Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 03:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Napisy w Mediastudio 8.0 które nie mieszczą sie na tv 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Napisy w Mediastudio 8.0 które nie mieszczą sie na tv
Witam.
Zgrałem krótki materiał na komputer i zaimportowałem do mediastudio 8.
Kiedy dodaje napisy pojawia mi się ramka (bezpieczny obszar napisów do wyświetlenia na ekranie). Gotowy plik, podczas oglądania na komputerze, pokazuje całe nagranie i to co obejmowała ta ramka, i to co jest poza nią.
Natomiast po nagraniu tego na płytkę dvd i oglądaniu na telewizorze obraz jest ucięty, tzn. widać tylko tyle, ile obejmowała ta ramka. To co zostało z nagrania poza ramką telewizor nie wyświetla. Zmiana wszelkich ustawień: 4:3, 16:9, rozciągnięcie, cinerama, itp w telewizorze i dvd nie przynosi efektów.
Czy jest możliwe pomniejszenie jakiegokolwiek nagrania lub zdjęcia wprowadzonego do mediastudio 8 aby mieścił się w granicach tej ramki? Zauważyłem już, że w kilku miejscach mojego nagrania ta ramka trafnie pokazuje co bedzie ucięte na ekranie telewizora, a zależy mi właśnie na całym obrazie, bo ucięte będą np. filmowane napisy itp.
Dziękuję.

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


czwartek, 15 maja 2008, 09:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Napisy w Mediastudio 8.0 które nie mieszczą sie na tv
thethinker napisał(a):
ta ramka trafnie pokazuje co bedzie ucięte na ekranie telewizora, a zależy mi właśnie na całym obrazie, bo ucięte będą np. filmowane napisy itp.
Dziękuję.

I ta ramka własnie Ci pokazuje tzw. bezpieczna strefę. Do tego jest to stworzone. Telewizor nigdy nie wyswietla pełnej klatki dlatego jesli dodajesz jakieś napisy lub elementy graficzne istotne dla filmu nie mozesz wychodzic poza ta ramkę żeby na TV nie było to przycięte.

Pozdrawiam
Maciej

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


czwartek, 15 maja 2008, 10:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Re: Napisy w Mediastudio 8.0 które nie mieszczą sie na tv
Witam kolegę "mmstudio".
Chciałbym jeszcze krótko o coś zapytać:
1. Jeśli tv nie wyświetla pełnej klatki, to jeśli dobrze kombinuję, obraz z jakiejkolwiek płyty cd, dvd z filmem, będzie na jakimkolwiek tv zawsze lekko ucięty a na komputerze pojawi się pełna klatka?
2. Nie rozumiem tylko dlaczego nagrywając obraz z karty tv widzę w oknie dialogowym "tyle samo" obrazu, co na włączonym obok telewizorze. A jak nagram na płytce to tv to utnie właśnie tyle ile pokazuje ta ramka o której kolega pisał i wyjaśniał.
i 3. da się w mediastudio pomniejszyć filmiki i zdjęcia do rozmarów tej ramki aby poza nią było czarne tło (coś jak marginesy). Wtedy istotnie na tv wyświetli mi sie całość nagrania. Przynajmniej tak myslę.
Raz jeszcze dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


czwartek, 15 maja 2008, 10:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Napisy w Mediastudio 8.0 które nie mieszczą sie na tv
thethinker napisał(a):
Witam kolegę "mmstudio".
Chciałbym jeszcze krótko o coś zapytać:
1. Jeśli tv nie wyświetla pełnej klatki, to jeśli dobrze kombinuję, obraz z jakiejkolwiek płyty cd, dvd z filmem, będzie na jakimkolwiek tv zawsze lekko ucięty a na komputerze pojawi się pełna klatka?
2. Nie rozumiem tylko dlaczego nagrywając obraz z karty tv widzę w oknie dialogowym "tyle samo" obrazu, co na włączonym obok telewizorze. A jak nagram na płytce to tv to utnie właśnie tyle ile pokazuje ta ramka o której kolega pisał i wyjaśniał.
i 3. da się w mediastudio pomniejszyć filmiki i zdjęcia do rozmarów tej ramki aby poza nią było czarne tło (coś jak marginesy). Wtedy istotnie na tv wyświetli mi sie całość nagrania. Przynajmniej tak myslę.
Raz jeszcze dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

1. Tak
2. Niestety nie znam Twojej karty TV więc nie wiem dlaczego tak samo wyswietla. Podejrzewam że może karta juz automatycznie obcina materiał do bezpiecznych obszarów tak jak kamera podczas nagrywania na podglądzie LCD.
3. Nie znam Mediastudio ale napewno tak jak w większości programów do NLE da się zmniejszyć obraz z tym ze na kompie będziesz miał wokoło czarne marginesy.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


czwartek, 15 maja 2008, 11:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL