Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 13:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 czy do montażu trzeba używać najwyższą rozdzielczość 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post czy do montażu trzeba używać najwyższą rozdzielczość
Witam
Czy jest możliwy montaż filmu na plikach o małej rozdzielczości, a później gotowy projekt jeszcze raz zgrać z kamery już w rozdzielczości maksymalnej?


poniedziałek, 26 maja 2003, 11:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Oczywiście, że jest możliwy taki montaż. Tylko pamiętaj o jednym. Jeżeli zmienisz rozdzielczość na mniejszą to powrót do rozdzielczości wyższej nie przywróci Ci jakości, którą miałeś przed zmianą.

_________________
hi-rek


poniedziałek, 26 maja 2003, 12:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
zgadza się, całkowicie to rozumiem.
Tylko jedno mnie zastanawia - gdzieś czytałem już nie wiem gdzie, że pewien gość po zgraniu na dysk z małą rozdzielczością, dokonaniu przeróbek i montażu filmu kasował te małe pliczki z dysku i (korzystając pewnie z informacji o projekcie) zgrywał jeszcze raz z kamery ale tym razem z rozdzielczością maksymalną. W ten sposób zgrywany powtórnie materiał był już gotowy do prezentacji.
Jest to możliwe???


poniedziałek, 26 maja 2003, 12:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Chyba masz rację. Teoretycznie jest to możliwe. Tylko nie bardzo rozumiem po co tyle zbędnych czynności. Zastosowanie tego widzę tylko w przypadku, gdy pracuje się nad projektem na wielu komputerach i jest konieczne "przenoszenie" projektu z jednego na drugi. Ale i tu pojawiają się problemy z np. identycznym umieszczeniem wszystkich plików w tak samo nazwanych dyskach i folderach, z ewentualnymi plikami wynikowymi przeliczanych fragmentów filmu. A nawet gdyby z tym sobie by poradzono to np. pliki wynikowe były by w rozdzielczości taj niższej.A więc wpływałyby na końcowy efekt pracy.
Teoretycznie chyba jednak jest to możliwe - tylko po co ?

_________________
hi-rek


poniedziałek, 26 maja 2003, 21:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 kwietnia 2003, 02:15
Posty: 47
Lokalizacja: Krakow
Post 
Taka mozliwosc istnieje ale nie znalazlem takiej opcji w AP, w lepszych programach istnieje mozliwosc zgrania duzej ilosci materialu w niskiej rozdzielczosci aby zaoszczedzic miejsca na dysku a pozniej zczytuje sie tylko kawalki ktore sa uzyte w projekcie(taka mozliwosc jest np.w Medii)
Caly proces jest automatyczny wiec nie jest to trudne,niestety AP nie daje takiej mozliwosci a szkoda.

_________________
AMADEUS


poniedziałek, 26 maja 2003, 22:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
oczywiście że jest to możliwe, chodzi o tzw. montaż pośredni , obecnie przy dv chyba już zapomniany. A. P. też ma takie możliwości. Do tego celu potrzebny jest materiał analogowy z kodem czasowym , za pośrednictwem karty wgrywamy materiał z małą rozdzielczością , dokonujemy montazu, tworzymy listę edycyjną/EDL/ na podstawie której
program sam dokonuje montażu wykorzystując materiał wyjściowy, wykorzystuje się też taką listę do montażu na tradycyjnych stanowiskach montażowych.
Uproszczając to tak jak wykonanie montażu za pomocą listy cięć/ EDL/zaczynając od zgrywania na podstawie Batch listy/
Jeśli coś jest nie jasne to proszę pytać.

_________________
xxx


wtorek, 27 maja 2003, 08:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 6 kwietnia 2003, 02:15
Posty: 47
Lokalizacja: Krakow
Post 
Tak tez mozna ale po co dodawac sobie pracy z przegrywaniem na analog mozna odrazu przegladnac material i wybrac tylko sceny ktore chcemy uzyc w filmie.Szkoda ze AP nie daje mozliwosci opisanych wczesniej to naprawde dobry pomysl.Ja to rozwiazalem troszeczke inaczej mam poprostu bardzo duze dyski na ktore moge zgrac 22 h materialu w jakosci DV i jak narazie jest to wystarczajace.
Pozdrawiam

_________________
AMADEUS


wtorek, 27 maja 2003, 08:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
to wszystko miało sens przed rozpowszechnieniem się DV teraz jak jest stała kompresja to mija się to z celem ale przy pracy Betacamem można wgrać obraz z mała rozdzielczością zrobić na nim EDL i potem montaż jest wykonywany bez udziału człowieka.

_________________
xxx


wtorek, 27 maja 2003, 16:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL