Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 20:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Eksport do jakiego formatu 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Eksport do jakiego formatu
Witam,

podzieliłem sobie pracę nad filmem na 3 etapy:
- zrobienie czołówki
- złożenia filmu
- zrobienie krótkiego filmu podsumowującego

Nie chcę w jednym projekcie pracować na wszystkimi trzema. Tworzę projekt w adobe premiere i tam pracuję nad konkretnym projektem. Podobnie postępuję z dwoma następnymi, a dopiero efekty pracy wrzucam do 4 projektu. Teraz pytanie. Do jakiego formatu eksportować gotowe częściówki, aby w projekcie nr 4 mieć najwyższą możliwą jakość, bez strat po drodze?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


poniedziałek, 19 maja 2008, 23:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Eksport do jakiego formatu
primo napisał(a):
... Do jakiego formatu eksportować gotowe częściówki, aby w projekcie nr 4 mieć najwyższą możliwą jakość, bez strat po drodze?

Trochę to nie tak:
- niech czwarty projekt będzie składową importowanych projektów 1, 2, oraz 3 i niczego w nich nie eksportujemy, importujemy projekty łącząc je ze sobą w jeden duży, a nie wyeksportowane nimi pliki video, traktujemy to jako ostatnie końcowe zadanie, tak by nie ingerować już w sam film, jedynie zmyślnie łączymy je ze sobą i to właśnie dopiero w projekcie nr 4 ustanowimy do jakiego formatu renderujemy nasz gotowy film decydując jednocześnie jakiej będzie jakości plik wynikowy. Wszystko zależy od ustawień projektu czwartego, a importowane projekty składowe nie ulegną zmianie, wczytają się dokładnie takie, jakie były samodzielnie. Premiere pozwala łączyć ze sobą projekty w bardzo wygodne określone przy imporcie metody: przed, po, czy nawet włożenie go w danym punkcie.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 20 maja 2008, 08:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4679
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Eksport do jakiego formatu
Jeżeli projekty są w SD PAL, to możesz eksportować do DV. Możesz też wypróbować inne rozwiązanie. Nie używam Premiere co prawda, ale w innych programach robiłem tak: zapisywałem projekty, potem otwierałem jeden z nich, robiłem "kopiuj", otwierałem drugi, robiłem "wklej", potem obydwa "kopiuj"... Unika się w ten sposób powtórnego zapisu w DV, lub w jakimś bardziej stratnym formacie.

PS Nie widziałem jak pisałem - ale widzę Montażysta Darek A. że jesteś na posterunku :P

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 20 maja 2008, 08:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Eksport do jakiego formatu
Chciałbym tutaj dodać przy okazji, bo jestem często pytany o to w studio:
- czy jeśli utworzymy duży projekt, złożony z kilku zaimportowanych mniejszych, to czy będzie on przy otwieraniu ulegał zmianie, jeśli będziemy coraz to ingerować w strukturę tych małych - składowych dużego?
NIE !
- grzebanie w składowych projektach tych z których złożony jest duży sumaryczny - nie ma wpływu na jego kształt, jest on odrębnym nowym zapisanym projektem, który od tego momentu nie potrzebuje już małych i nie jest z nimi nawet powiązany.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 20 maja 2008, 08:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Eksport do jakiego formatu
A tak apropos poco tworzycie kilka projektów do jednego filmu jak możecie skorzystać z funkcji sequence w ramach jednego projektu które możecie zagnieżdżać bez rzadnych eksportów i importów poszczególnych projektów i bez rzadnych strat jakościowych? Łatwiej będzie manewrować między nimi. A w ostateczności poszczególne sequencje też można wyeksportować :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


Ostatnio edytowano wtorek, 20 maja 2008, 09:30 przez kazikmaly, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 20 maja 2008, 09:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 13 lutego 2008, 21:26
Posty: 36
Post Re: Eksport do jakiego formatu
Ale o co chozi?!!! Jakie eksporty....
Tak jak kolega juz napisał tutaj - wszystko robisz w pojedynczych sekwencjach a potem tak ja klipy przenosisz je na timeline i łączysz w niczym nie ograniczony sposób (po to jest ten kombajn - AP). Do segregowania klipów, ujęć, muzyki itd. najlepiej używać osobnych folderów (bin'ów).
pzdr


wtorek, 20 maja 2008, 09:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Eksport do jakiego formatu
kazikmały napisał(a):
A tak apropos poco tworzycie kilka projektów do jednego filmu jak możecie skorzystać z funkcji sequence w ramach jednego projektu ...


już wyjaśniam po co:
- a chociażby po to, by np: nad każdą częścią projektu mógł pracować odrębnie inny człowiek na zupełnie innym "własnym" komputerze,
- lub byśmy mieli możliwość składania projektów z wykorzystaniem chociażby jednaj zmyślnej złożonej wciąż tej samej czołówki, coś typu wstęp do wiadomości, czy innego programu ze stałą ramówką itp. ale by zmianie ulegał w niej jedynie drobny element typu data, jakiś wpis, coś bieżącego..., którą tylko w taki sposób możemy łatwo aktualizować.
Projekt wczytuje elementy składowe, które bez problemu możemy podmieniać w podprojektach, mamy więc w ten sposób możliwość szybkiego stworzenia podobnych gotowców w których zmieniają się jedynie chociażby zdjęcia, treść filmu, wpisy itp.
Wyobraźmy sobie, że filmujemy masówkę chociażby 1 Komunię św. a film dla każdego dziecka ma być dedykowany jak gdyby tylko dla niego:
importujemy gotowy projekt czołówki, w którym zmieniamy nazwisko dziecka, czy nie wiem zdjęcie jego twarzy, importujemy projekt całego filmu z kościoła, czy nie wiem jakieś ujęcia w szczególności z tym dokładnie dzieckiem, importujemy projekt zakończenia - mamy gotowca.
Wyobrażacie sobie teraz taką pracę z eksportowaniem dziesiątek avi-ków?
Czas, miejsce na dysku, brak możliwości ingerencji w szczegóły, brak powrotu do identycznej pracy po czasie (za rok) itp.
- lub próba ponownej pracy po chociażby roku z wykorzystaniem wielkiego złożonego projektu, który zadręczy nas przy otwieraniu wołaniem o elementy składowe, których już nie ma i być nie musi.
To tylko przykłady, bo przecież pomysłów może być naprawdę wiele.

Tworzenie gotowych makr to często podstawa sprawnego i szybkiego działania bez potrzeby ponownej pracy nad tym, co zrobione już zostało wcześniej.

Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 20 maja 2008, 10:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Eksport do jakiego formatu
Montażysta Darek A. napisał(a):
a chociażby po to, by nad każdą częścią projektu mógł pracować odrębnie inny człowiek na zupełnie innym "własnym" komputerze,

Owszem tylko że w tym konkretnym przypadku PRIMO pracuje sam.

Montażysta Darek A. napisał(a):
- lub byśmy mieli możliwość składania projektów z wykorzystaniem chociażby jednaj zmyślnej złożonej wciąż tej samej czołówki, coś typu wstęp do wiadomości, czy innego programu ze stałą ramówką itp. ale by zmianie ulegał w niej jedynie drobny element typu data, jakiś wpis, coś coś bierzącego..., którą tylko w taki sposób możemy łatwo aktualizować

Owszem jeśli możemy korzystac z gotowych projektów np czołówek które importujemy do projektów by oszczędzić czas to z nich korzystamy ja też tak robię ale jeśli w ramach jednego filmu mam tworzyć dziesięć projektów np: jeden ze ślubem drugi z weselem trzeci z klipem czwarty jeszcze z czymś innym to jest to mniej praktyczne. Choć nie podważam twojej porady Darek ale wydaje mi się że w tym konkretnym przypadku korzystanie z sequencji będzie lepszym rozwiązaniem. Ale PRIMO niech sobie ułatwi pracę wybierając pomiędzy tymi dwoma podpowiedziami.
Pozdrawiam :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


wtorek, 20 maja 2008, 11:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Eksport do jakiego formatu
Dziękuję bardzo za rozwianie mych problemów. Sposób z sekwencjami jest idealny w moim przypadku, bo pracuję sam, jednak i drugi sposób będę zastosowywał, bo będę starał się ułatwić sobie tym pracę. Importowanie gotowców, jako projektów wielce zaoszczędzi mi czas, a i jest bezpieczniejsze, bo na linię czasową wrzucam tylko samą sekwencję, której nie można przez przypadek "zepsuć" - czegoś przestawić itp. Inaczej ma się sprawa, gdy kopiuję z jednej sekwencji do drugiej jakiś gotowy klip, de facto w postaci jak miałem go na jego własnej listwie. Czasami gdzieś coś człowiek kliknie przez przypadek, coś przestawi a później szuka, co się stało.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


wtorek, 20 maja 2008, 15:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL