Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 16:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 efekt z filmu "Adwokat Diabła" 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 4 kwietnia 2003, 00:17
Posty: 1
Post efekt z filmu "Adwokat Diabła"
witam wszystkich

jest to efekt stary jak świat
kamera stoi w miejscu cały dzień
najlepiej jakies okno z widokiem na miasto albo i ..niebo
przez cały dzień owa kamera nagrywa co widzi z tym że
nagrywa jedną klatkę co 10 sekund

efekt jest taki że mamy nagrany cały dzień w przeciągu kilku minut

jak można uzyskać taki efekt będąc wyposażonym jedynie w tuner TV Pixel view i kamerę analogową?
jest może jakiś specjalny progtramik do tego?

próbowałem ustawiać frame rate (ustawiłem 1 frame per second) w programie przechwytującym ale efekt był odwrotny od zamierzonego...

pozdrawiam i z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc


piątek, 4 kwietnia 2003, 00:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: efekt z filmu "Adwokat Diabła"
Niektóre kamery chyba mają taką funkcję (filmowanie poklatkowe). W tych tańszych pewnie tego nie będzie.
Jedyny sposób jaki mi w tej chwili przychodzi to zgrać cały film do programu montażowego i ciąć materiał zostawiając tylko co którąśtam klatkę (ręcznie to trochę mozolne, - chyba że jakiś skrypcik by załatwił sprawę) no i dużo taśmy by zeszło.
Sam jestem ciekaw jak można rozwiązać sprawę.


piątek, 4 kwietnia 2003, 10:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16
Posty: 44
Lokalizacja: Podlasie
Post 
Co 10 sekund = film trwający 3-4 minuty - od świtu do zmierzchu, 5,5 min na całą dobę - tego nikt nie wytrzyma do końca pokazu.
proponuję aparat cyfrowy (nawet kamera internetowa ma wystarczającą rozdzielczość) i daj siostrze/bratu/żonie/teściowej/bezrobotnemu 50 zł, niech robi zdjęcia co 5minut - masz 12 klatek na godzinę - po ustawieniu wszystkich klatek na timeline - we właściwościach ustaw czas trwania każdej na 2 klatki - 1 godzina = 1 sekunda, od świtu do zmierzchu ok 12 sekund - to się da obejrzeć.
PZDR


piątek, 4 kwietnia 2003, 11:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a jest może jakis programik który robiłby zrzut ekranu co 10 sekund?
można to w ten sposób załatwić chyba

niestety nie mam cyfrówki ale bezrobotny napewno by się znalazł
:)


piątek, 4 kwietnia 2003, 11:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeśli posiadasz XP to jest "firmowa" zabawka
z funkcją "timerShot" . Jeśli dobrze pamiętam, to
obsługuje także kamerę DV. Jak chcesz to pchnę
Ci to na m@il (ok. 700kb)
skynecik@poczta.onet.pl


piątek, 4 kwietnia 2003, 13:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Ludzie,ludziska, AdobePremiere ma chyba taką opcję ujęć poklatkowych.

File>Capture>Stop Motion (jeśłi to polecenie jest nieaktywne to znaczy że twoja karta nie obsługuje animacji poklatkowej)

i dalej:

Stop Motion>Capture Options i teraz masz różne magiczne opcje które wg twojej potrzeby można sobie ustalać.


Albo inna metoda nagrywasz te 12 godzin materiału na kasetki,nastepnie zrzucasz na dysk i każdą godzinę materiału tak przyśpieszasz aby trwała 30 sekund.Łączysz te sekwencje i masz 12 godzin w 6 minutach.


piątek, 4 kwietnia 2003, 15:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 5 lutego 2003, 23:16
Posty: 44
Lokalizacja: Podlasie
Post 
Widzowie zaczną wymiotować po pierwszych 3min 28 sek :twisted:


piątek, 4 kwietnia 2003, 20:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
No cóż może masz racje w takim razie będzie trzeba z tych 12h materiału po prostu powycinac trochę materiału.Szkoda że kolega nie ma nowj kamery cyfrowej bo teraz wiele z nich ma funkcję zdjęć poklatkowych tylko jestem ciekawy czy kamera by wytrzymała takie 12 godzinne obciążenie.


piątek, 4 kwietnia 2003, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Sądzę, że filmowanie poklatkowe na wiele się nie zda. Poprostu interwał pomiędzy poszczególnymi sekwencjami spowoduje przeskok a nie płynną zmianę. Być może metodą było by tutaj normalne nagranie interesującego okresu czasu i takie przyspieszenie filmu aby uzyskać oczekiwany efekt.

_________________
hi-rek


piątek, 4 kwietnia 2003, 22:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Poklatkowe zrgywania
Sony TRV 16 (i zapewne pare innych modeli Sony) ma wbudowana opcję albo do zgrywania materialu poklatkowo albo w interwałach.

Przy drugiej opcji ustawiasz odstep czasowy (od minuty do 12 minut bodajże) i kamerka sama włącza się i nagrywa ci pół sekundy materiału (można ustawić więcej)

pozdr.


wtorek, 15 kwietnia 2003, 22:32
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL