Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 15:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 dodawanie zdjęć cyfrowych do projektu filmu. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 23 maja 2006, 23:30
Posty: 62
Lokalizacja: warszawa
Post dodawanie zdjęć cyfrowych do projektu filmu.
Witam

Montuje film i chcę dodać pare zdjęć cyfrowych.Do tych zdjęć dodałem ramki w photoshop Jak dodaje fotki do filmu w normalnej wielkości tylko pomniejszam je suwakiem scale w premier to czaem niektóre piksele drgają i błyszczą się.A jak je pomnijszam w photoshop to wtedy jakioś jest kiepska.Jak zrobić by jakoś była super tych fotek na oglądaniu na telewizorze ?zdjęcia mają 7 i 5 mega


poniedziałek, 23 października 2006, 12:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 347
Post 
Ja przeskalowuję zdjęcia w PS do rozmiaru 720 x 576 i zapisuję jako targa. Po imporcie do premiera wszysko chodzi bez zarzutu.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 23 października 2006, 13:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 23 maja 2006, 23:30
Posty: 62
Lokalizacja: warszawa
Post 
możesz mi napisać slavid jak zrobić to przeskalowanie do rozmiarów 720x576


poniedziałek, 23 października 2006, 18:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Do projektu w formacie DV powinno się dodawać fotografie cyfrowe o rozdzielczości 768x576 pikseli. Dlaczego właśnie tak?
Aby uzyskać proporcję ramki 4:3 kamera rejestruje piksele o boku 1, 067:1 natomiast aparaty cyfrowe rejestrują piksele o boku 1:1. Jeśli do projektu wstawisz fotografię o rozdzielczości 720x 576 program sam zmieni proporcję jednocześnie deformując zdjęcie.
Dotyczy to również montażu w formacie HDV Do projektu w formacie 1440x1080 pikseli powinno się wstawić zdjęcie cyfrowe o rozdzielczości 1920x1080 pikseli, aby nie uległo ono deformacji, ponieważ w HDV proporcje boków piksela to 1.333:1
Do projektu najlepiej wstawiać fotografie cyfrowe już przeskalowane, aby nie obarczać programu edycyjnego dodatkowymi czynnościami.

Pozdrawiam


poniedziałek, 23 października 2006, 20:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4576
Lokalizacja: Tczew
Post 
Ładnie to robi darmowy, prosty, szybki, po polsku - IrfanView LINK.
Obrazek

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 23 października 2006, 20:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Gdy chodzi o hurt warto użyć Expres Thumbnails

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 23 października 2006, 20:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 23 maja 2006, 23:30
Posty: 62
Lokalizacja: warszawa
Post 
mam jeszcze jedno pytanie czy to skalowanie dotyczy zdjęć robionych aparatem w pionie jak i w poziomie.Ja dodaje zdjęcia akurat robione w pionie i po skalowaniu poprostu zdjęcie się rozciąga


wtorek, 24 października 2006, 01:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4576
Lokalizacja: Tczew
Post 
kyoudai napisał(a):
Ja dodaje zdjęcia akurat robione w pionie i po skalowaniu poprostu zdjęcie się rozciąga

Przeskaluj je w pionie, zachowując proporcję obrazka. W telewizorze zobaczysz wtedy czarne pasy z boku zdjęcia. Możesz też utworzyć sobie w programie graficznym tło, o prawidłowym wymiarze, na które będziesz kładł takie zdjęcie. Pamietaj tylko że ramka na pionowe zdjęcie trzymana przez aniołki, może być przez niektórych nieco wyśmiewana :wink: .

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 24 października 2006, 08:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 347
Post 
W PS otwierasz jako nowy i tam ustawiasz parametry klatki DV czyli 720x576. Nastepnie otwierasz zdjęcie, które chcesz przerobić i poprzez kopiuj - wklej "wkładasz" je do tak zadanego formatu. Nastepnie edycja, skaluj i uzyskujesz zdjęcie o właśiwych proporcjach i żadanej wielkości. Ja na koniec jeszcze kadruję obcinając rzeczy niepotrzebne. Tak obrobione zdjęcie zapisuję jako targa i importuje później do AP. Robię to wswzystko w PS bo najczęściej stare zdjęcia wymagają również pewnych zabiegów poprawiających ich wygląd ale tak jak pisali koledzy można to zrobić na wiele sposobów.
Pozdrawiam.


wtorek, 24 października 2006, 08:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 listopada 2002, 22:25
Posty: 45
Post 
Witam
A ja radzie Ci pobawic sie takim programem IMAGINATE... Jak raz sprobujesz, wiecej nie bedziesz kombinował z przeskalowywaniem zdjęć. Jest banalnie prosty... A efekty pracy wielokroc lepsze, niz statyczne zdjecia wsadzone w film...


wtorek, 24 października 2006, 09:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 23 maja 2006, 23:30
Posty: 62
Lokalizacja: warszawa
Post 
:) Dzięki za pomoc wszystkim ,nie wiedziałem że mój post spotka się z takim dużym odzewem

pozdrawiam i do zobaczenia na forum :)


środa, 25 października 2006, 01:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL