Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 15:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Adobe czy Avid? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 marca 2008, 13:07
Posty: 47
Lokalizacja: wrocław
Post Adobe czy Avid?
Witam, mam takie pytanie:

Mam możliwość pracować w profesjonalnym studiu filmowym gdzie będę zajmował się montażem video (klipy, filmy reklamowe, teledyski, dvd itp). Potrafię posługiwać się Adobe Premiere CS3 oraz After Effects CS3 w których do tej pory pracowałem. Zapytano mnie czy chcę pracować w tych programach czy wolę w Avidzie. Z tego co słyszałem to jest to profesjonalny program do obróbki video wykorzystywany w profesjonalnej produkcji filmowej.

Pytanie moje jest takie:
Czy lepiej poświęcić czas na naukę AVIDA a zostawić produkty adobe? Czy też dać sobie spokój z Avidem bo przy pomocy programów adobe mogę uzyskać to samo jeśli nie lepiej i więcej niż w Avid?

Z góry dziękuję za pomoc.

_________________
Canon XL1s, Sony HDR-FX1E, marzy mi się EX1
Adobe Premiere CS4, Sony Vegas Pro 8, uczę się Final Cut
After Effects CS4, Cinema 4d


sobota, 1 marca 2008, 16:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Adobe czy Avid?
Według mnie zostań przy adobe. Wiedza którą posiadasz szczególnie z AAE jest bezcenna i lepiej ją pogłębiać :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


sobota, 1 marca 2008, 17:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Adobe czy Avid?
Myślę że nie masz co sie zastanawiać skoro znasz już Adobe to zostań na nim i szlifuj formę :wink:

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


sobota, 1 marca 2008, 19:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe czy Avid?
pracuj na adobie i naucz sie po drodze avida czasami sie przydaje


sobota, 1 marca 2008, 21:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4679
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Adobe czy Avid?
Nie czas na gorzkie żale, ale czemu AVID wycofał się z AVIDfree? To że jakiś kotin się nie zachwycił nie jest przecież argumentem :mrgreen: . Sporo ludzi mogło się zapoznać z "filozofią interfejsu" AVIDa :roll: . No dobra, nie będę Ich uczył robienia biznesu :mrgreen: .

_________________
最诚挚的问候


sobota, 1 marca 2008, 22:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Adobe czy Avid?
Nie uznaję takiego pojęcia jak program bardziej, lub mniej profesjonalny. Jeżeli za pomocą aplikacji, którą znasz dobrze uzyskać jesteś w stanie każdy zamierzony efekt, zostań przy niej, bo jest jak najbardziej profesjonalna.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 2 marca 2008, 00:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: Adobe czy Avid?
Troche sie dziwie firmie ktora wogole zadala ci takie pytanie bo koszty miedzy programami sa takie jak lexus a fiat oraz ich przeznaczenie :)
Adobe Premiere jest programem na inny rynek i AVID.

_________________
__STEL_MOTION__


poniedziałek, 24 marca 2008, 13:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Adobe czy Avid?
Montażysta Darek A. napisał(a):
Nie uznaję takiego pojęcia jak program bardziej, lub mniej profesjonalny. Jeżeli za pomocą aplikacji, którą znasz dobrze uzyskać jesteś w stanie każdy zamierzony efekt, zostań przy niej, bo jest jak najbardziej profesjonalna.
Pozdrawiam gorąco


no to pora przyjąć do wiadomości, że niektóre ficzery ma tylko avid ;) i w pewnych zastosowaniach trudno go zastąpić... A AAE przydaje się bez względu na system edycyjny...

Pozdrawiam
Muchomor


czwartek, 27 marca 2008, 11:45
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL