Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 22:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 problem z BorisFX 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 20 lipca 2007, 09:20
Posty: 5
Post problem z BorisFX
Witam wszystkich. Pracuję obecnie na AP 1.5. Problem mój polega na tym ,że gdy dodaję przejścia borisfx pomiędzy klipami zrywa mi czasami cały program AP. A drugi problem polega na tym ,że po renderingu niektórych przejść lub pluginów boris zotają czarne "pola".
Próbowałem zarówno borisa w wersji 8 jak i 9. Czy do borisa potrzebna jest karta montażowa? aby polepszyć prace i wyeliminować niedogodności?


środa, 5 września 2007, 13:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Karta nie jest potrzebna a jedynie silny CPU i min 1GB RAM i tyle.

Boris służy do projektowania różnych efektów i działa jako odrębna aplikacja. W programach edycyjnych zawsze pojawiają się "wtyczki" w sekcji FX-ów, które odpalają Borisa i edytują zaznaczony efekt.

Co do czerni na efektach to trzeba nałożyć filtr np chroma keyer i odseparować czarny kolor i to wszystko

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 5 września 2007, 13:30
Zobacz profil
Online
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post 
a masz oryginal ???? bo oryginal chodzi bez zadnego cudowania z kolorami, natomiast cracki do ostatnich wersji borisa generuja taki efekt o jakim mowisz


środa, 5 września 2007, 13:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 20 lipca 2007, 09:20
Posty: 5
Post 
To mam jeszcze jedno pytanie do kolegi AO. Jeżeli boris fx to oddzielna aplikacja powiedz mi jak wstawić efekt do AP bez jego uruchamiania. Czy to jest możliwe ? Ja żeby zamieścić efekt lub inne rzeczy z borsa muszę pracować w AP.
Proszę o padnie schematu pracy AP z Borisem jak się go wykorzystuje ? CZy z timline czy w inny sposób? Jestem nowicjuszem w pracy z borisem ......


środa, 5 września 2007, 14:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nie pracuję w AP.
W Vegas efekt wstawiam po kliknięciu wtyczki Borisa w sekcji VideoFX.
Odpala mi się aplikacja, w której mam już dany fragment na TL i po prostu to edytuję.
Jeśli chodzi o inne efekty, wykonuję głównie "nakładki", które eksportuję do pliku SWF.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 5 września 2007, 15:23
Zobacz profil
Online
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post 
wersja borisa do premiera instaluje sie jako transition i jako filtr video, nie ma kombinacji, drag and drop i jest

jesli masz wersje stand alone, uruchamiasz borisa, wybierasz kompozycje, wczytujesz do niej materialy i robisz export do avi ktory potem wrzucasz do premiera ( robota bez sensu skoro jest wersja dzialajaca jako plugin )


środa, 5 września 2007, 22:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Degenerado i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL