Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 09:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jak zrobić takie pasy? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 10:10
Posty: 6
Lokalizacja: Wadowice
Post Jak zrobić takie pasy?
Witam. Składam sobie różne filmiki, tzn. próbuje i widziałem na jednym z filmów od profesjonalistów, "takie" pasy. Teraz sobie przerabiam kolekcje rodzinne z VHS na DVD i podoba mi się ten motyw.
Owe pasy można zobaczyć w zrzucie z ekranu w załączniku. Chodzi mi o takie przyciemnienie z góry i dołu oraz o oddzielającą je białą linie.
Używam. Adobe premiere pro.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
p.s.
Zapomniałem dodać, że takie "promienie" od czcionki też mnie interesują, pamiętajcie, że jestem laikiem :)

_________________
GG#4597283


poniedziałek, 12 listopada 2007, 00:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 3 sierpnia 2007, 10:26
Posty: 179
Post 
ehh...


poniedziałek, 12 listopada 2007, 00:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 10:10
Posty: 6
Lokalizacja: Wadowice
Post 
wiem, że dla profesjonalistów jest to (jak można zauważyć wyżej) "ehh..." ale dla mnie to poprostu ciekawostka której chciałbym się nauczyć...

_________________
GG#4597283


poniedziałek, 12 listopada 2007, 00:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Na szybkiego zrobiłem plik, który po rozpakowaniu musisz wczytać do premiere na pytanie jak go otworzyć wybierz odpowiedź "tlo kopia", teraz musisz dać to na ścieżkę video2, lub inną wyższą - powyżej innych plików na time line. To jest jedna trzecia pracy.
Sekwencji poniżej czyli filmikowi musisz nadać kolor Sepii. Nie znam Twojego Premiere, jeśli nie ma tego w funkcjach to kolejno usuwa się kolor, później balansuje kolor nadając wartości: red 120 / green 85 / blue 40. To oczywiście nie jest jedyna metoda otrzymania tego co chciałeś, lecz na szybkiego tak to sobie wymyśliłem, warto też na tym przykładzie zobaczyć, jak ważne jest posiadanie duetu Premiere & Photoshop, gdyż tego pliku jaki załączam poniżej nie zrobi się tak prosto w żadnym innym programie.
Trzeci etap to napisy, które jak sądzę efekt promieni mają nadany przez jakąś nakładkę typu Hollywood FX, lub temu podobną, ale to już niech wypowie się ktoś inny (ja tego nie mam - nie wiem).
Pozdrawiam gorąco


poniedziałek, 12 listopada 2007, 02:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
...warto też na tym przykładzie zobaczyć, jak ważne jest posiadanie duetu Premiere & Photoshop, gdyż tego pliku jaki załączam poniżej nie zrobi się tak prosto w żadnym innym programie.


Niestety nie do końca się zgodzę... bardzo prosto można to zrobić wciskając F9 w Premiere Pro... :)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


poniedziałek, 12 listopada 2007, 09:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Richi_TDI napisał(a):
Niestety nie do końca się zgodzę... bardzo prosto można to zrobić wciskając F9 w Premiere Pro...

Potwierdzam. F9 i nie trzeba nawet odpalać Photoshopa.
Montażysta Darek A. napisał(a):
Trzeci etap to napisy, które jak sądzę efekt promieni mają nadany przez jakąś nakładkę typu Hollywood FX, lub temu podobną

Tutaj był zastosowany nie Hollywood FX tylko filtr Shine z grupy Trapcode.

Pozdrawiam

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


poniedziałek, 12 listopada 2007, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 636
Post 
mmstudio napisał(a):
Tutaj był zastosowany nie Hollywood FX tylko filtr Shine z grupy Trapcode.

lub któryś z filtrów Vitascene :mrgreen:


poniedziałek, 12 listopada 2007, 12:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Digital napisał(a):
mmstudio napisał(a):
Tutaj był zastosowany nie Hollywood FX tylko filtr Shine z grupy Trapcode.

lub któryś z filtrów Vitascene :mrgreen:

Nie wiem. Nie uzywam Vitascene. Ale taki efekt robię czasami pluginem Shine.

Pozdrawiam


poniedziałek, 12 listopada 2007, 12:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 10:10
Posty: 6
Lokalizacja: Wadowice
Post 
Dziękuje, bardo za maskę ale można jakieś bliższe info o napisach?

_________________
GG#4597283


poniedziałek, 12 listopada 2007, 20:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Ej bysiek_s_k przecież już wszystko Ci powiedzieli czyż nie?
Teraz tylko wygooogluj co nieco z tego co mówią i już :wink:

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 12 listopada 2007, 22:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 10:10
Posty: 6
Lokalizacja: Wadowice
Post 
TOKKSA, miło widzieć :wink: Chyba nie macie za złe, że kadr z waszego klipu wziąłem :wink:
A tak na marginesie to... zaje***ście składacie filmy :D Studniówka -> cud, miód i orzszki 8)

_________________
GG#4597283


poniedziałek, 12 listopada 2007, 22:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Nieładnie, nieładnie :wink: ale jak juz tak zrobiłeś to trudno...dzięki za pochlebne słowa. Pozdrawiam i życzę wiele cierpliwości przy składaniu filmu :D

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 12 listopada 2007, 22:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 12 czerwca 2005, 19:34
Posty: 44
Lokalizacja: Maków Mazowiecki
Post 
a może wiecie jak taki napis w ediusie zrobić????


wtorek, 13 listopada 2007, 11:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 25 grudnia 2005, 15:55
Posty: 211
Lokalizacja: waw
Post 
Cytuj:
a może wiecie jak taki napis w ediusie zrobić????

PiP? Pokombinujcie troche, to daje wiecej radochy niz gotowiec z forum...

BTW: jeju ale dawno mnie tu nie bylo :)


wtorek, 13 listopada 2007, 12:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 12 czerwca 2005, 19:34
Posty: 44
Lokalizacja: Maków Mazowiecki
Post 
Cytuj:
PiP? Pokombinujcie troche, to daje wiecej radochy niz gotowiec z forum...

BTW: jeju ale dawno mnie tu nie bylo

Nie chodzi mi o gotowiec, ale aby mnie naprowdzić na taki efekcik

P.S. A Słońce i tak kręci się wokół Ziemi.


środa, 14 listopada 2007, 01:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL