Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 13:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Czy moge coś poprawić - DV na DVD ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 26 lutego 2006, 00:03
Posty: 6
Post Czy moge coś poprawić - DV na DVD ?
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy moge coś udoskonalić w mojej procedurze tworzenia DVD z kamery DV. Robię to tak:

Zgrywam materiał przez Adobe Premiere 2 do formatu avi dv.

Montuje w całość (przejścia efekty) za pomocą AP a następnie export-movie również do avi dv.
(Otrzymuję w ten sposób jeden bądź kilka kawałków filmu który chcę scalić w płyte dvd.)

W Adobe Encore 2 robię menu i wiąże go z dodanym materiałem dv.
Za pomocą AE exportuję jako obraz iso.
(W opcjach transcodowania bitrate ustawiam na max czyli 9000 oraz CBR.Dzwięk dolby digital. Ciekawa sprawa bo jak ustawię na 8000 to plik obrazu jest identycznej wielkości. Płyta około 1h5min zajmuje około 4,2 GB)

Sprawdzam całość (obraz płyty) i nagrywam za pomocą nero na DVD.

Przyznam, że efekt końcowy jest dobry, ale mam wątpliwości co do jakości. W zależności od odtwarzacza jest różnie: w mediaplayerze widać poziome pasy-przeplot i przez to szczegóły zanikają :( , natomiast w powerdvd jest znacznie lepiej (poprawione dekodowanie z przeplotu) ale wydaje mi się że skacze przy dynamicznych scenach.
Nie mam możliwości sprawdzić na stacjonarnym DVD dlatego martwię się co do jakości i kompatybilności.

Tak czy siak, jestem ciekawy czy mogę coś jeszcze wycisnąć z oprogramowania, ktoś napisał że przy takim bitrate nie powinienem widzieć różnicy dvd od oryginalnego materiału, który moim zdaniem jest bardzo dobry, w którym i tak nie widzę przeplotu bo wszystkie odtwarzacze (nawet mediaplayer) korzystają z ,poprawionego dekodowania interlini.
Nie wiem nawet jaki encoder jest w AE i czy jest dobry..


środa, 11 kwietnia 2007, 22:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
AE używa Mainconcepta. Popularny, ale czy dobry to kwestia gustu. ProCoder albo CCE sie dużo lepiej sprawują (tak uważam ja - z autopsji). Co do kompatybilnośći to możesz być pewien że bedzie działało na stacjonanych odtwarzaczach. Z tym przeplotem to rzeczywiście może być zonk. W Premiere 6 robiłem filmy i na zwolnieniachi stop-klatkach nie usunął przeplotu. Moja ówczesna karta graficzna nie obsługiwała usuwania przeplotu i i nie mogłem stwierdzić czy wszystko jest ok. Dopiero gdy oglądnąłem na stacjonarnym DVD to zobaczyłem że sie film spieprzył...
Jesli pracujesz na domyślnych ustawieniach to raczej pownno być ok. Twoja metoda jest jak najbardziej OK. Ewentualne miganie na ekranie komputera zawsze występuje przy materiale z przeplotem. Ale dobrze gdyby Ci sie udało sprawdzić na stacjonarnym DVD i telewizorze.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 12 kwietnia 2007, 00:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL