Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 16:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Czołowka w 4:3 a 16:9 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post Czołowka w 4:3 a 16:9
Witam,

mianowicie chodzi mi o taką rzecz. Potrzebuje przerobić czołowke z 4:3 do 16:9 jak to zrobić żeby nie stracić kształtów ?


piątek, 15 czerwca 2007, 20:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
wykadrować?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 15 czerwca 2007, 20:58
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 19:24
Posty: 142
Lokalizacja: Świdnica
Post 
Nie nie chodzi mi o wykadrowanie, tylko o funkcje panoramy lecz gdy takową właczam obraz zostaje zniekształcony.


piątek, 15 czerwca 2007, 21:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
no normalne że jak rozciągniesz obraz to sie zniekształci :wink:
więc zrób to przez wykadrowanie właściwego fragmentu obrazu.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 15 czerwca 2007, 21:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 grudnia 2005, 23:41
Posty: 13
Post 
To co chcesz zrobić wymaga podstawowej wiedzy na temat formatów o których mówisz. Ta podstawową wiedzą jest pixel ratio - co znaczy że obraz panoramiczny (mówimy cały czas o PAL'u) posiada pixle prostokątne, natomiat standardowy 4:3 posiada piksle 'prawie' kwadratowe.

Stąd to zniekształcenie o którym piszesz.
Możesz spróbować obejść aspect ratio ale niestety nie obejdzie się bez strat.

Np: używając After Effect'a 6.5 tworzysz scenę o parametrach:
Widescreen / 1024 x 576 / squarepix.

Uzyskasz wówczas pixle kwadratowe i format 16:9 na który będziesz mógł nakładac obraz bez zniekształceń. Po naniesieniu kompozycji exportujesz to do DV jako widescreen.


Tak najprościej mogę Ci to wytłumaczyć. Ale oczywiście to tez nie takie proste ponieważ nadal nie wyobrażam sobie jak nakładasz mniejszy format na większy bez poniesienia strat w jakości?


niedziela, 17 czerwca 2007, 22:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
w Vegas z obrazu 4:3 bardzo latwo mozna zrobic 16:9 bez strat


niedziela, 17 czerwca 2007, 23:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 grudnia 2005, 23:41
Posty: 13
Post 
przez dodanie czarnych marginesów - góra i dół, ale to nie jest 16:9.


poniedziałek, 18 czerwca 2007, 07:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Pan&Crop obetnie Ci odpowiednie fragmenty obrazu i masz DV Widescreen :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 18 czerwca 2007, 10:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
Pulower napisał(a):
przez dodanie czarnych marginesów - góra i dół, ale to nie jest 16:9.


widac ze nie znasz mozliwosci Vegas ;)

W pan/crop dajesz ustawienia na 16:9 widescreen, ustawiasz projekt na pal dv widescreen, renderujesz do avi. widescreen w dv i wychodzi bardzo ladny 16:9.

To samo mozna robic ze zdjeciami.


poniedziałek, 18 czerwca 2007, 13:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 23 stycznia 2007, 10:51
Posty: 5
Post 
Witam,
Programik (Vegas) ciekawy, dopiero go poznaję.
No i mimo wszystkich ustawień, które podałeś wyrenderowany avik ma format 4:3. I tak naprawdę zadany efekt panoramy widać tylko w okienku preview.
A może moje trialowa wersja ma ograniczenia?

Pozdrawiam


czwartek, 28 czerwca 2007, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
Slav napisał(a):
Witam,
Programik (Vegas) ciekawy, dopiero go poznaję.
No i mimo wszystkich ustawień, które podałeś wyrenderowany avik ma format 4:3. I tak naprawdę zadany efekt panoramy widać tylko w okienku preview.
A może moje trialowa wersja ma ograniczenia?

Pozdrawiam



Dziala, dziala...
musisz w pan/crop zmienic proporcje obrazu na 16:9, pozniej ustawienia projektu zmienic na pal widescreen (wtedy w oknie podgladu znikna pasy gora/dol, a obraz troche sie rozciagnie w pionie), nestepnie renderujesz do np. pal dv widescreen .avi i tyle.


czwartek, 28 czerwca 2007, 16:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL