Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 11:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 jak zrobic menu dla dwoch filmow na jednym DVD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 18:12
Posty: 18
Post jak zrobic menu dla dwoch filmow na jednym DVD
Mam dwa filmy DVD ktore chce umiescic na jednej plycie DVD.
Chcialabym zrobic jednak menu z dwoma przyciskami tak
aby mozna bylo po wlozeniu plyty do otwarzacza wybrac ktory film chce sie ogladac.
Mam program Pinnacle studio 9.4 ale nie wiem jak "stowarzyszyc" przyciski w menu z dwoma roznymi filmami ktore chce umiescic na plycie DVD?

Jezeli nie da sie tego zrobic z Pinnacla to jaki inny program prosty w obsludze do zaprojektowania prostego menu z dwoma przyciskami byscie mi polecili.

Pozdrawiam

K.


czwartek, 14 grudnia 2006, 14:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 14 grudnia 2006, 14:59
Posty: 7
Post 
Hej!
Jest taki program: MediaChance DVD Menu Studio 1.1
Sam jestem na tym samym etapie co Ty, dlatego najpierw musze sie "pobawic" by dac komus jakies rady,wskazowki.

Ja mam inny problem. Jestem bardzo wybredny i chcialbym skompresowac jakos formacik DV, ale niestety zadna jakosc mnie nie zadawala.Jak wiadomo sam DV jest juz kompresja 1:5 w dodatku stratna. Nawet dvd, gdzie widze wyraznie przy wiekszych ruchach efekt "opuznionych klatek".(cos w rodzaju pasywnej matrycy w starych laptopach). Przy wiekszych ruchach naprawde kiepsko to wyglada i ciezko zauwazyc jakies detale, natomiast przy formacie dv widac wszystko idealnie - jak zywe! Pewnie dlatego ze format dv kompresuje kazda klatke osobno, natomiast przy kompresji mpeg2 kazda sasiadujaca klatka "ma wplyw na siebie nawzajem"! Znasz moze jakies inne formaty, ale zblizone do dv?
Niestety zarowno divx, xvid ,3vix,itp(mpeg4) kompresuja podobnie jak mpeg2,czyli bedzie widac przy wiekszych ruchach "smugi" ktore sa smiecmi sasiadujacych klatek...


czwartek, 14 grudnia 2006, 15:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 18:12
Posty: 18
Post 
Zgralam sobie wersje 30 dniowa tego programinu o ktorym pisales do robienia Menu. Troche juz poczytalam jak zrobic takie menu ale w dalszym ciagu nie wiem jak sprawic aby dwa filmy ktore mam w doch roznych katalogach na plycie DVD byly stowarzyszone z przyciskami menu. Czy menu powinno byc nagrane na plyte DVD do jakiegos specjalnego katalogu aby bylo uruchamiane jako pierwsze po wlozeniu plyty do odtwarzacza?

K.


czwartek, 14 grudnia 2006, 16:18
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 08:17
Posty: 144
Lokalizacja: Skarżysko Kamienna
Post 
Kasiu
na płycie Pinacla jest elektroniczna wersja instrukcji obsługi. Jest tam wytłumaczone krok po kroku (w bardzo przystępny sposób)jak zrobić menu, wystarczy tylko przeczytać.

pozdrawiam
Michał


czwartek, 14 grudnia 2006, 17:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 12 grudnia 2006, 16:57
Posty: 1
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Dla poczatkujacych proponuje bardzo prosty programik Ulead DVD MovieFactory ktorego triala mozna sciagnac z netu Tylko mam obawy co do tego czy nie straci sie na jakosci tych dwoch filmow no chyba ze zmieszcza sie na jednej plycie DVD bez kompresji:)


czwartek, 14 grudnia 2006, 20:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 18:12
Posty: 18
Post 
Witaj Michał,

Dokladnie pzeczytalam instrukcje obslugi Pinnacla i to co zrozumailam to ze musze wczytac caly film do Pinnacla i wowczas moge zrobic Menu odnoszace sie do tego filmu.

To co chcilam zrobic to Menu niezaleznie od Filmow ktore mam juz gotow na DVD a nastepnie zapisac to Menu na DVD tak aby przyciski byly w jakis sposob zwiazane tymi dwoma filmami ktore mam juz na DVD.

Czy da sie cos takiego zrobic

Dzieki za pomoc

Kasia


czwartek, 14 grudnia 2006, 20:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 8 września 2005, 17:34
Posty: 11
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Użyj do tego programu TMPGEnc DVD Author.Program mały i nieskomplikowany.Menu robi się intuicyjnie....Nie da się dograć do gotowej plyty samego menu.Musisz wciągnąć zawartość płyty do Pinnacle następnie zrobić znaczniki do menu.Powodzenia...


czwartek, 14 grudnia 2006, 22:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Witam!
Wczytujesz dwa filmu do Pinnacle poprzez import płyt DVD.Ustawiasz na time linie jeżeli są to dłuższe filmy to proponuję użycie DVD DL. Nastepnie jeżeli chcesz mieć MENU tylko z wyborem filmu 1 i 2 wstawiasz na poczatku timeline przed filmami MEN, może być to jeden z gotowych wzorów. Program moze zapytać czy utworzyć automatycznie odnosniki wybierz anuluj. Nastepnie klikasz na wstawione MENU i przypisujesz miniatury klipom filmowym, oraz ustawiasz na końcu każdego filmu powrót do MENU, aby po zakończeniu filmu nastąpił autoatyczny powrót do MENU. Proponuję zerknąć na dołączonego screena.

Jeżeli chcesz podzielić dodatkowo każdy z filmów na rozdziały wtedy potrzeba 3 MENU.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


piątek, 15 grudnia 2006, 10:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 18:12
Posty: 18
Post 
Dzieki za pomoc w rozwiazaniu problemu. Teraz jest dla mnie wszystko jasne. Musze zaimportowac do Pinnacla filmy i wowczas moge wstawic menu.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziekuje za wskazowki

K.


piątek, 15 grudnia 2006, 14:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL