Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 06:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Media studio 8 w gotowym materiale ucięte napisy... 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Media studio 8 w gotowym materiale ucięte napisy...
Witam kolegów.
Już myślałem, że to koniec problemów, i mogę swój gotowy klip nagrać na płytkę. W media studio na linii montażu wszystko już skończyłem i ogladając całość w małym oknie nie stwierdziłem usterek. Utworzyłem z tego gotowy plik avi, i okazało się w trakcie oglądania, że napisy i odstępy są o wiele większe niż na linii montażu i na dodatek uciekają poza ekran. 8O
A tyle się napracowałem, żeby to wpisać. Czy koledzy mogliby mi jeszcze w tym miejscu podpowiedzieć jak to naprawić?
Za wszelkie informacje będę wdzięczny.

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


poniedziałek, 19 maja 2008, 08:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Media studio 8 w gotowym materiale ucięte napisy...
Pytanie podstawowe, czy rozjechał się sam tekst, czy rozszerzeniu uległ cały obraz filmu?
W pierwszym przypadku edytując napisy w filmie warto utrzymać się w określonym często specjalną ramką obszarze bezpiecznym, nieco mniejszym niż cały obraz, który daje gwarancję, że nie zostanie obcięty na ekranie telewizora.
W drugim przypadku może być to wina samej rozdzielczości gotowego avi-ka, który mając inne rozmiary wychodzi po za ekran.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 19 maja 2008, 09:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Re: Media studio 8 w gotowym materiale ucięte napisy...
Witam kolegę "Montażysta Darek A."
Sprawa wygląda tak. Obraz, bez względu na filtry, które zostały miejscami w nim zastosowane, wyświetlany jest w całości tak, jak widać go było w małym okienku podczas montowania.
Natomiast napisy nie mieszczą się na ekranie pomimo iż były ustawione w obszarze bezpiecznym zaznaczonym ramką. Znów patrząc na małe okienko podglądowe widać napisy na środku ekranu. W gotowym avi czcionka jest większa i napisy uciekają w ten sposób poza ekran.
Na razie oglądam obraz na komputerze, więc widzę pełne kadry, które na tv były by zredukowane. I w tym obrazie napisy są już ucięte.
Efekt przypomina mi takie rozciągnięcie, kiedy mamy np. tekst albo obrazek w kwadracie, a na rogach tego kwadratu są strzałki od zmniejszania lub rozciągania tego, co w tym kwadracie jest.
Najgorsze jest to, że przed kreowaniem gotowego pliku avi, w tym oknie podglądowym nie widać tych problemów... Wszystko jest na swoim miejscu, mieści się w określonym obszarze itp.
Czy kolega chciałby jakieś zrzuty ekranu jpg aby przyjrzeć się problemowi?
Dziękuję.

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


poniedziałek, 19 maja 2008, 10:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Re: Media studio 8 w gotowym materiale ucięte napisy...
Witam ponownie.
Problem rozwiązany :D
Kiedy zaczynam tworzyć gotowy plik avi w ustawieniach proporcji obrazu ma być 16:9 a nie 4:3.
W obu przypadkach obraz jest w tych samych proporcjach (a powinny być dwa czarne pasy pasy u góry i dołu jeśli miałby to być 16:9 a tak nie jest)
Zmiana na 4:3 powoduje ucinanie napisów. W 16:9 napisy są tam gdzie widac było na podglądzie. Obraz w 4:3 lub 16:9 nie zmienia się.

Dziękuję koledze "Montażysta Darek A." za zainteresowanie tematem.

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


poniedziałek, 19 maja 2008, 11:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Media studio 8 w gotowym materiale ucięte napisy...
Jak by nie patrzeć moja druga diagnoza była trafna.
Twoje wdzięczności wprawiają mnie nieco w zakłopotanie, po to mamy to wspaniałe forum, żeby sobie pomagać, lub chociaż próbować pomóc.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 19 maja 2008, 22:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL