Teraz jest poniedziałek, 26 października 2020, 23:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Laptop do obróbki filmów..? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 grudnia 2005, 00:09
Posty: 26
Post Laptop do obróbki filmów..?
Witam Wszystkich!
Mam pytanie w sprawie wyboru kompa , tzn. w moim przypadku laptopa służącego m.in. do zgrania i amatorskiej obróbki filmu z kamery miniDV oraz obróbki zdjęć RAW.
Wiem,wiem do tego celu najlepszy byłby komp.stacjonarny,ale z przyczyn... u mnie padło na laptopa,a konkretnie upatrzyłem sobie model Toshiba Satellite A100-813 - link do niego : http://www.emobilne.pl/product_info.php?products_id=569
Może ktoś mógłby odpowiedzieć na pytanie,czy jego parametry będa zadawalające (wystarczające) do w/w celu ?
Z góry dziękuję !
Pozdrawiam.


środa, 13 grudnia 2006, 01:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 3 kwietnia 2006, 19:20
Posty: 6
Post 
Dobry, ale lepszy jest ten:

http://www.sirius.pl/komputery/towar_wy ... 05052.html

Masz 2x więcej RAM (co jest potrzebne przy kompresji i w ogóle działania na kompie jak coś w tym czasie jeszcze chcesz robić)
Dobra grafa zawsze się przyda no i trochę większy dysk na filmiki :)


środa, 13 grudnia 2006, 09:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Osobiście pracuję na takim ASUSie i jestem bardzo zadowolony z wyboru. Na dzień dobry rozbudowałem RAM do 2GB. Teraz, po kilku miesiącach użytkowania widzę, żę niezbędny będzie drugi HDD. Muszą być dwa dyski fizyczne, bo to znacznie przyspiesza pracę. Jedna, jedyna rzecz mnie martwi... brak wydzielonej klawiatury numerycznej. Niestety dokupiona na allegro klawiatura numeryczna na USB nie spełnia swego zadania. :(

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


środa, 13 grudnia 2006, 10:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Drugi dysk jest konieczny . A jeszcze gdyby cię wzięło na dłubanie weselne , to w puszce 5 cali(z hakiem) i koniecznie z szufladą (zaraz ten dysk będzie za małym). Jeśli nie myślisz o weselach to puszka 3,5" powinna wystarczyć . Najlepiej z interfejsem FireWire . 2 G RAM może nie jest od razu konieczne ale 1 G to już standart .


Ostatnio edytowano środa, 13 grudnia 2006, 11:30 przez MirekM, łącznie edytowano 1 raz

środa, 13 grudnia 2006, 11:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
MirekM napisał(a):
Drugi dysk jest konieczny . A jeszcze gdyby cię wzięło na dłubanie weselne , to w puszce 5 cali(z hakiem) i koniecznie z szufladą (zaraz ten dysk będzie za małym). Jeśli nie myślisz o weselach to puszka 3,5" powinna wystarczyć . Najlepiej z interfejsem FireWire .


Akurat co do dysku 3,5" i jego interfejsu to się nie zgodzę... lepiej wybrać dysk na USB 2.0 - ma większą przepustowość niż FireWire, nie ma potrzeby zewnętrznego zasilania i nie blokujesz sobie portu gdybyś chciał zgrywać materiał z kamery na właśnie ten dysk...

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


środa, 13 grudnia 2006, 11:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Zwykle mają i Usb i FiWi (te z FiWi) .


środa, 13 grudnia 2006, 11:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 sierpnia 2006, 21:51
Posty: 5
Post 
a moze jak laptop to cos takiego
http://www.allegro.pl/item146575260_hp_ ... _raty.html

z tego co mi wiadomo to Acer'y nie sa najlepsza marka..


środa, 13 grudnia 2006, 17:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 13 grudnia 2006, 16:03
Posty: 9
Post laptop
A ja polecalbym tylko ten !!!

http://www.dell.com/content/products/fe ... l=en&s=bsd

Cena w USA jest przystepna, niestety w polsce dostepny jest tylko u prywatnych importerow ktorzy na alllegro krzycza okolo 7 tys.
Warto pamietac i gwarancja DELL obejmuje wszystkie serwisy dell'a na wsiecie, a wiec polskie tez ;]


środa, 13 grudnia 2006, 21:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Troche od osoby, która miała w łapkach bardzo różne konstrukcje
Generalnie laptopy dzielimy na 3 grupy:
ultra-mobilne, np ibm z serii x, czyli ekran 10-12'' waga kilogram, cd/dvd w stacji dokującej. - te raczej nas nie interesują, ze względu na współczynnik cena/jakość
normalne, ibm seria T (uwaga, w tej grupie wyróżniamy również podgrupę: plastikowe gówno - unikać)
DPR, Desktop Replacement, np Toshiba Quosmio, zwykle duże (17'' w ciągłej sprzedaży), niekoniecznie lekkie (zwykle po prostu ciężkie jak diabli), ze wszystkim (z 2hdd włącznie) na pokładzie.

Zastanów się czy masz zamiar łazić gdzieś z tym laptopem, jeżeli wychodzisz z domu, wrzucasz do samochodu, dojeżdżasz, wrzucasz na wózek, dotaczasz do biurka, stawiasz i pracujesz to DPR będzie Ci pasować. Jeśli planujesz od czasu do czasu wrzucić go do plecaka i zawędrować gdziekolwiek, to DPRy odradzam.

Zwróć uwagę na:
-układ klawiatury, po pierwsze żeby był US, bez rosyjskich czy niemieckich znaczków - to naprawde przeszkadza, po drugie w niektórych toshibach kolejność klawiszy po prawej od spacji jest: [spacja][/][ins][del][alt], lub to samo, tylko bez [del]. Do pisania używa sie raczej prawego alta, klawisza obok spacji... a tu taki zonk i niestety przestawić płynnie na to po prostu sie nie da, albo płynnie piszesz na takiej klawiaturze, albo na normalnej.
-zasilacz, żeby to nie był kloc wagi laptopa
-jakość matrycy
-PCMCIA, czy są, jak rozlokowane i w jakiej wersji, nowy standard kart (nie PCMCIA) nie zyskał zwolenników i jest mało kart pod niego. Niekoniecznie musisz mieć dźwięk 5.1 na laptopie, ale audigy2zs pod pcmcia są i działają bardzo ładnie.
-system/oprogramowanie
-bluetooth - przydaje sie naprawde BARDZO!
Co do dysków to nie zgodze się z kolegami, spierającymi sie czy USB czy FiWi. Po pierwsze 440mbps a 400mbps to w sumie i tak rybka, po drugie interfejs dysku jest najsłabszym ogniwem i nie ma go po co osłabiać jeszcze bardziej. Co zatem zrobić?
otórz kupujemy kieszeń ze złączem esata oraz USB/FiWi (np akasa integral, 160zł bodajże kosztuje), oraz kontroler sata PCMCIA i tu niestety trzeba polować, bo trafiają się rzadko.
Nadmienie również iż wygodnie montuje sie na 2 monitorach, więc kupno dodatkowego wysoce wskazane.
Jak również myszy, tutaj rzecz która nie do wszystkich dotarła: istnieją przejściówki ps2 => usb do klawiatur i myszy, kosztują około 20zł, więc jeśli masz starą ukochaną mysz to możesz dalej jej używać.
Co do parametrów to: jak najszybszy dysk, najszybszy, nie największy, duże dyski to będziesz mieć na zewnątrz, systemowy musi być szybki żeby dał radę ze swapem, bo nawet jak będziesz mieć 30gb ram to windows i tak swapa robić będzie.
jaknajwięcej jaknajszybszego ramu (1gb na początek starczy - ram jest chwilowo drogi, 2 gb to zawsze lepiej)
dwurdzeniowiec BARDZO mile do montazu widziany, chyba że celujesz w oprogramowanie, które i tak tego nie wykorzysta
co do firm: IBM/Lenovo (oprócz serii R, bo to plastik), nie - nie pracuje w tej firmie ;) ale pracuje na ich sprzęcie i działa. Po prostu działa i to właśnie ma robić.
Toshiba - znacznie mniej fajne (trwałe) obudowy niż w IBM, ale bebechy dobrze sparowane.
niestety Acera polecić nie mogę, bo się nań zawiodłem, ale na jego usprawiedliwienie napisać moge iż zawiódł mnie stary model i mogło sie sporo zmienić. Unikaj oczywiście Mediona, oraz innych typowych marketówek. Asus robi dobre lapki, ale nieadekwatnie drogie, HP są wieeeeelkie i ciężkie, ale jeśli Ci to nie przeszkadza to też nie będzie zły wybór.

_________________
ETC Grupa Filmowa


środa, 13 grudnia 2006, 21:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 31 grudnia 2005, 00:09
Posty: 26
Post 
Wielkie dzięki Wszystkim za odpowiedzi !
Pozdrawiam !


niedziela, 17 grudnia 2006, 19:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 stycznia 2007, 11:21
Posty: 2
Post 
Richi_TDI napisał(a):
Akurat co do dysku 3,5" i jego interfejsu to się nie zgodzę... lepiej wybrać dysk na USB 2.0 - ma większą przepustowość niż FireWire, nie ma potrzeby zewnętrznego zasilania i nie blokujesz sobie portu gdybyś chciał zgrywać materiał z kamery na właśnie ten dysk...


Z moich doświadczeń wynika, że dysk podpięty do firewire sprawdza się dużo lepiej niż na USB. Mam notebooka, do którego podpinam mysz i klawiaturę po USB i w momencie dużego transferu na dysk komunikaty od innych urządzeń nie dochodzą płynnie - np. mysz się zacina. Trzeba wziąć pod uwagę, że każde dodatkowe urządzenie na USB może mieć wpływ na inne, korzystające z tej magistrali. Chyba, że mamy dodatkowy kontroler - np. na PCCard (PCMCIA).

IMO, najlepiej dokupić DOBRĄ (czyli nieco droższą) kieszeń na dysk 3.5'', na USB i firewire (przelotowe) i w miarę szybki, cichy i chłodny dysk - w kieszeni może być gorąco, nawet przy wymuszonej wentylacji. Do takiej kieszeni można bezpośrenio podpiąć kamerę i zrzucać materiał na zamknięty w niej dysk - wszystko bardzo dobrze działa (sprawdzone empirycznie).

Innym problemem może być kiepska jakość LCD notebooka, na którym trudno będzie zobaczyć rzeczywiste kolory, kontrast itp. Konieczne będzie dokupienie albo dobrego zewnętrznego LCD czy CRT, albo telewizor i dobre TV-out w laptopie.


czwartek, 18 stycznia 2007, 11:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 7 września 2006, 23:33
Posty: 6
Post 
ja polecam ten http://www.allegro.pl/item157527074_bma ... nowy_.html
plus final cut studio nie ma lepszego zestawu


czwartek, 18 stycznia 2007, 20:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 grudnia 2006, 21:52
Posty: 26
Post 
Prosty montażu (cięcia, napisy) czasami wykonuję na Fujitsu Siemens Amilo L1310G + zewnętrzny dysk twardy S-ATA.
Do wymienionego przez Ciebie laptopa (Toshiba Satellite A100-813) dokupiłbym pamięć ram (jeszcze min. 512MB) i dysk zewnętrzny S-ATA. Zestaw taki powinien wystarczyć do celów amatorskich.

_________________
Pozdrawiam


czwartek, 18 stycznia 2007, 23:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL