Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 04:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Kłopot z połączeniem przez FW 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 13:20
Posty: 3
Post Kłopot z połączeniem przez FW
Witam.

Ostatnio kupiłem sobie na allegro kartę FW opartą na chipsecie VIA. Był to dość tani zakup, a gratis był kabel, więc się nie wachałem. Wczoraj doszła do mnie ta przesyłka i z radością zmontowałem to do komputera w nadzieji, że będzuie śmigać, a ja sobie będe Zgrywał filmy z kamery z bardzo dobrą jakością. Po starcie komputera karta została elegancko wykryta, system dopasował do niej odpowiedni sterownik. Podpinam więc kamerę. Kabel pasuje. Coś tam system znalazł, ale żaden program nie mógł znaleźć kamery jako źródła do przechwytywania obrazu. Biorę więc kamere, coś tam patrze w menu i widze coś takiego A/V DV OUT i było na off. Zmieniłem na ON i... system znalazł kamkorder cyfrowy firmy sony. To się w sumie ucieszyłem, dopóki komputer nie dostał zawieszki. Wyłączyłem więc kamerę i wszystko wróciło do normy. To samo dzieje się na drugim komputerze, który posiadam (oczywiście przy użyciu tej samej karty FW).

I teraz mam pytanie: czy to wina moja/kamery/karty/komputera?

Podaje konfigurację:
Komputer (dość nienowy)
Pentium III 1000MHz
GeForce 4200 Ti
386 MB RAM
...
Karta FW 4 porty, oparta na chipsecie VIA

Kamera Sony DCR-TRV345E zakupiona ze 2 lata temu chyba - pierwszy raz próbuję coś puścić przez DV.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.


sobota, 30 grudnia 2006, 13:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post 
1. Może to być wina oprogramowania, którym próbujesz zrzucić materiał, niektóre programy mają bardzo duże wymaganie sprżetowe.
2. Miejsce na dysku, i zapis plików w fat 32 tylko do ok. 4gb jeden plik, a materiał dv 1h = 13 gb.
3. Miałem kiedyś podobny problem z tym, że mojej kamery nie wykrywało, a starszy model kolegi wykrywał system, była to karta mints też na chipsecie via, okazało się, że kara była uszkodzona. Jednak tutaj to raczje mało prawdopodobne skoro, przez jakiś czas materiał jest zgrywany.


sobota, 30 grudnia 2006, 15:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 13:20
Posty: 3
Post 
heh... problem tkwi w tym, że właśnie materiał nie jest zgrywany. A system dostaje zawieszki przy próbie dopasowania sterownika do kamkordera sony.


sobota, 30 grudnia 2006, 16:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 27 grudnia 2006, 13:19
Posty: 26
Post 
Mialem podobny problem wszystko sie wieszalo ale ja wywalilem karte sieciowa od netu wracalo do normy ale to nie rozwiazanie ?? Wiec wymieniłem kartę FW (chipset VIA)na karte z chipsetem takim samy jak karta sieciowa. Moze to i u ciebie podziala. :D


sobota, 30 grudnia 2006, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post 
A może brak ci odpowiedniego kodeka DV??


niedziela, 31 grudnia 2006, 11:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 13:20
Posty: 3
Post 
Karty sieciowej raczej nie wywale, bo jest zintegrowana z płyta główną. Ale może pomogłyby coś jakieś przestawienia w biosie? Jakieśtam przerwania czy coś? Zna się ktoś na tym?
A kodek DV? hm... raczej nie to, bo wiesza się podczas próby dopasowania sterownika. Zauważyłem coś jeszcze - jak kamera jest podpięta, to komputer się zwiesi przy próbie włączenia systemu...


niedziela, 31 grudnia 2006, 12:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 27 grudnia 2006, 13:19
Posty: 26
Post 
Raphin napisał(a):
FW opartą na chipsecie VIA. Był to dość tani zakup, a gratis był kabel

Kabelek to nie gratis ale z tego co widzialem to raczej stadnart do kart FW VIA.
No tak karty nie usuniesz ale mozesz sprobowac na innej karcie FW, lub podłaczyc kamerke u znajomego na innym kompie, albo inna kamerke u Ciebie.
Testow nigdy za wiele!! :D


środa, 3 stycznia 2007, 19:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post Re: Kłopot z połączeniem przez FW
Raphin napisał(a):
Witam.

Ostatnio kupiłem sobie na allegro kartę FW opartą na chipsecie VIA. Był to dość tani zakup, a gratis był kabel, więc się nie wachałem. Wczoraj doszła do mnie ta przesyłka i z radością zmontowałem to do komputera w nadzieji, że będzuie śmigać, a ja sobie będe Zgrywał filmy z kamery z bardzo dobrą jakością. Po starcie komputera karta została elegancko wykryta, system dopasował do niej odpowiedni sterownik. Podpinam więc kamerę. Kabel pasuje. Coś tam system znalazł, ale żaden program nie mógł znaleźć kamery jako źródła do przechwytywania obrazu. Biorę więc kamere, coś tam patrze w menu i widze coś takiego A/V DV OUT i było na off. Zmieniłem na ON i... system znalazł kamkorder cyfrowy firmy sony. To się w sumie ucieszyłem, dopóki komputer nie dostał zawieszki. Wyłączyłem więc kamerę i wszystko wróciło do normy. To samo dzieje się na drugim komputerze, który posiadam (oczywiście przy użyciu tej samej karty FW).

I teraz mam pytanie: czy to wina moja/kamery/karty/komputera?

Podaje konfigurację:
Komputer (dość nienowy)
Pentium III 1000MHz
GeForce 4200 Ti
386 MB RAM
...
Karta FW 4 porty, oparta na chipsecie VIA

Kamera Sony DCR-TRV345E zakupiona ze 2 lata temu chyba - pierwszy raz próbuję coś puścić przez DV.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.



witam
Myślę że 'jedziesz' na XP'ku. Możesz zainstalować kartę na innym slocie PCI. Ktoś tak kiedyś zrobił i pomogło. SPrawa przerwań też może być, dwa urządzenia 'gryzą' się ze sobą. 'Pokukaj' w system/sprzęt/menedżerze urzadzeń czy nie ma konfliktów sprzętowych.
pozdrawiam


czwartek, 4 stycznia 2007, 00:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 27 grudnia 2006, 13:19
Posty: 26
Post 
A moze poprostu karta jest uszkodzona!!! Daj ją komus do sprawdzenia z inna kamera i na innym sprzecie.Powodzenia :D


niedziela, 7 stycznia 2007, 22:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Czytam i bawią mnie odpowiedzi kolegi Rev. Nie ma sensu zgadywanie i dopowiadanie sobie a może kodek DV skoro jeszcze się nie zainstalowała karta, nie ma sensu zgadywać że to program do zgrywania skoro nie zainstalowała się karta itp itd.
Samodzielne kontrolery firewire wykorzystują domyślny kodek DV jaki zawarty jest w sytemie i nie ma tu mowy o czymś takim jak niewłaściwy.
Powodów takiej objawy może być wiele i o dziwo nawet brak podłączonego ekranu kabla z masą wtyczki z którejś ze strony przewodu, ale najlepiej właśnie potrenować podmieniając kartę, kamerę, komputer itp :mrgreen:
PG

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 8 stycznia 2007, 22:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL