Teraz jest sobota, 31 października 2020, 09:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak wyliczyć bitrate? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post Jak wyliczyć bitrate?
Mam na timeline zrobiony film - ok.35 minut. Uzywam Ulead Video Studio 7.0. Jak obliczyć wartość bitratu aby wszystko zmieściło sie na płytce 700MB? Skorzystałem z kalkulatora do obliczania bitratów i wyliczył mi ok 2680kb/s z i z taką wartością skompresowałem film. Ale problem w tym ze to pasuje tylko do kompresji obrazu. Kiedy program skończy kompresować obraz zaczyna kompresoweać dźwięk i wtedy dochodzi jeszcze z 400MB i finalny plik ma romiar ponad 1GB. Jak sobie poradzić z kompresją dźwieku aby całość nie zajmowało tak duz miejsca?


poniedziałek, 5 maja 2003, 12:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Zasadnize pytanie.
A jakim kodekiem kompresujesz?

Divx, Mpeg2, VCD, ...
I jakim cudem dźwięk do 35 minutowego filmu zajmuje 400MB????
rozumiem że jest on bez żadnej kompresji jeśli spojrzy się na jego wielkość. A chyba nie o to chodzi...
Do Divx dzwięk kompresujesz w mp3, do VCD - mpeg1 layer2 (ale to UVS7 robi automatycznie).

więc dokładnie określ jaki format Cię interesuje. A wtedy coś można doradzić.

emes


poniedziałek, 5 maja 2003, 13:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
sorry!!! kompresuję DivX-em 5.02. Proces kompresji wygląda mniej więcej tak, że na podgladzie widze na bieżąco kompresowany film, gdy film dochodzi do końca rozmiar pliku wynosi ok.700MB ale skompresowane jest ok. 90%. Po skompesowaniu pozostałego 10% rozmiar pliku ma ok. 1,1GB.


poniedziałek, 5 maja 2003, 14:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post OK
Czyli powinieneś skompresować również dźwięk, bo myślę że nie jest on faktycznie kompresowany. 35 minutowy, nieskompresowany dźwięk ma właśnie prawie 400MB (minuta ponad 10MB). Więc w ustawieniach VideoStudio musisz pogrzebać i wybrać metodę kompresji dźwięku na mp3.
No i musisz dźwięk uwzględnić w bitrate. Jeśli kalkulator pokazał Ci 2680kbit/s to powinieneś od tego odliczyć bitrate na dźwięk. Np 160kbit/s na dobrej jakości mp3. Wtedy zadajesz mu 2520 (dla bezpieczeństwa mniej bo podczas łączenia w całość divx i mp3 może się okazać że suma końcowego avi jest wyższa niż suma odrębnych plików.
Jesli w UVS7 sobie nie poradzisz to zrób plik avi z dzwiękiem jak dotychczas, ale z obniżonym bitrate (jak wyżej), załaduj plik do VirtualDuba i tam przekonwertuj dźwięk (ustaw Audio na FullProcessing i w Compression wybierz mp3(np Lame - jeśli masz takowe drivery w systemie, jesli nie to może masz Frauhofera), a w Video zaznacz Direct Stream Copy. W ten sposób Video zostanie nie ruszone, a dźwięk skonwertowany do mp3.

Powodzenia

emes


poniedziałek, 5 maja 2003, 15:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Dzięki Emes, spróbuje jeszcze tak jak mi podpowiadasz. Ja zrobiłem międzyczasie tak: ustawiłem bitrate tyle ile mi wyliczył kalkulator tj, 2680. w efekcie otrzymałem plik ok. 1.1GB. Wpakowałem do VirtualDuba, wyciągnąłem ścieżke dźwiękową w formacie *.wav, a pózniej skompresowałem wszytko jeszcze raz w Gordian Knocie. W rezultacie otzrymałem plik o wielkości jaką chciałem. Zastanawiam sie tylko czy dwukrotne kompresowanie jednego pliku wideo (tak jak ja zrobiłem) a jednokrotne od razu z mniejszym bitratem (tak jak ty proponujesz) wpływa na jakość obrazu czy w rezultacie otrzymuje sie jakośćiowo to samo?
Ale dlaczego bezpośrednio w UMS7 nie moge dokonać kompresji dźwięku? Nie znalazłem opcji aby dźwięk dało sie skompresować do mp3. W liście formatów kompresji dźwieku nie mam mp3.


wtorek, 6 maja 2003, 07:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Kodek
A masz kodek mp3 w systemie?
Jeśli nie to podeślę Lame'a wersję ACM - czyli widzianą przez wszystkie programy. Może wtedy pójdzie....

emes

PS. Swoją drogą sprawdzę dziś w UVS7 czy jest tam mozliwość kompresowania różnymi kodekami w tym mp3.


wtorek, 6 maja 2003, 08:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
mam kodek mp3 zainstalowany razem z Gordian Knotem ale nie jest on widziany w UVS7 (nie UMS7 jak ostatnio przez pomyłke napisałem), ale jesli możesz to podeslij mi ten ACM, trzeba kombinować... :)


wtorek, 6 maja 2003, 08:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
emes ma całkowita rację najwyraźniej nie kompresowałeś dźwięku, myślę, że dźwięk w wynikowym klipie szybciej by się skompresował za pomocą Virtual Bub-a. Swoją drogoą czy ma ktoś jakiś mądry kalkulatorek bitrate przeliczający dla rozmaitych kodeków? Wdzięczny będę za jakiś link do takiego programiku. Pozdrawiam


środa, 7 maja 2003, 21:28
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL