Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 20:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Obcięty obraz w Pinnacle 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post Obcięty obraz w Pinnacle
Witam
Mam kamere analogową Panasonic RX7, tuner telewizyjny Ledatek Winfast TV 2000XP Expert i program Pinnacle Studio 9 ( 9.3.5 ). Podczas zgrywania dolna częśc obrazu zostaje obcięta. Boki i góra są ok. Jak włączona jest data i godzina na filmie to po zgraniu dolna linia obrazu zaczyna się na wysokości godziny. Daty i dolnej części obrazu juz nie widać.
Co to może być?
Pozdrawiam


poniedziałek, 20 listopada 2006, 10:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jakie ustawiasz parametry zgrywanego obrazu oraz jaką kompresję stosujesz?
Jezeli zgrywasz w PAL ustawiaj 720/567 pełen PAL, 25fps, i najlepiej kompersje AVI(DV).

Cytuj:
Podczas zgrywania dolna częśc obrazu zostaje obcięta.


Generalnei zgrywając z VHS zawsze na dole jest denerwujący pasek który zabiera kawałek obrazu. tzn. zabiera jeżeli jest oglądany na Monitorze LCD itp. a w TV zazwyczaj go nie widać. Niestety taki urok ma juz zapis materiału z taśm VHS. Zawsze możesz obraz wykadrować w Pinnacle jeżeli będzie oglądany na monitorach komputerowych.

Ale że obraz zostaje obcięty to pierwszy raz słyszę.
Sprawdź zgrywając innym programem np na próbę VIRTUALDUB.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 20 listopada 2006, 12:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post 
Zgrywanie mam ustawione na AVI kodek" DV Video Encoder" Standard TV " PAL " 720X576.
Zgrałem zmontowany film na płytkę, ale na telewizorze tez dołu obrazu nie ma:((
Jak zgrywam przez tuner obraz jest cały !!!
Tylko później pinnacle nie chce importować


poniedziałek, 20 listopada 2006, 14:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Cytuj:
Jak zgrywam przez tuner obraz jest cały !!!
Tylko później pinnacle nie chce importować

W takim razie jakim oprogramowaniem zgrywasz?
Gdzie ten cały obraz widzisz (obraz po kompresji, czy przed)?
Jezeli Pinnacle widzi tuner użyj Pinnacle do zgrywania. Format AVI(DV) może wystepować jako TYPE-1 i TYPE-2, różnica to kształt pixela i rozdzielczość sprawdź dokładnie czy zgrywasz na pewno w 720/567 i czy cały czas w pracy z materiałem ta rozdzielczośc jest zachowana.
Pasku na dole bez rozciagania obrazu się niepozbędziesz, napisz dokładnie drogę obrazu z kamery do końcowego formatu DVD.
Wstaw screena bo z Twojego opisu ciężko wywnioskować co brakuje w obrazie i nei wiem czy jest to jakiś nienaturalny objaw czy mieści się to w granicach błędu podczas konwersji A/D.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 21 listopada 2006, 00:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post 
Kamera jest podłączona do tunera za pomocą cinczy. W Pinnacle jako źródło sygnału ustawiony jest tuner. Program widzi kamere i ściąga z niej obraz ale bez dołu. W tunerze ustawiłem zgrywanie do AVI i kodek Panasonic DV. Ale jak otwieram w Pinnacle to mieli chwile i wywali całe pinnacle z komunikatem o błędzie.
VirtualDub wyświetla cos takiego:

Obrazek

Obraz z tunera
Obrazek

Obraz z Pinnacle
Obrazek

Ustawienia
Obrazek


wtorek, 21 listopada 2006, 11:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Najprawdopodobniej Pinnacle nie używa swojego kodeka AVI(DV), gdyż taka kompresja z tunera TV może być nie dostępna.

Jak da się zauważyć problem lezy w rozdzielczości twój screen obrazu z tunera (jeżeli był wykonany jako orginalna wielkośc klatki, a tak z niego wynika ma rozdzielczość 768/567, a wiec przechwytując obraz i zapisując kodekiem w PAL 720/567 dochodzi do obcięcia obrazu.
Sprawdziłbym na karcie tunera odnośnie przechytywanego obrazu czy wogóle akceptuje 720/567 może tylko 768/567 wtedy pozostaje przechwycić Ci tylko w 768, a pózniej wypalić DVD powiem szczerze że nie wiem czy wtedy obraz będzie wyglądał poprawnie. Musisz sie jednak liczyć z tym że na TV nei widac średnio od 5-10% (tj obraz jest obcięty z każdej strony czerwone linie w pinnacle podczas edycji tekstu wskazują bezpieczne pole).
Spróbowałbym róznież innym kodekiem przechwytywać np AVI(mjpeg).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 21 listopada 2006, 13:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post 
Sprawdzałe ustawienia w tunerze, po zgraniu i sprawdzeniu w VirtualDub zawsze jest tak:
Obrazek

720x480?? jeśli to rozmiar obrazu to Pinnacle nie będzie widzialo całego, tylko dlaczego jak odtwarzam w programie do tunera to widać całośc??
Zgrywając do AVI mpeg duzo się traci na jakości ??

Możesz mi wyjaśnić ten błąd w VirtualDub z poprzedniej wiadomości??


wtorek, 21 listopada 2006, 14:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Niestety tego błędu Ci nierozszyfruję moze ktos kto lepiej operuje angielskim się odezwie.
Jeśli chodzi o obraz to w Virtual DUB powinieneś móc wymusić tryb 720/567 (wszystko niestety zalezy od urządzenia przechwytującego) i w takim zgrać. Wtedy otrzymujesz PAL. to co podajesz bliższe jest systemowi NTSC, choc fps 25 jest jak w PAL i sumie taki trochę kogiel mogiel wychodzi.
W VIRTUALDUB set custom format wybierz odpowiedni rozmiar klatki i zapisu kolorów
Spróbuj w wirtualu 720/567 , 25fps, z kompresją AVI(mjpeg). Jesli chodzi o mpeg2 nie stracisz dużo na jakości jeżeli materiał nei będzie dalej poddawany kolejnym kompresją mpeg2. Tzn każdy z tych formatów jest stratny tylko że mpeg2 jest bardziej kłopotliwy w obróbce, stąd polecany jest jako format końcowy.
A propo tunera to jakiś dziwny że obsługuję rózne rozdzielczości ale akurat PAL 720/567 nie?

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 21 listopada 2006, 22:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post 
dziękuje za pomoc. Będe dalej kombinował. Wiesz z tym tunerem to sa dziwne rzeczy.


środa, 22 listopada 2006, 09:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 4 sierpnia 2006, 13:23
Posty: 79
Lokalizacja: lubelskie
Post 
Marcin pinnacle najprawdopodobnije nie akceptuj kodeka AVI którego uzywasz przy zgrywaniu ponoć to panasonic, spróbuj użyć innego.


środa, 22 listopada 2006, 14:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL