Teraz jest wtorek, 11 grudnia 2018, 15:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Film w zwolnionym tempie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 20 grudnia 2005, 12:22
Posty: 4
Post Film w zwolnionym tempie
Witam Forumowiczów
Chciałbym sie dowiedzieć jak można zwolnić film ale tak zeby ten zwolniony film mial dalej 25klatek.
Czytalem ze w kamerze trzeba ustawic wieksza czestotliwość klatek i tutaj nie mam problemu bo vx2100 moge to zrobic, ale problem sie zaczyna jak chce zgrac material np. w vegasie odrazu mi zapisuje do pal czyli 25klatek.
Czy jest jakis program ktory zapisuje z taka ilościa klatek jaka nagrywa kamera.
Pytanie mi sie teraz nasuneło czy program po przerobieniu tego filmu np z 50k na 25k nie zwolni go automatycznie ale kurcze raczej nie umkło by to moim oczom
Dziekuje za ewentualne odpowiedzi i pozdrawiam
Naprowadzajac to chodzi mi o takie scenki jak w filmach przyrodniczych kiedy widac ptaka wolno machającego skrzydłami.


piątek, 15 lutego 2008, 00:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Film w zwolnionym tempie
mozesz powiedziec dokładniej gdzie w vx2100 jest opcja zwiekszania czest. klatek?
bo ja takiego czegos sie nie doszukałem w niej.... chyba że nie użyłem wyszukiwarki :P

a tak na poważnie to takie zwolnienia sie robi specjalnymi kamerami slow-motion (szukaj w google) ew. mozna na kompie uzyć Twixtora lub Retimera ale zwolnienia ptaka machającego skrzydłami moze (ale nie musi) dac kiepski efekt.

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 15 lutego 2008, 01:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Film w zwolnionym tempie
Zarówno systemy edycyjne jak i kamery pracujące w standardzie PAL wyświetlają zawsze bez względu na tępo 25 klatek na sekundę, są one jedynie odpowiednio dublowane. Nawet jeśli kamerą zatrzymamy obraz na pauzę na transmisji podawała ona będzie 25 jednakowych klatek na sekundę. Gdyby tak nie było, niemal każdy film jaki poddawany będzie zwolnieniu musiałby w/g Twojej teorii zapisany być z większą częstotliwością ramek, zastanów się jak rozwiązane musiałby być zapis by móc wykonać płynne spowalnianie lub jednostajne przyśpieszanie filmu przy odtwarzaniu??
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 18 lutego 2008, 17:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Film w zwolnionym tempie
Madric słabo czytasz nie ma takiej opcji. Zawsze ci nagra 25 klt bez wzgledu na prętkość. Widziłem na targach jakś kamere która nagrywa w tzw. slow motion nie pamietam teraz modelu bo nigdy jakos mnie to nie interesowało


poniedziałek, 18 lutego 2008, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Film w zwolnionym tempie
Hej

Najtańsza kamera umożliwiająca to o czym piszesz to panasonic hvx100, umożliwia nagrywanie z większym klatkarzem, jak chcesz coś lepszego robić to będzie ciężko, jedyne czym możesz się ratować to nagrywać progresywnie, ale to już PDkiem i w postprodukcji zwalniać, bo progresywny materiał wygląda wtedy gorzej...

Pozdrawiam

ps. Montażysta też się czasem zastanów ;)


środa, 20 lutego 2008, 04:09
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 11:37
Posty: 9
Post Re: Film w zwolnionym tempie
Mysle ze tu chodzi o cos innego.Jesli kamera nagra sekwencje z predkoscia 50klatek to po przegraniu klipu jest przeciez mozliwosc zinterpretowania materialu.Np w After Effects.Czyli ile klatek na sekunde ma zapisywac projekt..Dokladnie nie pamietam ale cos takiego stosuje sie np przy usowaniu przeplotu w AE.After Effects i chyba nawet Adobe Premier oferuja interpretacje materialu.(interpret futage) Czyli mozna zgrac material z taka predkoscia jaka sie chceOczywiscie zalezy to z jaka predkoscia byl nagrany material wyjsciowy.Glupota byloby sadzic ze tak podstawowej funkcji nie posiada program dla profesjonalnej obrobki .Co sadzicie


piątek, 29 lutego 2008, 13:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL