Teraz jest niedziela, 25 października 2020, 16:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Automatycznie tworzenie klipów 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 czerwca 2005, 11:03
Posty: 14
Post Automatycznie tworzenie klipów
Dałem materiał do zgrania przez magnetowid, jednak uzyskałem tylko długie pliki po 12GB z jednej tasiemki miniDV.
Jak zgrywałem u siebie krótkie fragmenty z kamery to program (VegasVideo) dzielił automatycznie na klipy.Było to bardzo pomocne i oszczędzało pamięć komputera bo mogłem z marszu wyrzucić nieudane ujęcia.
A teraz mam dosłownie tasiemce. Jak to teraz pociąć na kawałki? Wizja ręcznego cięcia 10h materiału jest przerażająca.
W Vegasie takiej funkcji jeszcze nie znalazłem.

_________________
Podczas uruchamiania programu wystąpił błąd, w razie problemów przeczytaj pomoc lub skontaktuj się z sprzedawcą lub farmaceutą, gdyż stężenie wariatów na metr kwadratowy przekroczyło normy unijne.


poniedziałek, 18 lutego 2008, 20:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Automatycznie tworzenie klipów
Nie ma takiej mozliwosci w vegas. Tylko reczne ciecie. Ulead Videostudio posiada funkcje autodedekcji scen z mozliwoscia dobrania czulosci ich wykrywania. Detekcja dziala na zasadzie wykrywania znaczacych zmian w tresci obrazu, wiec nie oczekuj cudow. Ale zawsz cos.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 21 lutego 2008, 10:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Automatycznie tworzenie klipów
DiscoLED napisał(a):
...Detekcja dziala na zasadzie wykrywania znaczacych zmian w tresci obrazu...

Tak też, ale głównie detekcja opiera się na time code, robiąc cięcie w miejscu przeskoku licznika czasowego o wartość wskazującą na przerwę w zapisie (brak ciągłości postępu zegara), jeszcze inna detekcja polega na odnajdowaniu wcześniej wprowadzanych indeksów, ręcznie wprowadzanych znaczników podczas zapisu, by łatwo można było punkty te odnaleźć, tutaj wygodnym jest fakt, że możemy indeksy umieszczać w dowolnym miejscu zaznaczając sobie dany interesujący nas moment nagrania.
Zaskoczony jestem, że Vegas nie posiada capturingu z audotetekcją 8O
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 21 lutego 2008, 20:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post Re: Automatycznie tworzenie klipów
poszukaj "Scenalyzer 3.52"
o ile pamięć mnie nie zawodzi on ci potnie materiał po timecodzie.
napisz czy się udało (ku potomności).

pozdrawiam

_________________
Obrazek


czwartek, 21 lutego 2008, 21:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 543
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Automatycznie tworzenie klipów
Dokładnie Grass... Ja robiłem kiedyś testy ze Scenalyzerem (wersja bez" Live") i bez problemu ciął film na kawałki po timecode. Osobiście wole jednak przeglądać film w całości :D - nigdy nie wiadomo co może umknąć. Pozdro.

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


piątek, 22 lutego 2008, 10:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Automatycznie tworzenie klipów
Montażysta Darek A. napisał(a):
Tak też, ale głównie detekcja opiera się na time code, robiąc cięcie w miejscu przeskoku licznika czasowego o wartość wskazującą na przerwę w zapisie (brak ciągłości postępu zegara), jeszcze inna detekcja polega na odnajdowaniu wcześniej wprowadzanych indeksów, ręcznie wprowadzanych znaczników podczas zapisu, by łatwo można było punkty te odnaleźć, tutaj wygodnym jest fakt, że możemy indeksy umieszczać w dowolnym miejscu zaznaczając sobie dany interesujący nas moment nagrania.
Zaskoczony jestem, że Vegas nie posiada capturingu z audotetekcją 8O
Pozdrawiam gorąco


Vegas jak najbardziej ma możliwość detekcji scen w oparciu o kody czasowe. Darek, wszystko co powiedziałeś to szczera prawda, tylko On ma zapewne jedno wielkie "ujęcie" bez przerw w filmowaniu. Stąd brak kodów czasowych a właściwie tylko jeden na początku. Ja zrozumiałem to tak, że Teokryt wykorzystał kamerę do zgrania materiału z magnetowidu na kasete DV. Nagrywał całą kasetkę DV do końca. W takim przypadku tylko autodedekcja na podstawie treści obrazu jest możliwa. Wiadomo, taką metodą bedzie dużo cieć zupelnie bezsensownych, ale nic innego zrobić się nie da.

No chyba, że Teokryt próbował zgrywać analogowo z kamery DV podpiętej do magnetowidu a ten z kolei do karty TV lub innej w kompie? W takim układzie też o kodach czasowych nie ma mowy.
No bo jak rozumieć to zdanie:
"Dałem materiał do zgrania przez magnetowid, jednak uzyskałem tylko długie pliki po 12GB z jednej tasiemki miniDV" 8O :?: :?:

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 22 lutego 2008, 10:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 25 czerwca 2005, 11:03
Posty: 14
Post Re: Automatycznie tworzenie klipów
Hmm, Zgrywałem w sposób ciągły bo program którym to robiłem nie robil tego z automatu (zgrywałem nie u siebie) i powstał długi plik, a osobne ręczne sekwencjonowanie wykończyło by mnie czasowo i nerwowo), w każdym razie owe sekwencjonowanie wykorzystam tylko w materiale który zawiera przebitki, i inne mniej istotne obrazy bez ścieżki dialogowej, a tam gdzie mam dialogi zostawię plik w całości.
Cała zabawa w to sekwencjonowanie to lepsze ogarnięcie sie w materiale jeśli wiemy ze jakiś % ujęć jest zupełnie nieprzydatny.
Dopiero w tym tygodniu sprawdzę wasze rady, bo zostały mi jeszcze dwa zdjęcia do zrobienia, i zabieram sie za wszystko.

_________________
Podczas uruchamiania programu wystąpił błąd, w razie problemów przeczytaj pomoc lub skontaktuj się z sprzedawcą lub farmaceutą, gdyż stężenie wariatów na metr kwadratowy przekroczyło normy unijne.


wtorek, 26 lutego 2008, 22:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL