Teraz jest poniedziałek, 25 marca 2019, 18:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 JAK ZROBIC - wszystko po kolei, pomozcie 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post JAK ZROBIC - wszystko po kolei, pomozcie
Witam. Szukałem takiego konkretnego tematu ale nic nie znalazlem .
mam problem, poniewaz kupilem dopiero niedawno kamere (Canon MV890) wiem ze nie jest to najlepszy sprzet ale kazdy orze jak moze , a z reszta dopiero zaczynam :D

mam kompa

Athlon 1004
Gieforce 2 64mb
HDD 40 GB
256 mb RAM

tez nie najlepszy

a moj program do obrobki to : Ulead VideoStudio 8 SE DVD

A wiec zgrywam film z kamery przez port firewire i teraz zaczynaja sie schody bo nie wiem :

w jakim formacie mam to zgrac ? DV? DVD? SVCD? VCD? WMV? MPEG1? MPEG2? nie mam pojcia ktory jest najlepszy

no i pozniej jak zgram to robie ten film efekty itp itd. pozniej do jakiego formatu mam to zapisac ? i jak przekonwersować? zeby nie zajmowalo ileś tam GB no i oczywis ie zebym nie stracil na jakosci bo przy takim sprzecie nie moge tracic na jakosci bo potem na tym filmie nic nie zobacze ;/ ?


no i mam takie roznie opcje , ta kamera nagrywa tylko w formacie 16:9 a tylko raz mi sie udalo zrobic w filmie panorame ;/ a potem juz za chiny nie moglrem zrobic;/?

i jakie kodeki zainstalowac i wogole ... z gory thx :)


piątek, 13 kwietnia 2007, 19:07
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 13:19
Posty: 11
Post 
Moge dać Ci jedną , ale dobra radę - "szukaj w zasobach forum" - na wiekszość pytań znajdziesz odpowiedź, a nikt nie bedzie pisał tutoriala od A-Z specjalnie dla Ciebie. troche wysiłku - na pewno sie opłaci.Powodzenia.


piątek, 13 kwietnia 2007, 23:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Kamera ma opcje wyboru czy nagrywac 4:3 czy 16:9 - ustaw sobie to w menu. Wersja programu jest pewnie piracka (lub nie przeznaczona na Polske) bo nie daje możliwosci zgrywania w PAL (NTSC to format min USA) chyba że w ustawieniach Custome masz PAL. Zrzucaj do DV 25fps, 720x576. Jeżeli chcesz wypalac to na DVD - to po zgraniu z kamery i dodaniu efektów zapisz do DV i z nich twórz płyte. Możesz próbować z mpg (ale nie wiem czy komp wyrobi i klatek nie pogubi). Przy twoim kompie tworzenie DVD zajmie pewnie z pół dnia :)

Jeżeli chcesz tworzyć DivX i Xvid to skorzystaj z opcji szukaj na forum.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


sobota, 14 kwietnia 2007, 12:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post Re: JAK ZROBIC - wszystko po kolei, pomozcie
brtk90 napisał(a):
Witam. Szukałem takiego konkretnego tematu ale nic nie znalazlem
orly? :mrgreen: to poszukaj jeszcze raz (identycznego nie ma ale ty pytasz o podstawy, ktora sa takie same dla wszystkiego). Z twoim kompem to raczej lipa do zabawy w kompresje, no ale jak masz czas i jestes cierpliwy... ja ci nie zabronie :twisted:

_________________
:mrgreen:


sobota, 14 kwietnia 2007, 14:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 20 kwietnia 2007, 18:29
Posty: 6
Post Re: JAK ZROBIC - wszystko po kolei, pomozcie
Kolego pomocy mam 2 kamerke poprzednia oddałem do sklepu, 2 działa tak samo, za chiny ludowe komputer mój ani kolegi nie widzi kamery podpiętej pod firewire. Kumpel ma kamerke jakaś cyfrową i jego odrazu się wykrywa a moja nie :-( juz nie mam sił na nią niewiem co robić czy znowu mam ja zwrócić?? Jak to Kolego robisz że Ci wykrywa? Mam fire wire w płyce głównej, kabelek 4 piny do kamerki i 6 pin do komputera. w biosie właczony jest port, sterowniki sa bo nie ma zadnych konfliktów ani błędów, podpinam kamerke włączam i na play i na kręcenie i nic.... zero reakcji kompa na wykrycie. Programy do zrzutu filmów jak pinacle też odrazu mówia że brak kamerki Prosze Pomózcie!! mój mail to djkac@op.pl jakby ktoś chciał mi tam pomóc


piątek, 20 kwietnia 2007, 18:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post 
djkac co ty z konia spadłeś w tym temacie, wpadasz ze swoim 2 kamerki pomóżcie, to temat brtk90, jak chcesz mu doradzić, no ale Ty sam niewiele wiesz.


piątek, 20 kwietnia 2007, 19:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 20 kwietnia 2007, 18:29
Posty: 6
Post 
ewistafo napisał(a):
djkac co ty z konia spadłeś w tym temacie, wpadasz ze swoim 2 kamerki pomóżcie, to temat brtk90, jak chcesz mu doradzić, no ale Ty sam niewiele wiesz.

rzepraszam ale dołączam się z problemem, kolega ma tą sama kamerke, może juz rozwiązał problem? a może ktoś inny mi i koledze pomoże? skąd mam wiedzieć? mogę założyć osobny wątek


piątek, 20 kwietnia 2007, 23:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 kwietnia 2007, 21:11
Posty: 41
Post 
djkac zamiast nowego wątku śledź LINK lub LINK


sobota, 21 kwietnia 2007, 09:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 20 kwietnia 2007, 18:29
Posty: 6
Post 
AJM napisał(a):
djkac zamiast nowego wątku śledź LINK lub LINK

Witam żaden z tych wątków jak narazienic mi nie mówi. karte mam wbudowaną wszystkie pliki sterowników są. Rozmawiałe ze specjalista mówił mi że niektóre kamerki maja brzydki numer z portem dv który działa tylko w jedną strone i taka kamera juz nie bedzie wykryta przez komputer. Nalezy użyć specjalnych jakiś nagrywarek. Kurcze czy ktos wogóle zgrał materiał z tego canonka? mam juz pustke w głowie


sobota, 21 kwietnia 2007, 11:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 15 kwietnia 2007, 21:11
Posty: 41
Post 
Specjalista mówiąc o porcie dv w jedną stronę miał na myśli zablokowany kierunek transmisji danych do urządzenia. Dużo kamkoderów posiada DV tylko w jedną stronę (out). A ja wskazujac wymienione wątki miałem na mysli ich śledzenie - zamiast pisać nowy wątek dołącz się tam - tematy są podobne.


Pozdrawiam


sobota, 21 kwietnia 2007, 18:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 20 kwietnia 2007, 18:29
Posty: 6
Post 
AJM napisał(a):
Specjalista mówiąc o porcie dv w jedną stronę miał na myśli zablokowany kierunek transmisji danych do urządzenia. Dużo kamkoderów posiada DV tylko w jedną stronę (out). A ja wskazujac wymienione wątki miałem na mysli ich śledzenie - zamiast pisać nowy wątek dołącz się tam - tematy są podobne.


Pozdrawiam

a czy port dv z opcją tylko wyjścia wyklucza połączenie kamery z komputerem?


sobota, 21 kwietnia 2007, 22:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
nie


niedziela, 22 kwietnia 2007, 08:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Degenerado i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL