Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 21:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Podgląd obrazu na TV z karty wideo, a rozmiar klatki 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 18 stycznia 2008, 11:01
Posty: 98
Lokalizacja: podlaskie
Post Podgląd obrazu na TV z karty wideo, a rozmiar klatki
Witam.
Przedtem zawsze montowałem z podglądam na kompie i filmiki zawsze były wyświetlane na kompie lub przez projektor cyfrowy z kompa. I było dobrze.
A teraz mam podgląd na TV zwykłym i zauważyłem, że albo obcina obraz albo powiększa (nie wiem na pewno) bo na TV widać mniej niż na kompie obrazu.
Znalazłem trochę na forum na ten temat, ale bez puenty.
Zdaje mi się, że trzeba kierować się głównie obrazem wychodzącym na TV i pod niego wszystko robić np: napisy, loga, podział ekranu itd... no chyba,że się mylę. Bo jeśli coś ma być oglądane w DVD na TV to musi tak być lub utnie mi napis czy inny element.
A TV to ucina obraz czy powiększ czy nie wyświetla całej rozdzielczości, bo już sam nie wiem.
A i jeszcze jedna rzecz, jak filmuję to lepiej brać szerszy kadr niż widać w kamerze? Bo widzę, że później też ucina np. głowy lub po bokach.
pozdrawiam


czwartek, 7 lutego 2008, 18:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 lutego 2005, 00:01
Posty: 32
Lokalizacja: Warmińsko-Mazurskie
Post Re: Podgląd obrazu na TV z karty wideo, a rozmiar klatki
Niestety jeśli materiał ma być odtwarzany na TV, to trzeba brać poprawkę, ten typ poprostu tak ma :) W karzdym szanującym się programie do edycji wideo istnieje coś takiego jak "safe area" (taka ramka w oknie podglądu) zastosuj i będziesz miał pewność że to co jest wewnątrz ramki napewno będzie widoczne na ekranie TV.

_________________
Arcio
-----------------------------------------
SONY VX2000E, DVStorm2, EDIUS 5.5, Win7


sobota, 9 lutego 2008, 09:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 18 stycznia 2008, 11:01
Posty: 98
Lokalizacja: podlaskie
Post Re: Podgląd obrazu na TV z karty wideo, a rozmiar klatki
Dzięki za odpowiedź.
Tak też mi się wydawało, że lepiej robić wszystko pod obraz TV jak ma być oglądane na TV i na komputerze.
I muszę włączyć te marginesy, bo nie ma innego sposobu.

A to w końcu TV ucina obraz czy powiększa czy tylko starsze TV tak mają?
I technikę filmowania chyba muszę zmienić tzn. brać szerszy kadr, bo to co widzę w wizjerze kamery na TV już się nie mieści tak samo.
Jak nie miałem podglądu to nie myślałem o tym, a teraz zawsze coś .


sobota, 9 lutego 2008, 19:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL