Teraz jest poniedziałek, 26 października 2020, 09:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Trudne poczatki domowego montazysty 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 stycznia 2007, 11:54
Posty: 4
Post Trudne poczatki domowego montazysty
Kupilem kamerke D8 aby przegrac na komputer analogowy material z V8 i Hi8. W kompie mam FireWire, a wiec podlaczenie przeszlo bez problemow. Zgrywanie w AVI-DV via MovieMaker tez raczej OK. Niestety do pelni szczescia brakuje mi odpowiedzi na 2 pytania:

1. Podczas przegrywania, na podgladzie czasem obraz sie zatrzyma lub skacze. Jak to odgrywam to wyglada, ze chyba jednak jest OK. W zwiazku z tym mam pytanie, czy jest sposob aby byc pewnym, ze podczas przegrywania na komputer nie gubi sie klatek, badz miec informacje o tym czy i ile tych klatek zostalo zgubionych?

2. Druga sprawa, to migoczace kilka dolnych linii ekranu. Nie widac tego podczas zgrywania w wizjerze kamery (ani tez na display-u kamery), ale widac na ekranie monitora komputerowego (w MowieMaker), no i pozniej jak sie odgrywa plik na komputrze, to tez te kilka linii migocza. Nie wiem, czy bedzie to rowniez widoczne juz w materiale finalnym, tzn. DVD. Czy kupilem zwalona kamere???


niedziela, 28 stycznia 2007, 17:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5146
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Trudne poczatki domowego montazysty
Borek napisał(a):
2. Druga sprawa, to migoczace kilka dolnych linii ekranu. Nie widac tego podczas zgrywania w wizjerze kamery (ani tez na display-u kamery), ale widac na ekranie monitora komputerowego (w MowieMaker), no i pozniej jak sie odgrywa plik na komputrze, to tez te kilka linii migocza. Nie wiem, czy bedzie to rowniez widoczne juz w materiale finalnym, tzn. DVD. Czy kupilem zwalona kamere???

Czary, po prostu czary, godzinę temu padła odpowiedź, a kamerę masz dobrą (pod tym względem :wink: ) LINK
Licznik zgubionych klatek ma Studio Pinnacle'a i jak dobrze pamietam to Uleada również.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 28 stycznia 2007, 17:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 stycznia 2007, 11:54
Posty: 4
Post 
Dzieki za blyskawiczna odpowiedz.
Czy jednak moglbym prosic o rozwiniecie tych migoczacych linii. Skad sie to do diabla bierze i po co;)) Czy otrzymalbym to bez wzgledu na egzemplarz kamery lub sposob przegrywania (np. przy uzyciu jakiegos Canopusa czy innego Pinnacle?
Jeszcze raz dzieki, bo juz zaczynalem myslec o oddaniu kamery:)))
pozdro
Borek


niedziela, 28 stycznia 2007, 18:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post 
A partycje masz ntfs, czy fat bo na na fat32, plik może miec max 4,3 gb więc zgra ci do 4,3 i przerwie zgrywanie... ;]


niedziela, 28 stycznia 2007, 19:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 491
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Co do linii migocących na dole to oprócz obrazu zapisywane są również inne parametry. Dokladniej może wyjaśnić ktoś znający zagadnienie. Widać to na monitorze, nie widać na TV. Można wykonać croping w programie montażowm jeśli będzie oglądanie na monitorze.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


niedziela, 28 stycznia 2007, 19:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 25 stycznia 2007, 11:54
Posty: 4
Post 
O ograniczeniach dlugosci plikow wiem. Bede musial powalczyc o nie gubienie klatek, bo komputr nie najnowszy - Athlon 2.0 GHz i dyski tez juz wiekowe, no ale ma zintegrowany interfejs 1394.
Jesli chodzi o te migoczace linie, to jak tylko sie dowiem jak, to je od razu usune, bo po przegraniu to tylko zajmuja niepotrzebnie miejsce:))
Wszystkim dzieki


niedziela, 28 stycznia 2007, 20:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Borek napisał(a):
2. Druga sprawa, to migoczace kilka dolnych linii ekranu. Nie widac tego podczas zgrywania w wizjerze kamery (ani tez na display-u kamery), ale widac na ekranie monitora komputerowego (w MowieMaker), no i pozniej jak sie odgrywa plik na komputrze, to tez te kilka linii migocza. Nie wiem, czy bedzie to rowniez widoczne juz w materiale finalnym, tzn. DVD. Czy kupilem zwalona kamere???


8O

tylko, aby nie przyszło ci do głowy nieść kamerę do serwisu 8O :wink:
Kamera jest ok. Taką specyfikę ma obraz vhs, że kilka linii na dole jest zniekształcone. Nie mam teraz czasu, aby ci tłumaczyć dokładną istotę tego zjawiska...

Rozwiązaniem nie jest CROPPING jak pisze jeden z kolegów, który zmieni proporcje obrazu a w efekcie nastąpi zauważalny spadek jakości obrazu :idea:

Polecam nałożenie na obraz "czarnej ramki" o szerokości boku odpowiadającej ilości linii, które są "zniekształcone". Aby obraz zachował proporcje przykrywasz dolne linie i to samo robisz na górnych.
Aby wyeliminować efekt potencjalnych "drgań" na krawędzi ramka-obrazek, plik graficzny ramki zapisz z "przeplotem".

i to tyle :wink:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 09:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Warto zaznaczyć, że gdy chcesz oglądać to potem na DVD (stacjonarnym) to nie musisz nic obcinać itp. DVD samo obcina na rogach 10-15% obrazu :lol:

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 18:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
cactus-corp napisał(a):
Warto zaznaczyć, że gdy chcesz oglądać to potem na DVD (stacjonarnym) to nie musisz nic obcinać itp. DVD samo obcina na rogach 10-15% obrazu :lol:


racja, lecz na pc widzisz wszystko :)

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 29 stycznia 2007, 19:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL