeli jest to kompresja stała CBR to jest dobrze jeśli zmienna VBR to kiepsko. Znając bitrare wpiszesz je w Pinnacle podczas tworzenia nowej płyty DVD (Pinnacle Studio Plus 10 koduje do DVD tylko w CBR).
Nie dokonujesz pełnej kompresji a tym samym nei tracisz na jkosći jeśli kompresje się pokrywają czyli są CBR i mają te same przepływności. Niestety w VBR nie ma takiej możliwości zawsze będzie dokonywana ponowna kompresja. Dodam jeszcze że zaoszczedzasz dużo czasu dokonujac kodowania ta sama metoda i z tym samym bitrare

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


czwartek, 24 sierpnia 2006, 00:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 10:22
Posty: 28
Lokalizacja: podkarpacie
Post 
Pedro 79 bardzo fachowo to opisałeś. Zaciekawiło mnie tylko skąd wiesz że "(Pinnacle Studio Plus 10 koduje do DVD tylko w CBR). "
Pytam o to dlatego że w studiu 9 gdy kodowałem w vbr to na niektórych stacjonarnych dvd film się zatrzymywał lub mocno przycinał w momencie zmiany czapteru zwłaszcza gdy łączyło się to ze znaczną zmianą zawartości obrazu (fade od czerni).
w studiu 10 rzeczywiście w ustawieniach dvd nie ma wyboru vbr-cbr ale jest w ustawieniach mpg2. Czy to nie jest jakoś ze sobą powiązane?


środa, 20 września 2006, 18:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 marca 2012, 11:21
Posty: 6
Post Re: Zmiany na Płycie DVD
czy standardowe nagranie na dvd z rozbudowanym menu też można pinnaclem rozłożyć ? Chodzi mi o wyciągnięcie poszczególnych chapterów, na potrzeby strony www. Domyślam się, że będzie potrzebna konwersja, a najpierw demontaż.


czwartek, 14 czerwca 2012, 01:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Zmiany na Płycie DVD
Tomek81 napisał(a):
Witam.

Sprawa jest tego typu ,iż znajomi znajomych brali ślub i gościu filmujący imprezę zawalił sprawę wstawiając w 5-cio sekundowym ujęciu na dvd zły .

A nie prościej zwrócić płytę do poprawki ? To na nim spoczywa obowiązek naprawienia "szkód".


czwartek, 14 czerwca 2012, 11:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL