Re: Montaż na laptopie i reszta na stacjonarnym jak?
Ja używam laptopa TOSHIBA Satellite L40 14H i bez problemu działa mi Sony Vegas Pro 8.0 jak i Adobe Premiere Pro CS3, Adobe After Effects CS3 i PHOTOSHOP CS3 EXTENDED. Co do obróbki i montażu to bez przeszkód w pełni wykonuje go na w/w notebooku (może dlatego, że PC jest słabszy od niego - ale Vegas i tak działa bez zarzutu

) w pełni począwszy od "zrzucenia" materiału do kompa, pełną obróbkę aż do nagrania gotowej płyty, tak więc jest to możliwe, bez problemowo, i nie ma po co przenosić projekt na PC (bynajmniej w moim wypadku). Ale oczywiście to wszystko zależy też od parametrów laptopa i tego jak bardzo zaawansowane produkcje chcesz robić, bo jeśli mówimy o obróbce np. full HD lub podobnej to na moim laptopie zapewne "ciężko" by to szło, jedynie na sprzęcie np. SONY lub HP ale których cena wynosi jakieś 5-6 tysięcy i w górę... .
Jeśli chodzi o program, to tutaj jest największy problem przy wyborze. Jeśli jesteś zaawansowanym hobbystą, profesjonalistą przy kasie to możesz zainwestować w te produkty, które wymieniłem na początku (Vegas, Premiere, After Effects). Jeśli jesteś osobą, która skleja filmy amatorsko "raz na ruski rok", dla rodziny lub znajomych itp i nie chcesz wydawać kwot sięgających kilku tysięcy możesz zakręcić się przy produkatach Corel ULEAD oraz PINNACLE Studio - są to serie programów po polsku, w cenie od 200zł-500zł (w zależności jaka wersja), bardzo prostą, intuicyjną obsługą (zresztą te za kilka tysięcy też są w miarę proste w obsłudze) i można osiągnąć bardzo ładne, dobre efekty.
Jeśli chodzi o to, który jest lepszy/najlepszy to ciężko bądź nawet nie da się tego stwierdzić - bynajmniej przy tych profesjonalnych. Zarówno Adobe, jak i Sony stworzyły prawdziwe kombajny, w których ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia i umiejętności, a w połączeniu z dodatkowymi aplikacjami (dla Adobe: Premiere + After Effects + (nie zawsze) Photoshop; dla Sony: Vegas + Sound Forge + Cinestore + (nie zawsze) ACID Pro) są to wtedy zestawy/kombajny, na których z pewnością sklejają nawet w Hollywood.... .
Ja osobiście używam Sony Vegas Pro 8.0 i może dlatego, że bawiłem się tylko nim od wersji 7.0 ciężko mi jest przyzwyczaić się do Adobe (tak jakoś mam, że żal mi się rozstać na stałe z Vegas

) dlatego każdą produkcję wykonuję po trochu i w produktach Adobe jak i Sony - ale to już kwestia gustu... .
Ogólnikowo na podsumowanie jeśli chodzi o pogramy:
To jaki pogram masz wybrać zależy tylko i wyłącznie od twoich umiejętności, sprzętu jaki posiadasz, zastosowania i przede wszystkim od budżetu... .
Mam nadzieję, że chociaż poczęci pomogłem....
Pozdrawiam - Drako91