Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 00:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem przy przechwytywaniu z analoga 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 13:13
Posty: 27
Post Problem przy przechwytywaniu z analoga
Witam,

Jestem w trakcie przechwytywania materiału z kamerki 8mm. Robię to Pinnaclem 10.7 na karcie Kworld (chipset Philips Proteus). Na 55 minut filmu Pinnacle pokazuje mi 1 klatkę zgubioną a mimo to obraz tnie, zarówno przy AVI jak i MPEG2, komp z Core 2 Duo E6400 i 2 GB ramu, co może być przyczyną ??

Pozdrawiam


poniedziałek, 27 listopada 2006, 23:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jakie parametry przechwytywanego obrazu ustawiłeś, kompresja, ilość klatek, system zapisu itd?
Czy posiadasz 2 dyski fizczyne czy jeden?
Ile meijsca wolnego mas zna przechwytywany materiał, oraz sprawdź czy w tle nei działają jakies procesy lub programy (uruchom: msconfig).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 28 listopada 2006, 00:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Dodatkowo zalecane jest wyłączenie pamięci wirtualnej "składanej" na dysku skoro masz 2 GB RAM.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 28 listopada 2006, 00:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 13:13
Posty: 27
Post 
Pedro79 napisał(a):
Jakie parametry przechwytywanego obrazu ustawiłeś, kompresja, ilość klatek, system zapisu itd?

Próbowałem w AVI -> MJPEG i DV oraz MPEG2 w jakości DVD, format 4:3 pełny PAL

Pedro79 napisał(a):
Czy posiadasz 2 dyski fizczyne czy jeden?

Jeden na SATA II

Pedro79 napisał(a):
Ile meijsca wolnego mas zna przechwytywany materiał, oraz sprawdź czy w tle nei działają jakies procesy lub programy

Wolnego na tej partycji około 150 GB, w tle nie działają żadne programy, wyłączyłem nawet wszelkie programy rezydentne z systraya.

Dodam jeszcze, iż próbowałem nawet oryginalnym programem z karty (MPEG Station) i nic...


wtorek, 28 listopada 2006, 09:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jeśli posiadasz jeden dysk to nie przechwytuj na partycję C tylko na inną wolną.
Czy posiadasz jakieś inne urzadzenia które pracuja na PCI (jeżeli tak to wyjmij je na próbę).
Zdefragmentuj dysk, sprawdź update biosu i sterownik do płyty głównej, może problem wystepuje na magistrali PCI.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 28 listopada 2006, 09:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 13:13
Posty: 27
Post 
Pedro79 napisał(a):
Jeśli posiadasz jeden dysk to nie przechwytuj na partycję C tylko na inną wolną.

Tak też robię

Pedro79 napisał(a):
Czy posiadasz jakieś inne urzadzenia które pracuja na PCI

Tylko kartę FireWire, z której to przechwytywanie idzie bez problemu

A co sądzisz o samej karcie? Może jest z nią coś nie tak, może drivery... Płyta to ASUS P5B, stery nowe, bios OK,

_________________
Panasonic HMC151|Sony CX550VE|


wtorek, 28 listopada 2006, 09:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Jak masz możliwość pożycz na chwilę inny dysk, na który będziesz zapisywał mteriał.

najprawdopodobniej dysk nie wyrabia (zbyt duży transfer) a podpięcie innego dysku na innym kontrolerze S-ATA/IDE problem rozwiąże.
Wcale nie sugeruję dodatkowej inwestycji, ale test z drugim dyskiem naprawdę warto przeprowadzić.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 28 listopada 2006, 11:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 13:13
Posty: 27
Post 
OK, spróbuję

_________________
Panasonic HMC151|Sony CX550VE|


wtorek, 28 listopada 2006, 11:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
daj tylko znać jak poszło, może inni użytkownicy mają podobne problemy.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 28 listopada 2006, 11:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 13:13
Posty: 27
Post 
Wieczorkiem będę kombinował, na wszelki wypadek ściagnąłem wszelkie sterowniki i patche to karty TV, drugi dysk wezmę ze starego kompa (no może sam dysk nie taki stary, WDC 120 też SATA) i pomęczę się... Oczywiście dam znać :-)

Zastanawia mnie jeszcze jedno, zrzucanie materiału z kamery DV idzie bez problemu, więc dlaczego przy analogu jest problem ??

_________________
Panasonic HMC151|Sony CX550VE|


wtorek, 28 listopada 2006, 11:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4573
Lokalizacja: Tczew
Post 
pas3k napisał(a):
drugi dysk wezmę ze starego kompa (no może sam dysk nie taki stary, WDC 120 też SATA) i pomęczę się... Oczywiście dam znać :-)

Bardzo słusznie :wink:
pas3k napisał(a):
Zastanawia mnie jeszcze jedno, zrzucanie materiału z kamery DV idzie bez problemu, więc dlaczego przy analogu jest problem ??

No właśnie - przy przechwycie mpeg2 transfery na dysk są mniejsze niż w DV, a procesor i RAM raczej wykluczają że to one są wąskim gardłem, więc oprócz dołożenia drugiego dysku, sprawdź czy dyski i napędy chodzą w wymaganych dla nich trybach UltraDMA (a nie PIO czy Multiword DMA, czy inne wynalazki). Wgraj najnowsze sterowniki płyty głównej. Sprawdź na przykład w menedżerze urządzeń, czy nie występują konflikty sprzętowe. Jeszcze raz zdefragmentuj dyski i powtarzaj to z uporem maniaka :wink: .

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 28 listopada 2006, 12:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
DV-kę zrzucasz przez kontroler IEEE1394 natomiast analog przechwytujesz jak piszesz przez tuner TV.

Nie lepiej ci kamerę analogową podłączyć pod kamerę cyfrową (czyli puścić sygnał analogowy przez przetwornik kamery cyfrowej) i dalej przez złącze DV na dysk twardy ?

Zawsze masz dość dobrej jakości plik DV (analog skonwertowany na cyfre) i dalej obrabiać go ?

Lepiej dreptać łatwiejszą drogą do celu ...

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 28 listopada 2006, 12:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 13:13
Posty: 27
Post 
ao napisał(a):
Nie lepiej ci kamerę analogową podłączyć pod kamerę cyfrową (czyli puścić sygnał analogowy przez przetwornik kamery cyfrowej) i dalej przez złącze DV na dysk twardy ?

No właśnie, kiedyś chyba to na forum widziałem, ale nie chciałem palnąć głupstwa...
Rozumiem, że w kamerze DV ustawiam TAPE PLAYBACK na AV IN/OUT, włączam podłączonego analoga i rozpoczynam przechwytywanie, popraw mnie jeżeli coś źle myślę :-)


wtorek, 28 listopada 2006, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Sprawa jest prosta, tylko trochę opiera się o kabelkologię:

1. kamerę analogową przełączasz w tryb odtwarzania
2. łączysz wyjście chinch w wejściem chinch w kamerze cyfrowej
3. uaktywniasz wejście sygnału w kamerze cyfrowej (jedna z opcji w menu kamery: różnie w różnych kamerach)
4. kamerę cyfrową łączysz przez kabel IEEE1394 z komputerem
5. kamerę cyfrową przełączasz na tryb także odtwarzania
6. uruchamiasz capturing na PC
7. uruchamiasz odtwarzanie na kamerze analogowej

Kamera analogowa daje sygnał audio w trybie mono, dobrze jest mieć chinch do audio 1 / na 2 czyli audio mono z kamery rozdzielone na 2 kanały wejściowe na kamerze cyfrowej stereo. Co prawda stereo nie uzyskasz :), ale będziesz mial mono na dwóch kanałach, a nie na tylko na jednym.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 28 listopada 2006, 13:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 13:13
Posty: 27
Post 
ao napisał(a):
Kamera analogowa daje sygnał audio w trybie mono, dobrze jest mieć chinch do audio 1 / na 2

To mam, nawet własnej roboty, hehe :-)

OK, dzięki wielkie wszystkim, wieczorkiem spróbuję przez DV zgrać materiał, no mam nadzieję, że się uda :-)

[ Dodano: Wto Lis 28, 2006 9:29 pm ]
No i pomogła chyba najprostsza rzecz... wymiana sterowników karty TV...

Swoją drogą próbowałem też przez kamerę DV i na górze ekranu wychodziły pasy (to że na dole jest pasek to wiem ok) ale były na górze i zajmowały jakieś 10% obrazu...

_________________
Panasonic HMC151|Sony CX550VE|


wtorek, 28 listopada 2006, 14:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL