Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 16:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Jak rozdzielic Ujęcie klatka po klatce 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 19:12
Posty: 69
Post Jak rozdzielic Ujęcie klatka po klatce
Na wstepie chce uzyskac taki EFFECT blue box czy green screen nie wchodzi w gre bo to beda materiały nagrywane na powietrzu
Wiem ze jedna z mozliwosci to kolorwanie klatka po klatce niby uciazliwe ale nie jest az tak zle problem wtym ze neiwiem jak to rozdzielic aby uzyskac z kazdej sekundy te 25 klatek, dzwiek juz sobie daruje dogram pozniej
Edytowac bede w photoshopie ale otworzyc czysto filmu sie niestety nie da


wtorek, 21 sierpnia 2007, 21:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
no dawak klipy do VirtualDub (czy też jakikolwiek NLE) i zapisz jako sekwence plików graficznych...
chociaż niektóre programy do edycji posiadają opcje maskowania a nawet malowania po klatkach...

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 21 sierpnia 2007, 21:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 19:12
Posty: 69
Post 
after effect posiada malowanie ale wole na spokojnie nie obciazajac procesora


wtorek, 21 sierpnia 2007, 22:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 grudnia 2005, 11:29
Posty: 59
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post 
witam
Zadałeś pytanko to Ci odpowiem-wyeksportuj do PS.ten klip w formacie filmstrip i tam będziesz go mógł otworzyć z rozbiciem na klatki.Ten efekcik to trochę nie tędy droga,ale powodzenia.
michalmacpro

_________________
MacPro Two 2.93 6-Core Intel Xeon
32 GB-RAM
MacBook Pro 2.6 i7QC Retina 16GB-RAM
FinalCutStudio3, Final Cut Pro X, Matrox MXO-2,Canon C100x2, 1DMarkIV, 5DMarkIII, 5DMarkIIx2, 60D,


wtorek, 21 sierpnia 2007, 22:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 22 grudnia 2005, 21:22
Posty: 237
Lokalizacja: Białystok
Post 
... A mógłbyś wyjaśnić jak ten efekt uzyskać bo też mnie interesuje ...


wtorek, 21 sierpnia 2007, 23:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 19:12
Posty: 69
Post 
wiem ze z lekka sobie utrudniam a moze znasz łatwiejsza? znalazłem tutoriala ale do Vegas jak majac 3 takie same klipy troche masek uzyskac gotowy efekt ale nie rozumiem wszystkiego zeby przełozyc to do After effect bo na tym programie pracuje


środa, 22 sierpnia 2007, 00:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 9 lutego 2007, 17:30
Posty: 127
Lokalizacja: Głuchołazy
Post 
I w vegasie da się to zrobić (zamalowywać tło) bezpośrednio na time line. dajesz dwa klipy: na dolnym obrazek tła, czyli w palety dostępnych w Vegasie plansz wybierasz niebieskie pole. Nad tym klipem umieszczasz film, z którego chcesz wyciąc tło. Potem na klipie filmowym wybierasz ( na końcu klipu w ostatniej jego klatce są dwie ikonki. Wybierasz tą Event Pan/Crop. W nowym oknie u dołu jest time line, jeśli nie ma, schowała się pod kraweðz okna, po prostu najeðz tam i wyciągnij time line do góry. Potem wybierasz Mask, z lewej ikona piórka i obrysowywujesz postać. Postac pozostanie, a to pozostałe to pojwi się z spod spodu z time line podkład, który tam dałes, czyli niebieskie pole. Można to zrobić również UleadMedia Studio, ma on wbodowany Rotoscoping, więc wystarczy wyeksportowąc mateiał, tzn. wyredenrowac ten fragment do pliku np. MPEG, owtorzyć w VideoPaincie i rysowac co się żywnie podoba, klatka po klatce. Pamietaj tylko o jednym ograniczeniu, głupim niceo - Video paint potrafi naraz przyjąc pliki nie większe niż 30 klatek, więc musizsz eksportowac najwyżej materił 1 sekundowy (25 klatek) do VideoPainta i ewentualnie obrabiac na raty, po jednej sekundzie a następnie posklejać to do siebie z dowolnym sofcie do edycji wideo.


środa, 22 sierpnia 2007, 10:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
a spróbuj zrobić coś w rodzaju Difference Matte (AAE i AP mają to):
użyj klatki bez postaci i reszty klipu z postacią i w ten sposób albo uzyskasz samą postać na przezroczystym tle albo tło z wyciętą postacią. To jest jeden ze sposobów kluczowania.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 22 sierpnia 2007, 16:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL