Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 16:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
 Capturing rodzi się w bólach 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Capturing rodzi się w bólach
Witam wszystkich
(post przniosłem z forum montaż)
Właśnie postawiłem swoje pierwsze kroki w amatorskim video i oczywiście pierwsze schody. Chciałbym podzielic się z wami ze swoimi problemi licząc na Wasze sugestie i podpowiedzi. Oto cała historia
Kamera TRV60 +karta FW(Mint) właśnie ją dostałem + PC 2.4Ghz,512RAM, WD80Gb-8MBcache. Od razu chciałem sprawdzić jak to wszystko razem działa. Instalacja Ok, nawet nie wiem kiedy XP tą kartę zainstalował .
Miałem zainstalowany na XP Ulead DVDFactory i Ulead Studio 6. Zacząłem od tego 2. Podłączyłem FW do kamerki i ją włączyłem. XP rozpoznał połączenie i zaproponował użycie MovieMakera lub UDF. Anuluj i uruchomiłem Studio. Cofnąłem kasetę w kamerze poprzez pulpit Studio. Przełączyłem sie do zakładki CAPTURE i wybrałem format MPEG. Nacisnąłem capture i.........nic. Tak przez pół godziny, komunikaty: problem ze sterownikami i nic z tego. Spróbowałem MovieMakera i UDF to samo. Szlak mnie trafił, zrestartowałem komputer (kamera była włączona), uruchomiłem Studio (ustawienia jak poprzednio) i zagrało!
Rezultat: 1 scena trwająca ok. minutę cała w ogromnych pikselach, nie do oglądania. Co ciekawe kolejne sceny ok. Strasznie mnie te pixele męczyły.
Poszedłem po rozum do głowy: dlaczego zaznaczyłem przechwytywanie MPEG a nie DV (3 opcja AVI). I tak też zrobiłem. A propos, którą opcję najlepiej zaznaczyć?
DYGRESJA>Nie wiem czy tak ma być ale połączenie (capture) PC-Cam via FW zaczyna działać gdy uruchomię najpierw kamerę a jako drugie włącze komputer?.
Ustawienia jak poprzednio + opcja DV i jazda. Już lepiej ale na koniec komunikat błąd krytyczny, problemy z Timeline i coś tam. Ale sceny się przechwyciły, wszystko bez pixeli, dają się montować z funkcją Timeline, chyba ok.
Zgubione klatki: 55 sztuk i zawsze w tym samym miejsu?. W czasie filmowania miałem kilka falstartów tzn. przypadkowo wlączyłem rec przy zasłoniętym obiektywie. Czy to możliwe że program je odfiltrował i usunął i stad te klatki
Problem pojawił znów przy montarzu w Studio. Ciągle błąd krytyczny i zamykanie programu. Czy żródłem problemów może być zgrzyt XP-Studio?
Po wykryciu kamery XP nie proponuje uzycia tego programu w okienku.
Słyszałem że niedobrze jest kilka programów tego samego typu zainstal>bo się mogą gryźć
Kolejne pytanie: cały system mi zagrał gdy ustawiłem początek przechwyt. z kasety ustawiając ten moment manipulując manualnie w kamerze. Gdy steruję kamerą poprzez pulpit Studio: przewijanie itp. , start ,stop po uruchomieniu capture przechwytywanie zaczyna się z różnych miejsc.
Czy ten program jest ok?
Może przesiąśc się na coś innego?
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi
Pozdrowienia


poniedziałek, 2 czerwca 2003, 16:12
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL