Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 15:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 prosty montaż 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 3 listopada 2006, 23:41
Posty: 4
Lokalizacja: Hajnówka
Post prosty montaż
Witajcie. Nie wiem czy piszę ten post w odpowiednim miejscu -jeśli nie to wybaczcie. Mam jednak nielada problem. Dla Was to pewnie głupstwo, błahostka, jednak ja nie potrafię sobie z tym poradzić. Proszę uzbroić się w cierpliwość...

otóż... od jakiegos czasu jestem szczeęśliwą posiadaczką kamerki cyfrowej. no i w zasadzie wszystko powinno byc piękne, gdyby nie fakt, że oprócz kręcenia scen nie potrafię z nią nic więcej.
Chodzi mi o montaż filmu. Najprostszy. Bez super efektów. Jakikolwiek.
Film mam juz zgrany na komputer. Teraz chciałabym wyciać parę scen, jakoś ładnie to połączyc. No i potem zgrać to jakoś na płytki DVD.
I w tym momencie zaczyna sie mój koszmar.
Jak? Czym? Dlaczego?

Dodam, że posiadam programy:
-MediaStudio Pro 7
-DV Studio 3
-muveeAutoproducer 3
-DVD Workshop
-cool 3D


Liczę na Waszą pomoc...
pozdrawiam
rana


sobota, 4 listopada 2006, 00:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Myśle, że powinnas zainteresowac się programem Ulead Video Studio :) Bedzie adekwatny do twoich umiejętności i wymagań. Pozdrawiam serdecznie :wink:

_________________
Powoli do celu...


sobota, 4 listopada 2006, 00:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 3 listopada 2006, 23:41
Posty: 4
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
no tak, to chyba powinnam zrozumieć...
choć nadal będę upierać się przy MediaStudio Pro -ten program przynajmniej posiadam :wink:


sobota, 4 listopada 2006, 00:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
rana napisał(a):
MediaStudio Pro



też jest spoko :wink: ja od niego własnie zaczynałem

_________________
Powoli do celu...


sobota, 4 listopada 2006, 00:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 3 listopada 2006, 23:41
Posty: 4
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
cactus-corp napisał(a):
rana napisał(a):
MediaStudio Pro



też jest spoko :wink: ja od niego własnie zaczynałem


no to podziwiam. Bo ja tych linii, paseczków, tysiąca cyferek i dwukropków nie mogę ogarnąć :roll:

a może skrócona instrukcja obsługi?


sobota, 4 listopada 2006, 00:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Ja mam UMS 7.0 Zaczynałwm od 6.0 Proponuje zakup tego http://sklep2.hdp.com.pl/go/_info/?id=35 Na początek wystarczy. Podstawy w 6.0 czy 7.0 są prawie identyczne. UMS 8.0 już się trochę różni. Jak ktoś zna inną lepszą publikację to niech poda link.

_________________
Sony VX 2100 UMS 7.0 i Vegas 7.0 GG 3788966


sobota, 4 listopada 2006, 10:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
fragment filmu potraktuj jak fragment taśmy. znajdź narzędzia do cięcia, sprawdź co się stanie jak porozciągasz boki. ustawiaj fragmenty jeden za drugim, w kolejności, w jakiej chcesz oglądać. jeżeli na jeden pasek filmu położysz nad nim drugi, to widzieć będziesz ten u góry. to proste jak zabawa klockami, tylko trzeba wykazać się odrobiną inteligencji.

po pomoc sięgnij tutaj: http://www.ulead.com/learning/learning.htm

_________________
Obrazek


sobota, 4 listopada 2006, 10:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ulead mediastudio pro jest zaawansowanym programem i bez znajomosci chocby podstaw montazu bedzie Ci ciezko cos zrobic. Tak rozbudowany program nie jest Ci potrzebny. Proponuje sciagnac stad:
http://www.ulead.com/vs/runme.htm
program Ulead videostudio 10.Jest to program przeznaczony dla amatorow. Wersja trial dziala 1 miesiac bez ograniczen. Jak juz zalapiesz o co chodzi to zdecydowanie latwiej bedzie wrocic Ci do mediastudio pro. W proponowanym przeze mnie programie wykonasz calkowity montaz i wypalisz plyte DVD.

Jeszcze inna alternatywa, moze nawet lepsza to Nero Vission. Znakomicie nadaje sie do prostego montazu dodatkowo podpowiada co powinnas zrobic, oczywiscie po polsku. Rowniez umozliwia wykonanie plyty DVD.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


sobota, 4 listopada 2006, 11:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post 
UMS PRO 7 jest prosty jak drut. Sam korzystam z wersji 8. Zaczynałem od UMS PRO w wesji 2.0 ;) Pytania na priva skype lub GG.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


niedziela, 5 listopada 2006, 00:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
arekwp napisał(a):
UMS PRO 7 jest prosty jak drut. Sam korzystam z wersji 8. Zaczynałem od UMS PRO w wesji 2.0 ;) Pytania na priva skype lub GG.


Avid jest prosty jak drut... Premiere jest prosty jak drut... Edius jest prosty jak drut.... i wogule wszystko jest proste jak drut.
Siedzisz przed programem kilka lat i uważasz że dla początkującego użytkownika jest taki prosty, mylisz się, przypomnij sobie jak Ty pierwszy raz usiadłeś przed programem do montażu, myśle że każdy znas przechodził to samo kiedy zaczynał prace z zaawansowanymi programami. Bez urazy.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


niedziela, 5 listopada 2006, 12:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 października 2006, 19:20
Posty: 5
Post 
Proponuje skorzystanie tak jak poprzednicy z Uledad VideoStudio lub ktoras z wersji Pinnacle (nie polecam 10,5) moze 9. Sa to programy mocno intuicyjne, dla twoich wymagan jakie wymienilas sa w sam raz.
pozdrawiam


niedziela, 5 listopada 2006, 21:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 3 listopada 2006, 23:41
Posty: 4
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Popróbuję, zobaczę...
...i jeszcze tu wrócę! :wink:

jeszcze raz bardzo dziękuję!


poniedziałek, 6 listopada 2006, 12:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 10 listopada 2006, 11:53
Posty: 9
Post 
Podłączę się do tematu. Kilka lat temu, chyba do gazetki Enter, był dołączony jakiś prosty program na którym bawiłem się z jakimś prostym filmikiem. Minęło trochę czasu i znów muszę coś podobnego zrobić. To co mi się w tamtym programie podobało to to że miał dwie ścieżki wideo. Na jedną wstawiałem sobie pliczek, inny na drugą i przesuwając jeden względem drugiego mogłem dokładnie ustawić przejście pomiędzy jednym a drugim. Teraz bawiłem się kilkoma programami ale wszystkie mają jedną ścieżkę wideo.
Może ktoś wie co to mógł być za program?


wtorek, 14 listopada 2006, 12:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Jeśli masz Windowsa to zacznij od Movie Makera.Ale przede wszystkim aby twój materiał z taśmy
mógł znależć się na dysku z którego będziesz potem go obrabiać (montować)
potrzebne jest wejście cyfrowe w twoim komputerze oznaczone fire-wire lub i link 1394, połącz kamerę kablem fire wire do komputera, windows rozpozna urządzenie i możesz wgrać materiał na dysk,oczywiście wybierając funkcje w programie CAPTURE VIDEO, jeśli masz tylko jeden dysk systemowy to przydała by się osobna partycja na twoje materiały video, jeśli nie masz partycji to wgraj poprostu na dysk.Przechodzisz potem do zakładki EDIT MOVIE i tam są wszelakie funkcje dotyczące montażu. Poza tym ostatnia zakładka jest to samouczek wiele wyjaśniający jeśli chodzi o MOVIE MAKER'A myślę że na początek Ci wystarczy, a jak poznasz zasady działania takiego programu to będzie Ci łatwiej już przy następnych softach. Pozdrawiam


wtorek, 14 listopada 2006, 18:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 10 listopada 2006, 11:53
Posty: 9
Post 
Pliki już mam. tylko mam np. 10 s. filmiki ale potrzebuje aby jeden zaczynał się powiedzmy od 2 s. i trwał do 8 s, wtedy wskakiwałby drugi film ale tez nie od początku ale np. 3 s kończył się np. w 11 s i wskakiwał następny itd.
Z tego co sobie przypominam to jeden wrzucałem na jedną ścieżkę a drugi na drugą i po prostu jeden "zachodził" na drugi i osiągałem taki efekt jak mnie interesował.
Chyba w MM nie da się czegoś takiego osiągnąć. Są takie programy z dwoma ścieżkami video w ogóle? Bo szukałem ale nie znalazłem.


wtorek, 14 listopada 2006, 23:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL