Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 17:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 efekt jak z prawdziwego klipu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 czerwca 2007, 22:06
Posty: 2
Post efekt jak z prawdziwego klipu
witam,
mam problem, jestem poczatkujaca nie wiem jak przy nagrywanieu osiagnac efekt jak z prawdziwgo klipu. Wiec musze nagrac pewien teledysk, ale jak kazdy wie ze przy nagrywaniu kamerą i po zrzuceniu tego na komputer nie ma jakosci jak z prawdziwego filmu tylko jak na nagraniu z wesela czy z urodzic babci. Mam nadziej, że wiecie o co chodzi :) I sie zastanawiam czy to zalezy od jakies profesionalnej kamery czy ozna to jakos obrbic na programie??Prosze pomozcie biednej zagubionej kobiecie :D


środa, 27 czerwca 2007, 22:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Co do obrazu i kamery:
Do pogooglania (na wikipedii i forum sporo znajdziesz)

przeplot (50i)
skanowanie progresywne(24p lub 25p)
cinemaframe
cinematone
korekcja kolorów
filtry optyczne (np cokin)

do tego dochodzi umiejętne oświetlenie planu.


Dalej:
montaż, montaż, montaż.


no i jest teledysk, jedna z trudniejszych form na początek.

_________________
ETC Grupa Filmowa


środa, 27 czerwca 2007, 23:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 czerwca 2007, 22:06
Posty: 2
Post 
dzięki bardzo tylko mam jeszcze jedno pytanie jakimi programami mogę to wszystko zdziałać?


czwartek, 28 czerwca 2007, 00:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 listopada 2002, 22:25
Posty: 45
Post 
Witam
Na samym poczatku zabawy w teledyski powinnas usunac przeplot (interlace), potem dodac panorame i troche nasycic kolorem, lub moze sepia.
Efekt ? Na pewno inny niz z filmu od babci z imienin. To co opisalem powyzej zrobisz kazdym programem do montazu. To na poczatek.
A nastepnie eksperymenty tak jak wyjasnil kolega wyzej.
PZDR AND


czwartek, 28 czerwca 2007, 01:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 17:54
Posty: 344
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nie programy tylko sprzęt i umiejętności są tu potrzebne, programowo tylko montaż i ewentualna korekcja barwna

_________________
ETC Grupa Filmowa


czwartek, 28 czerwca 2007, 15:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 września 2006, 22:21
Posty: 58
Post 
Witajcie !

Nie chcialem zakladac nowego posta bo moje zapytanie "zmiesci" sie w tym juz zalozonym przez kolezanke...

Uzywam AP 2.0 pro, nagrywam na kamerze z przeplotem (25i),potem importuje film do premiere (projekt rowniez 25i (DV PAL, 25fps)),ale chcialbym pewien fragment z tego projektu przekonwertowac do 24p ( czyli z 50 pol stanowiacych 25 klatek stworzyc 24 klatki bez przeplotu), znalazlem w sieci swietny artykuł ktory opisuje jak cos takiego zrobic pod Media Composer Adrenaline,ale pod premiere nigdzie nie znalazlem :( interpolacja pól, czy najnormalniejszy always deinterlance jest dla mnie niewystarczajacy..gdyz w pierwszym wypadku powstaje cos na wzor blend dwoch pol (nizsza jakosc), zas w drugim po prostu zduplikowania jednego z pol ktore potem tworzą jedną pełną klatke..tak czy inaczej powstaje 25fps....a jak zrobic tak jakbym chciał ?

Dodatkowo nasuwa sie pytanie jak bedzie wygladał taki film np po eksporcie do mpeg2 dvd w 25i, teoretycznie 25klatek (50pol) jest na tyle "pojemne" ze powinno sie dac opisac 24p i na TV bedzie to wygladlo jak 24p a nie 25i ?

Z gory wielkie dzieki wszystkim ktorzy zechcą mi pomóc/doradzic ;)

pozdrawiam


piątek, 27 lipca 2007, 00:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post Re: efekt jak z prawdziwego klipu
aniusia napisał(a):
witam,
mam problem, jestem poczatkujaca nie wiem jak przy nagrywanieu osiagnac efekt jak z prawdziwgo klipu. Wiec musze nagrac pewien teledysk, ale jak kazdy wie ze przy nagrywaniu kamerą i po zrzuceniu tego na komputer nie ma jakosci jak z prawdziwego filmu tylko jak na nagraniu z wesela czy z urodzic babci. Mam nadziej, że wiecie o co chodzi :) I sie zastanawiam czy to zalezy od jakies profesionalnej kamery czy ozna to jakos obrbic na programie??Prosze pomozcie biednej zagubionej kobiecie :D
jaki sprzet taki film :D

_________________
:mrgreen:


piątek, 27 lipca 2007, 08:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post 
Kluczowym znaczeniem dla jakości materiału w formacie DV czy HDV jest stratna kompresja , oraz precyzja z jaką jest próbkowany kolor. Są to zagadnienia trudne do ominięcia dla początkujących. Jednak poznawanie , wprowadzanie swoich pomysłów oraz najnowszych rozwiązań w tym zakresie pozwala zbliżyć się do jakości profesjonalnej. Ważne aby już przy zakupie kamery o tym pomyśleć i nie kupować takiej jak ma mój kolega a raczaj wybierać taką z której można uzyskać niekompresowany do tych stratnych formatów sygnał. Również oprogramowanie nie jest bez znaczenia. Często oszczędzając parę groszy dostajemy knota, który ciągle z nami walczy a o jakości nawet nie można pomarzyć.
Poznawać, poznawać jeszcze raz poznawać i nie ulegać radom typu uśuń przeplot będzie lepiej.

Pozdrawiam


piątek, 27 lipca 2007, 10:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 września 2006, 22:21
Posty: 58
Post 
ok, rozumiem, ale czy ma ktos pomysl jak zrobic to o czym wspomnialem w swoim poscie ?

Nawiasem mowiac : czy wam tez tak dretwo chodzi to forum ( szybkosc ) ? :evil:


piątek, 27 lipca 2007, 12:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
na co dzień używam Opery i forum nie działa. jeśli użyje IE6 to działa. w pracy mam też IE6 ale i tam nie działa :?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 27 lipca 2007, 19:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 września 2006, 22:21
Posty: 58
Post 
Croolick napisał(a):
na co dzień używam Opery i forum nie działa. jeśli użyje IE6 to działa. w pracy mam też IE6 ale i tam nie działa :?


ja uzywam firefoxa i czasem na prawde niemozliwoscia jest zeby uruchomic to forum :( .. na pewno to nie wina łacza, bo inne stronki chodzą szybko.. ale wracajac do pytania czy jest ktos w stanie mi doradzic ? jak zrobic konwersje o jakiej wspomnialem w samym premiere ?

pozdrawiam
;)


sobota, 28 lipca 2007, 10:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 8 października 2006, 22:17
Posty: 75
Lokalizacja: Eire
Post 
http://www.sfx.com.pl/artykuly/filmlook/filmlook.html
może pomoże

_________________
Ireland In My Eyes new==>Belfast Motor Show
ASUS P5Q DeLuxe / Q9550 / 4x2Gb ddr2 Crucial BallistiX 6400 4-4-4-12 / ATI HD4890 OC/ 2,25Tb HDD / Sony HDR-HC9E


czwartek, 2 sierpnia 2007, 00:17
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 września 2006, 22:21
Posty: 58
Post 
dzieki mastertomster ! na prawde pomocna stronka ;)

Niestety z technicznego punktu widzenia nie ma na niej wskazowek do zrobienia tego o co mi chodzilo ;/

kombinuje dalej...

pozdrawiam ;)


czwartek, 2 sierpnia 2007, 22:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL