Teraz jest sobota, 23 marca 2019, 01:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Problem z przechwytywaniem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 7 października 2006, 09:13
Posty: 1
Post Problem z przechwytywaniem
Witam. Piszę tu z nadzieją, że mi pomożecie, może chodzi o amatorski montaż, ale myśle, że to najlepsze forum by się o to zapytać. Mam problem ze swoją kamerką i przechwytywaniem z niej obrazu. Kamera to Canon MV 790. Problem jest następujący. Kiedy włącze przechwytywanie poprzez FireWIre, niezależnie od programu próbowałem m.in. na Windows Movie Maker, Avid Free DV, Mainactor, kamera zawiesza kompa po maksymalnie 20 sekundach. Najczęściej jest to 3-5 sekund. Takiego problemu nie miałem przy poprzedniej instalacji Wingrozy. Wszystko chodziło aż miło. Karta FireWire to tania karta, ale nie było z nią żadnych problemów. Jeśli coś pomoże to podam konfigurację swojego kompa:
Athlon XP 1,54. 512 DDR Ram, dysk 80 GB (już lekko zapchany może to być powodem?), karta Geforce MX2. Sprzęt stary ale jary, przynajmniej dla innych aplikacji :) . Dzięki za wszelką pomoc.


sobota, 7 października 2006, 09:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4679
Lokalizacja: Tczew
Post 
Zacznijmy od tego czy po nowej instalacji XP uzupełniłeś go o SP2 i uaktualnienia, bo powinieneś. Zatrzymywać się na poziomie "gołego" XP lub SP1 powinni jedynie posiadacze Pinnacle Studio 9 i kamery Canon MV 30. Wgraj na wszelki wypadek polecane przez Pedro79 poprawki LINK . Sprawdź - jeżeli masz firewire na PCI, czy nie ma konfliktu przerwań. Porównaj, o ile to możliwe w pamięci czy nie zainstalowałeś jakiegoś nowego innego kodeka w systemie (chodzi tez o paczki filtrów do ogladania filmów).
pozdrawiam

PS Zapchany dysk - no godzina filmu w DV to 13 GB, więc może:)
Poczytaj o dyskach - tu: LINK na przykład.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 7 października 2006, 09:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 29 września 2006, 13:22
Posty: 19
Post 
kotin napisał(a):
Sprawdź - jeżeli masz firewire na PCI, czy nie ma konfliktu

Miałem podobnie i wystarczyło przełożyć kartę firewire do innego portu PCI.

Przyczyną może być również uszkodzone gniazdo firewire przy kamerze, kompie lub kabel. Mi się "wyrobiło" gniazdo przy kamerze i tak samo się wieszał komputer przy jej podłączeniu. Wymieniłem w serwisie i jest OK.


czwartek, 19 października 2006, 13:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL