Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 15:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Kanał Alpha 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 21:29
Posty: 80
Lokalizacja: POLSKA łódzkie
Post Kanał Alpha
Witam wszystkich forumowiczów. Więc kwestia mojego problemu wygląda tak że mam ruchome elementy zapisane w formacie .avi z tym że one jakby nie było zajmują strasznie dużo miejsca, np. napis długości 10 sekund i rozdzielczości 720*576 zajmuje ponad 200mb. Zastanwaiłem się czy można zapisać kanał alpha w innych plikach np. mov czy czymś innym. jestem gotów zakupic taki kodek jeśli okarze się płatny ale tylko wtedy kiedy będę miał pewność że dam radę zapisać takowy plik z kanałem alpha. Dla dokładności chodzi mi tutaj o pracę z programem After Effect i jak najmniejsze rozmiary plików wyjściowych. Widziałem takie animki kiedyś na stronkach Digital juice i innych, więc moze ktoś coś doradzi??
Z góry dziękuje za pomoc.


wtorek, 22 stycznia 2008, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
To nie jest moim zdaniem dobra droga - płacić za jakieś kodeki lub oprogramowanie a dysk dalej pozostanie zbyt mały ?
Proponuję dodatkowy dysk HD do edycji (tak się poprawnie to robi) o dużej pojemności. Ceny dobrych dysków znacznie się obniżyły tj. do ok 1zł za 1 GB. Załóż np 250 GB - Wówczas Twój plik 200 MB nie stanowi żadnego ciężaru !
Pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


wtorek, 22 stycznia 2008, 15:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3261
Post 
spróbuj darmowy "lagarith"

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 22 stycznia 2008, 22:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Każdy dobry program do edycji video posiada możliwość eksportowania do *.mov i ta droga wydaje się być najrozsądniejszą (pomijając magazynowanie na dysku). Nie bez powodu Digital juice właśnie w takim formacie oferuje swoje pliki, gdyż jest to swoisty kompromis jeśli chodzi o jakość nad wielkością, no i z zachowaniem Alpha.
Warto dodać, że takie 200MB to żadna wielkość identycznej długości sekwencja potrafi niekiedy przekraczać 2GB, ale takowe pliki często kompresowane np. winrar-em również nieco maleją na wadze nie tracąc na jakości.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 24 stycznia 2008, 07:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 marca 2007, 21:29
Posty: 80
Lokalizacja: POLSKA łódzkie
Post 
Witam. Wszystko ładnie tyklo właśnie mój problem polega na tym że w mov. nie zapisuje mi kanału Alpha i nie wiem jak z tym ruszyć?? I tu cały pies pogrzebany.


czwartek, 24 stycznia 2008, 16:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Bardzo wiele pracowałem przy tworzeniu animacji i jak ja to robiłem:
- animację już z usuniętym tłem eksportowałem do postaci QT jako składowa obrazów PNG (choć niekoniecznie) i tu ważne, by była ona zapisana w 32 bitowej palecie kolorów.
- wczytana taka ponownie na timeline bez problemu pozwalała kluczować się wybierając Alpha Channel
Obawiam się jednak, że owe ruchome elementy, które masz zapisane jako avi zostały jak gdyby spłaszczone (nie mają warstw) i jako jedna warstwa pozbawione są kanału Alpha, a co za tym idzie kluczowanie automatyczne może być już niemożliwe.
Pozdrawiam gorąco


czwartek, 24 stycznia 2008, 18:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL