Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 10:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Przezroczyste tło w napisach z Heroglyph 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post Przezroczyste tło w napisach z Heroglyph
Witam wszystkich po dłuższej przerwie.

Mam problem. Tworzę sobie napis z gotowych szablonów w Heroglyph 2.5, napis ma w tle taką "krateczkę/szachownicę", która jest najczęściej stosowana by zaznaczyć tło przezroczyste (brak tła), eksportuję do avi. I gdy próbuję wstawić te napisy w Pinnacle 9.4.2, to mama filmik nie z bezbarwnym tłem, a właśnie z szachownicą, co z tym fantem zrobić?

Od razu mówię, że kluczowanie kolorem nie sprawdza mi się, ponieważ napisów jest kilka, niektóre bardziej transparentne i kluczuje mi też te transparentne- po prostu ich na filmie nie widać...

Z góry dziękuję za pomoc.


czwartek, 16 sierpnia 2007, 11:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
A F12 nie działa? :wink:


piątek, 17 sierpnia 2007, 07:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
Działa, działa i to całkiem nieźle w większości programów bo F12 zamyka Heroglypha a Pomoc to F1 :-P. Jednak nie znalazłam w Pomocy odpowiedzi (zanim tutaj zapytałam sprawdziłam wcześniej tam, więc niestety strzałka ironii wystrzelona nie w tą stronę, co trzeba :-) ).

Mam Heroglypha po angielsku, ale mimo na prawdę bardzo dobrej znajomości języka nic tam nie znalazłam, zresztą "transparency" i "background" to można nawet ze słownikiem znaleźć. ;) a tam nie ma nic na temat eksportu do avi i takich problemów.

Albo, kurczę, ja już na prawdę czytać nie umiem...

[ Dodano: Pią Sie 17, 2007 2:57 pm ]
Ok. Sądząc po stosunku ilości wyświetleń do ilości odpowiedzi, po prostu nikt nie wie, jak to ugryźć i nawet F12 (w Heroglyph F1) nie pomaga ;-).


piątek, 17 sierpnia 2007, 09:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Odpalam jako plugin w NLE i wysyłam jako projekt do NLE . Jeśli nie dajesz rady , tylko przez avi , to utwórz tło niebieskie/zielone i dopiero wkluczuj w NLE .


piątek, 17 sierpnia 2007, 16:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
Próbowałam właśnie kluczować, ale wtedy giną mi te napisy półprzezroczyste, bo je też wykluczowuje.

Pewnie zabrzmi to głupio, ale: Co to jest NLE ? :roll:


piątek, 17 sierpnia 2007, 17:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
NoLineEdition - określenie ogólne programów do obróbki nieliniowej np.Pinnacle .


piątek, 17 sierpnia 2007, 20:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
Dzięki za wyjaśnienie.

Mam właśnie Pinnacle, ale opcja Heroglyph jest nieaktywna (kłódka) a dla jednego napisu nie będę kupować aktywacji, jakoś wybrnęłam innym rozwiązaniem, choć nie jest to do końca co sobie wymyśliłam. Ale: Jak się nie ma co się lubi... :-)


piątek, 17 sierpnia 2007, 22:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
W tym co napisałem F12 nie F1 nie ma nic z ironii choć to sposób z AP Pro.

Nie znam Pinnacla ale spróbuj tak.
Otwórz Hero, zrób co trzeba, a wynik zapisz jako plik projektu hprj
Następnie zaimportuj ten plik do Pinnacla jak każdy inny i połóż na Timeline.

Nie wiem czy ten sposób zadziała ponieważ Pinnacle to dziwny program ale np. w Ulead Video Studio działa.



Ewentualnie tradycyjny eksport:

Obrazek


piątek, 17 sierpnia 2007, 23:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:47
Posty: 33
Post 
Witam, z tą ironią to ja tak sobie, w przypływie dołka...

Nie da się wrzucić samego projektu do Pinnacle, wyeksportowałam do avi i trochę zmieniłam koncepcję.

A Pinnacle faktycznie dziwny, ale łatwy w obsłudze i tani... A "jaka płaca, taka praca" ;-) to chyba z czystym sumieniem do Pinnacle można zastosować :)


sobota, 18 sierpnia 2007, 08:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL