Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 04:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 co źle robie w Pinnacle 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post co źle robie w Pinnacle
Witam
Mam kamerę analogowa Panasonic RX7 podłaczona cinczami do tunera Ledatek Winfast TV 2000XP Expert, oraz program Pinnacle Studio 9 ( 9.3.5 ). Pinnacle nie mogę zgrywać bo dolna częśc obrazu zostaje obcięta.Problem opisałem tutaj http://forumwideo.pl/viewtopic.php?t=19 ... 6eb0fef3f2

Zgrywam więc film tunerem i później importuję do Pinnacle. próbowałem róznych opcji:
1 Zgrałem do formatu mpeg2 ale Pinnacle nie importuje pliku bez przeplotu.Przełaczyłem tryb na Interlaced i Pinnacle zaimportował plik ale obraz był w małe kwadraciki. Nagrałem DVD. Na telewizorze obraz jest szarpany i widac małe kwadraciki((


2 zgrałem film tunerem ale jako AVI Panasonic DV. Wszysko ok, Pinnacle zaimportowało, obrobiłem. Ale tworzenie 34 minut filmu zajeło wtedy 3,5 godziny . procesor pentium D915 1 GB ramu

co robię źle ?? czy zgrywać jako AVI wtedy obraz będzie dobry??
Pozdrawiam


wtorek, 5 grudnia 2006, 13:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4573
Lokalizacja: Tczew
Post Re: co źle robie w Pinnacle
MarcinJJ napisał(a):
Witam

...zgrałem film tunerem ale jako AVI Panasonic DV. Wszysko ok, Pinnacle zaimportowało, obrobiłem. Ale tworzenie 34 minut filmu zajeło wtedy 3,5 godziny . procesor pentium D915 1 GB ramu

co robię źle ?? czy zgrywać jako AVI wtedy obraz będzie dobry??
Pozdrawiam

Robił bym tak właśnie jak robisz. Postaraj się (o ile masz dwa dyski), ustawić żeby w czasie renderowania do mpeg2, gotowego już projektu, z dysku do przechwytu były pliki czytane, (to samo z siebie tak będzie), a zapisywane żeby były na dowolną partycję dysku systemowego. Zlikwidujesz w ten sposób króciutkie przerwy przy pracy dysku w trybie odczyt / zapis jednocześnie. Powinno to przyśpieszyć czas renderowania do mpeg2.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 5 grudnia 2006, 13:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Proponuję popróbowac innego kodeka AVI(DV). Nie wiem czemu ale Pinnacle ma problemy z wczytaniem AVI(DV) Panasonic, działa wrecz ślamazarnie może to jest powodem ja używam Pinnacle Plus 10.6. Ostatnio pliki zapisane w WirtualuDUB kompresją AVI(DV) Panasonic, Studio rozpoznawało dobre kilka minut a pliki były 30 sekundowe i było ich 3, takze jest coś w tym podejżanego.
Jeśli chodzi o czas renderingu jest On realny oto przykład np na 34 minutowy materiał nałożyłeś jakiś filtr + dodałes przejścia i inne efekty co zmusza program do przeliczenia całego pliku, dochodzi kompresja mpeg2 oraz czas zapisu pliku końcowego + ewentualny zapis DVD.
Może robisz wszystko w porzadku ale Pinnacle woli używac swoich kodeków niż zapożyczonych. Dodatkowo tuner TV to nienajlepszy wybór do przechwytywania z urządzeń analogowych, na pewno lepszym i pewniejszym urządzeniem byłaby kamera cyfrowa z wejściem analogowym.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


środa, 6 grudnia 2006, 00:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 września 2006, 17:55
Posty: 77
Post 
Dzięki za odpowiedzi
sprawdzałem juz kiedys jak nagrywa tuner w innych kodekach. niestety tuner toleruje Mpeg-a lub panasonica. W innych nagrywa z jakims błędem, tak, że jak chcę zaimportowac do pinnacle to program pomieli chwile i zamyka się sam. pozostaje kamera tylko narazie nie mam od kogo pożyczyć a na swoją nie mam kasy :((

znacie taki kodek Huffyuv v2.1.1 ??? Bo tuner nim nagrywa i Pinnacle importuje. Ale czy warto go używac i jaka jakość obrazu??


środa, 6 grudnia 2006, 09:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL