Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 21:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 JAK USUNĄĆ SZUMY W CYFROWYM MATERIALE VIDEO 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 7 lipca 2006, 17:52
Posty: 3
Post JAK USUNĄĆ SZUMY W CYFROWYM MATERIALE VIDEO
WITAM !!!

Mam PANASONICA NV_GS 37. Filmując słabo oświetlone pomieszczenia
w nagranym obrazie widać sporo ziarna, tzw.szumy.
Czy jest może jakiś filtr za pomocą którego można
je później stamtąd usunąć ???
Posiadam ULEAD MEDIA STUDIO 8.0 oraz ADOBE PREMIERRE 1.5
Proszę o fachową poradę doświadczonych kolegów.


środa, 27 grudnia 2006, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Było x razy, np tu

Nie ma skutecznych metod niestety.

Pozdrawiam


środa, 27 grudnia 2006, 14:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Spokojnie. Sa. Tylko, ze kosztowne i czasochlonne.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


środa, 27 grudnia 2006, 18:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
Spokojnie. Sa. Tylko, ze kosztowne i czasochlonne.


Masz na myśli jakieś gotowe rozwiązania, czy pisaczek w myszkę i klatka po klatce :wink: :?:


środa, 27 grudnia 2006, 19:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Gotowe rozwiazania. A jest ich kilka. Koncza sie na Revival'u.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


czwartek, 28 grudnia 2006, 13:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Martyna69 napisał(a):
Posiadam ULEAD MEDIA STUDIO 8.0 oraz ADOBE PREMIERRE 1.5
Proszę o fachową poradę doświadczonych kolegów.



Ulead Media Studio Pro posiada filtr usuwajacy szum z obrazu. Nazywa sie on bodajze "noise reduction" Rendering po zastosowaniu tego filtru trwa wielokrotnie dluzej niz bez jego stosowania, wiec nalezy go zastosowac tylko w tych fragmentach w ktorych jest on niezbedny. Oczywiscie bez lekkiej utraty ostrosci sie nie obejdzie. Pozdrawiam.



Przepraszam filtr nazywa sie "DeNoise"

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


Ostatnio edytowano czwartek, 28 grudnia 2006, 18:25 przez DiscoLED, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 28 grudnia 2006, 13:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
Gotowe rozwiazania. A jest ich kilka. Koncza sie na Revival'u.


Tylko, że w tym przypadku taniej by wyszedł po prostu zakup lepszej kamery. :)

Inna sprawa, że obawiam się, że nawet da Vinci Revival nie pomoże przy szumach z taniej cyfrówki, raczej też nikt go nie projektował pod tym kątem (nigdy nie używałem więc mogę się oczywiście mylić)


Żeby nie było off-topic to dodam tylko, że większość "odszumiaczy" wbudowanych w pakiety montażowe rozmywa po prostu luminancję. Przez co szum się zmniejsza ale ostrość również. Moim zdaniem najlepszą metodą na poprawienie DV jest "odszumienie" chrominancji, a luminancji tylko na składowej niebieskiej. Oczywiście cudów nie ma się co spodziewać ale nieco polepszymy obraz nie tracąc (prawie) nic na ostrości.

_________________
http://www.art-fx.eu


czwartek, 28 grudnia 2006, 14:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Y nie ma skladowej niebieskiej ;D Cb i Cr trzeba rozmyc a Y zostawic w spokoju. Jak baaaardzo potrzebujesz odszumienia a nie masz nic sensownego do FX to wyeksportuj klatki do katalogu zrob akcje w fotoszopie - convert to profile (L*a*b) - channel select a - gaussian blur - channel select b - gaussian blur - convert to profile (RGB) - save - close i zrob batch na plikach. Lepiej sie nie da tanim kosztem.

[ Dodano: Czw Gru 28, 2006 10:56 pm ]
P.S.: Nie wazne czy w PS czy w programach montazowych - kanalu luminancji (L w L*a*b Y w YCrCb) NIE DOTYKAMY ROZMYCIEM!!

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


czwartek, 28 grudnia 2006, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Luka_Brazzi napisał(a):
Y nie ma skladowej niebieskiej


Może sie nie precyzyjnie wyraziłem, chodziło o rozmycie składowej B (w RGB), która jak wiadomo jest najmocniej zaszumiona w DV

_________________
http://www.art-fx.eu


czwartek, 28 grudnia 2006, 23:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 14:16
Posty: 539
Post 
Kenzo ogolnie masz racje ale nie do konca. Jesli pracujemy na RGB to najlepiej nie rozmywac nic :D. Trzeba sie przeniesc w dowolna przestrzen barwna gdzie kolor jest odlaczony od kontrastu. L*a*b, YCrCb, xYZ i podobne.

_________________
Panasonic AGDVX 100 A
http://img420.imageshack.us/img420/3839 ... rka6bp.jpg


piątek, 29 grudnia 2006, 12:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL