Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 18:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Zmiana filmu DV 16:9 na 4:3 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 21 marca 2005, 15:20
Posty: 17
Post Zmiana filmu DV 16:9 na 4:3
Podczas rejestracji materiału przypadkowo zmieniono ustawienia prz nagrywaniu kamerą na 16:9.
Teraz chciałbym zmienić format na 4:3 /720 pix x 576 pix/
Próbowałem oczywiśćie VirtualDub i filtr resaizer ,ale nie mam taki problem z kompresją ,chciałbym uzyskać w pliku wynikowym ten sam format kompresje DV .Jak to zrobić ,jakiego kodeka użyć ?
Prosze o pomoc.


poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 17:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
poco zmieniac? zmontuj w 16:9, wypusc do pliku 16:9 i nagraj na dvd uzywajac opcji 16:9, to spowoduje ze na telewizorze 4:3 beda widoczne paski z gory ekranu a na tv panoramicznym bedzie obraz ladny i szeroki :D

Pozatym jedyna mozliwosc zmiany takiego obrazu to najprawdopodobniej zmiana "wielksoci pixela" a nie rozdzialki. 720x576 jest git.

_________________
:mrgreen:


wtorek, 1 maja 2007, 07:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 21 marca 2005, 15:20
Posty: 17
Post 
Dokładnie mam 2 czesci filmu jeden 4:3 i drugi 16:9 i musze je połaczyć.Chciałbym .avi dv 16:9 tak przygotować w Virtualdub, aby otrzymać
ten sam format .avi dv lecz o innej rozdzielczośći-proporcji boków 4:3 .Dodam ,że wykorzystam filtr w virtualdub resaize ,obetnę np. po 120 pix z każdego z boków szerokiego obrazu .Problem mam zasadniczy jaką ustawić kompresje ,jakim kodekiem ? kompresować, tak abym w pliku wynikowym uzyskał plik w kompresji DV .Może to banalne pytanie i proste ,ale z takimi największy problem, gdyz nie posiadam podstawowej wiedzy,jestem samoukiem ,a w necie najtrudniej znaleźć proste odpowiedzi.


środa, 2 maja 2007, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Jeśli już bawisz sie w VirtualDub'ie to nie pozostaje Ci nic innego jak doinstalować sobie kodek DV VFW (Video for Windows). Dla przykładu Panasonic DV Codec, Mainconcept DV Codec, Sony DV Codec - znajdziesz je napewno w jakimś codecpack'u. W VirtualDub'ie sobie przytniesz, przeskalujesz i skompresujesz.
Albo..... Co wydaje sie bardziej sensowne w programie którego używasz do montażu to zrobisz. Nie wiem czego używasz ale prawdopodobnie będzie się to nazywało Pan&Crop.
Ta druga opcja wydaje sie rozsądniejsza... przynajmniej dla mnie:)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 2 maja 2007, 15:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 21 marca 2005, 15:20
Posty: 17
Post 
Zainstalowałem Panasonic dv kodek i rozwiązało to wszystkie moje problemy .Dziekuje bardzo za pomoc


środa, 2 maja 2007, 16:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL