Teraz jest piątek, 30 października 2020, 21:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Capture materiału HD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2008, 16:20
Posty: 52
Post Capture materiału HD
Witam,
mam problem z zrzutem materiału HD do Ediusa 4.6. Po ustawieniu wszystkich opcji i wypraniu kodeka Canopus HQ 1080/50i dostaja po kilkunastu sekundach komunikat, że za wolny jest dysk na który zrzucam materiał. Mój komp: P4 3GHz/800MHz 1MB LGA775, 512 DDRAM 400MHz, dysk oczywiście 7200rpm, 8MB SATA.
Co może być przyczyną przerywania zrzutu?
Dzięki


Ostatnio edytowano środa, 4 czerwca 2008, 18:07 przez kotin, łącznie edytowano 2 razy
wątek przyklejony na 90 dni


środa, 21 maja 2008, 11:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post Re: Capture materiału HD
u mnie również były problemy, obraz się zacinał Spróbowałem przegrać programem CyberLink PowerDirector5 i się udało !


środa, 21 maja 2008, 11:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2008, 16:20
Posty: 52
Post Re: Capture materiału HD
Dzięki spróbuję cyberlinkiem. A jaka wg Ciebie powinna być konfuguracja kompa do HD? Może tu jest pies pogrzebany?


środa, 21 maja 2008, 12:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post Re: Capture materiału HD
cieżko mi to określić u mnie na C2D6400 jakoś idzie : )


środa, 21 maja 2008, 13:00
Zobacz profil
Online
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5150
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Capture materiału HD
Zainwestuj w klasyczne rozwiązanie: osobny dysk na przechwyt.

_________________
最诚挚的问候


środa, 21 maja 2008, 14:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Capture materiału HD
@fxfilms

nie znam Ediusa ale zastanawiam się dlaczego przy przechwycie trzeba wskazywać jakiś kodek??? Przecież w kamerze jest już wszystko zakodowane - czyżbyś transkodował w locie? Po co?
A może kodek jest do podglądu? No ale po co ci podgląd w jakości HD przy przechwycie?

mie rozumiem


czwartek, 22 maja 2008, 09:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Capture materiału HD
przy pracy w HD/HDV Edius woli pracowac na swoim kodeku - Canopus HQ (intra frame) ponieważ praca w MPEG-2 (inter frame) bywa uciazliwa ;]

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 22 maja 2008, 12:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2008, 16:20
Posty: 52
Post Re: Capture materiału HD
kotin napisał(a):
Zainwestuj w klasyczne rozwiązanie: osobny dysk na przechwyt.

Mam osobny dysk na przechwyt.


piątek, 23 maja 2008, 15:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Capture materiału HD
Czyli transkodowanie w loci - OK, można i tak ale to przecież obciąża CPU. A nie lepiej przechwycic bez transkodowania a potem transkodowac dysk - dysk?


piątek, 23 maja 2008, 19:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Capture materiału HD
P4 musisz podkręcić do 3,4 GHz.
Przy przechwytywaniu nie wybierasz kodeka. Zostawiasz opcję All.
Do renderowania (w ustawieniach projektu) wybierasz Canopus HQ.
Edius instaluje się z tymi parametrami jako domyślnymi.
Możesz pracować w HD na jednym dysku.
Zainstalowałem demo 4,61 na notebooku Centrino 2GHz, dysk ATA-100 1 GB pamięci w jednej kości.
Przechwytuje HDV bez utraty ramek, montuje HDV z kilku ścieżek, a jak by tego było mało to ustawiłem parametry projektu na 1920x1080 50i i zapodałem cztery klipy z kamery EX-1, które Pan Bogusław Spala zamieścił w innym wątku. Montaż szedł normalnie, przekonwerterowałem je również do MPEG2 1920x1080 35 Mb/s, formatu łatwiejszego do odtwarzania.
Przyczyną kłopotów może być również "stary Windows"
Edius to rewelacja.


piątek, 23 maja 2008, 23:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Capture materiału HD
fxfilms napisał(a):
... P4 3GHz/800MHz 1MB LGA775, 512 DDRAM 400MHz...

Przecież to oczywiste, że te parametry są zdecydowanie za niskie do prawidłowej pracy w HD.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 25 maja 2008, 09:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2008, 16:20
Posty: 52
Post Re: Capture materiału HD
Witam i dziękuję wszystkim za istotne uwagi. Teraz zagadka: dlaczego nie mam tych kłopotów z przechwytem do AVid Media Composera 2.6 na tej samej maszynie? Śmiga wszystko aż miło....
Czy samo dodanie Ramu do 2GB coś zmieni? Na tazie nie stać mnie na większą modernizację.
Pozdrawiam wszyskich i dziękuję, że dzielicie się swoją wiedzą z innymi.


poniedziałek, 26 maja 2008, 06:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Capture materiału HD
Może ja jaszcze raz rozjaśnię zagadnienie związane z przechwytywaniem klipów w Ediusie. Przechwyt DV pominiemy, zajmiemy się HDV. Do przechwycenia mamy materiał m2t 25Mb/s zapisany na taśmie. Tutaj mamy dwie możliwości. Możemy przechwycić strumień m2t i zapisać na dysku komputera bez kodowania, lub w czasie przechwytywania możemy użyć Codec HQ Canopusa i w takim formacie zapisać na dysku. Jak dokonać wyboru opcji. Jeśli mamy wydajny komputer, to możemy przechwycić z użyciem kodeka HQ. Podczas tego procesu strumień m2t zostanie przekodowany do formatu Canopus HQ. Edius na takich klipach pracuje gładziutko. Jeśli jednak podejmiemy taką próbę na słabszej maszynie, to procesor nie zdąży z przeliczaniem i wyświetli niewiadomo dlaczego komunikat o wolnej pracy dysku. My jednak nie dajemy się na to nabrać i przystępujemy do podkręcenia procesora, bądź podejmujemy decyzję o przechwyceniu klipów w natywnym formacie m2t. Edius również dobrze pracuje na tym formacie, jednak częściej trzeba renderować podgląd. Praca na klipach m2t absolutnie nie pogarsza jakości wynikowej, więc nie ma się czego bać. W przypadku zwrotu materiału na taśmę nawet jest wskazana. Świetnie się również konwerterują do plików VOB pod DVD.
Jeśli musimy przekonwerterować nasz gotowy marniał do formatu Canopus HQ np. w celu użycia do dalszej konwersji (DivX HD), to zróbmy to po zakończeniu projektu za pomocą ProCodera Express. Nawet wolny procesor przeprowadzi tą operację bez utraty ramek.


środa, 4 czerwca 2008, 00:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Capture materiału HD
Panie Jacku gdzie znajde opcję wyboru przechwytywania materiału bo u mnie nie mam możliwości ustawienia surowego materiału do przechwytu jest tylko Codec HQ Canopusa i nie ma innej możliwości jak tylko ten.


niedziela, 31 sierpnia 2008, 17:51
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Capture materiału HD
Klikamy na przycisk Capture (nad lewym oknem podglądu). Z rozwiniętej listy wybieramy "Generic HDV-Input". Wyświetli się okno ?Ustawienia wejścia? (Input Settings). Okno jest podzielone na trzy części. W lewej górnej części (Input device) wybieramy "Generic HDV Input". W oknie po prawej stronie wyświetli się lista formatów. Począwszy od góry Canopus HQ z różnymi rozdzielczościami. Wybór któregokolwiek z tych formatów powoduje konwersję kodekiem Canopus HQ.
Niżej mamy grupę MPEG TS z różnymi rozdzielczościami. Nas interesuje przechwycenie strumienia o rozdzielczości 1440x1080/50i, jeśli mamy taki parametr z kamery HDV. Jeśli kamera zapisuje inaczej to wybieramy inny.
Pozostałe parametry są ustawione domyślnie podczas instalowania programu, więc nie ma potrzeby ich zmieniać.
Zatwierdzamy i przystępujemy do przechwytywania. W przypadku gdyby obraz nie pojawił się w oknie podglądu, to prawdopodobnie wybraliśmy inne parametry jak nasz strumień.
Jak rozpoznać który z przechwyconych klipów jest konwerterowany do formatu Canopus HQ, a który to MPEG TS? W oknie BIN klikamy na przechwyconym klipie prawym przyciskiem myszy i wybieramy opcję właściwości (Alt+Enter). Wyświetli się okno z zakładkami , na których są parametry naszego klipu.

W drugiej zakładce przedostatni wiersz (Strumień typu) może być MPEG2 TS lub Canopus HQ. W ostatniej zakładce również mamy parametry łącznie z wielkością strumienia danych. Dla MPEG wynosi on 25Mb/s a dla Canopus HQ około 80 Mb/s.

Pozdrawiam


niedziela, 31 sierpnia 2008, 22:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: kotin i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL