Teraz jest piątek, 22 marca 2019, 18:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jak naprosciej z robic z 16:9 - 4:3 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post Jak naprosciej z robic z 16:9 - 4:3
Mam material nagrany na kasetkach w formacie 16:9 i czy jest mozliwosc zrobienia 4:3 bez straty jakosci ??? Jeszcze nie sprawdzalem w adobie czy jest taka mozliwosc.

POZDRAWIAM SERDECZNIE


czwartek, 21 września 2006, 17:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
no pierwsze co przychodzi mi na mysl to uzyc filtra transform i splaszczyc obraz ladujac film w presetach 4:3

_________________
:mrgreen:


czwartek, 21 września 2006, 18:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
niestety bez straty się nie obędzie...

ponieważ materiał jest z przeplotem to nie ma co się bawić w ingerencję w pionie, lepiej zostawić jak jest. pozostaje obcięcie boków, czyli utrata rozdzielczości w poziomie (lekkie rozmycie). jeśli materiał będzie kompresowany do mpega to nie powinno się to jakoś tragicznie odbić na jakości materiału.

jeśli wolisz kaszety - czyli czarne paski na górze i dole, to należy przeskalować w pionie, ale to trochę źle się odbija na materiale właśnie przez przeplot, no ale z tym także można sobie poradzić.

oczywiście można też pośrednio i anamorficznie, ale to jeśli poprzednie dwie metody nie są tym, co chcesz uzyskać.

napisz, którą metodę wolisz to coś na to poradzimy.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


czwartek, 21 września 2006, 19:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post 
Dokladnie chodzi o to ze Pani Mlodej nie podoba sie format 16:9 na zwyklym TV i chce aby obraz wypełniał cala powierzchnie ekranu a kamerzysta nagral wlasnie 16:9. I wlasnie bede z tym walczyl.


czwartek, 21 września 2006, 20:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
host21 napisał(a):
Dokladnie chodzi o to ze Pani Mlodej nie podoba sie format 16:9 na zwyklym TV i chce aby obraz wypełniał cala powierzchnie ekranu
Uwielbiam takie jazdy ludzi... sproboj zrobic kawalek z filtrem transform w adobie i zobacz jak np minuta tego wychodzi na tv (wrzuc obraz 16:9 do ustawien na 4:3 i tam dodaj ten filtr)... Ale sprobuj w 2 wersjach raz przeliczajac z timeline-u drugi raz exportujac do avi... zobacz czy sa jakies roznice no i przedewszystkim przekonaj sie ile czasu ci to zajmie... Nastepnie ta sama operacje powtorz na pliku 1 minutowym ale kompresujac juz bezposrednio do mpeg2 z timeline oraz z pliku wczesniej wyeksportowanego do avi. Przerabialem tak kilka fragmentow nagranych w 16:9 z hc96.

Dlaczego mowie o 2 roznych rozwiazaniach pozornie bez sensu, kiedys byl taki bug w AP6.5 i dv500 ze podczas przeliczania z timeline obraz wychodzil skaszaniony (cos nie tka z przeplotem i klatkami) podczas uzycia pewnych filtrow, a po eksporcie z filtrem do avi tenże avi zachowywal sie zupelnie normalnie.

... a na przyszlosc warto zapisac w umowie lub chociaz uzgodnic miedzy soba jaki format obrazu interesuje panstwa mlodych. Wspolczuje ci szczerze przeprawy z nimi :(

_________________
:mrgreen:


czwartek, 21 września 2006, 20:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
więc to pierwsze.
przeprowadźmy kilka obliczeń, ale rozpykajcie je sami, bo naprawdę mi się nie chce tłumaczyć...

16/12=133,3(3)%
albo 12/16=75%
albo też (12/16)*720=540

użycie filtra "transform"
scale width=133.3%

filtr "crop"
przycięcie w sumie 25% ekranu czyli np. crop left=12%, crop right=13%

filtr "image pan"
width=540 left=90

pozdrawiam

[ Dodano: Czw Wrz 21, 2006 10:50 pm ]
chociaż na twoim miejscu wolałbym skorzystać ze skrytpu avisyntha, bo gdyby się panna jednak namyśliła, to wystarczyłoby zmienić jedną linijkę skryptu i par w projekcie i miałbyś od razu wersję 16:9. minusem byłoby "na sztywno" ustalone obcięcie bez możliwości wykadrowania w poziomie.

to samo tylko z przekonwertowanym materiałem na przykład za pomocą vduba i filtra resize (z zaznaczonym interlace'm). bo rozumiem, że materiał nie jest progresywny?

_________________
Obrazek


czwartek, 21 września 2006, 21:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
użycie filtra "transform"
scale width=133.3%
Tzn ja mialem wtedy tak, (adobe premiere)ze wrzucajac na preset 4:3 film 16:9 rozciaga sie w high, wiec trzeba bylo zrobic scale high z 100,0 na 75,0. Nie pamietam szczerze co bylo z ta interpolacja, ale nie przypominam sobie problemow, szlo wszystko ok na kineskopowym tv zarowno bezposrednio z kompa jak i dvd.

EDIT: tyle ze faktycznie grass tutaj to nic nie da bo dalej beda czarne pasy :D

_________________
:mrgreen:


czwartek, 21 września 2006, 22:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL